Oslo

10 tips for helgen

Filmfest, klassiske toner eller en real svingom? Du har mange muligheter denne helgen.

Fred & Toody byr på akustiske perler på Vulkan søndag.
  • Hilde Bjørhovde
    Journalist
  • Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

1. Gratulerer med dagen, Wenche!

Die Wenche da hun fylte 50, men det kunne like gjerne vært i går.

Hele Norges Wenche Myhre fyller 70 år, og hun vil veldig gjerne ha med deg når hun inviterer til Norges største bursdagsfeiring i Spektrum. Wenche har invitert sine aller beste artistvenner, blant annet Bettan, Johnny Logan, Jan Eggum, gjengen fra Hver gang vi møtes og Kampen Janitsjar. I tillegg kommer Mosaic Gospel Choir, og det hele akkompagneres av et 15-manns stort orkester under ledelse av Anders Eljas.

Hvor: Oslo Spektrum

Når: Lørdag kl. 19.30


2. Guddommelig kammerpop

Neil Hannon i The Divine Comedy fyller Cosmopolite med godlyd i kveld torsdag.

The Divine Comedy med Neil Hannon i spissen er Nord-Irlands aller fremste eksponent av kammerpop. Bandet ble dannet i 1989 og slo igjennom med låtene «Something For The Weekend» og «Becoming More Like Alfie» fra albumet Casanova i 1996. Nå er de ute med nytt album, men de vil sikkert også by på gamle klassikere.

Hvor: Cosmopolite

Når: Torsdag kl. 20


3. Diskuter film med god samvittighet

25 filmer, 28 debatter, teater, satireshow, seminarer og kunstutstilling. Festivalen Human Rights Human Wrongs (HRHW) er i gang på niende året med sterke filmer om aktuelle temaer og eget debattprogram om film, menneskerettigheter med mye mer.

Hvor: Cinemateket i Oslo, Litteraturhuset, Cafeteatret, Kulturkirken Jakob, Det Norske Teatret, Kunstplass 10

Når: Torsdag til søndag. Se fullt program her


4. Cullbergballetten på Dansens Hus

Cullbergballettens forestilling Protagonist er en betraktning over menneskelighet.

Koreografen Jefta van Dinther har skapt et nytt, storslagent verk for Cullbergballetten, hvor han lar alle danserne i ensemblet spille en hovedrolle – derav tittelen. Protagonist er en betraktning over menneskelighet, og også mye av et selvportrett, sier koreografen i et intervju på Dansens Hus’ hjemmeside.

Musikken og tekster er ved Elias, et nytt stjerneskudd på den svenske musikkhimmelen.

– Protagonist er en høyst personlig fortelling som går i dybden av min egen historie, sier van Dinther.

Hvor: Dansens Hus

Når: Fredag, lørdag og søndag kl. 19


5. Christel feirer milepæl

Den store stemmen fra nord plukker perler fra låtskattekisten.

Christel Alsos feiret i fjor 10-års jubileum som artist med låten «Milestone» og soloalbumet At That Time Of The Night. Nå har hun tatt med seg noen håndplukkede musikanter ut på jubeltur. Ren materiale fra Christels etter hvert omfattende katalog.

Hvor: Konserthuset

Når: Fredag kl. 19.30 presis


6. Bikubekveld hyller Dylan

I Bikuben hyller skuespillerne fra Det Norske Teatret Bob Dylan.

En hyllest til Bob Dylan står på programmet i fredagens Bikubekveld. Hver fredag kl. 22.30 inviterer Det Norske Teatret til Bikubekveld. Her er alt fra konserter til gjestespill, åpen mikrofon eller musikalske nachspiel med ensemblet. Fredag kveld hyller skuespillerne Bob Dylan.

Medvirkende er Grethe Ryen, Pål Christian Eggen, Hans Rønningen, Heidi Gjermundsen Broch, Joachim Rafaelsen og musikerne Marius Reksjø, Mats Grønner og Christian Svensson.

Hvor: Bikuben, Det Norske Teatret

Når: Fredag kl. 22.30


7. Par i hjerter - og rå rock

Fred & Toody fra garasjerockbandene Dead Moon/Pierced Arrows er så nær uttrykket «legender» man kan komme uten at det blir en flau smak i munnen. Rockeparet byr på fete gitarriff, sterke låter og en helt spesiell kontakt med fansen sin. Denne kvelden blir i en roligere setting enn hva man forbinder ekteparet med, men det bør bli tett innpå magisk likevel.

Hvor: Pokalen, Vulkan Arena

Når: Søndag kl. 20


8. Klubbkveld som koker

Fredag setter noen av byens mest hvasse plateryttere hverandre stevne til ære for konseptet Boiler Room, som reiser rundt og dokumenterer klubbscener rundt om i verden. Prins Thomas, Finnebassen, Øyvind Morken, G-Ha & Olanskii og RLOC skal få vegger og tak til å svette.

Hvor: Jæger

Når: Fredag fra kl. 22


9. Nye stjernefolk deler scene

Frode Haltli, her fra da han spilte Arne Nordheim i 2004.

Trekkspilleren Frode Haltli er månedens artist på Riksscenen i februar. I den anledning stiller Spellemannprisvinneren med et band bestående av ti spennende norske musikere på tvers av sjangre og alder. Felles for dem alle er at de har en fot innenfor folkemusikk og improvisasjon. Trekkspill og trøorgel, to feler, to blåsere, to gitarister, bass og trommer – dette blir et spellemannslag helt utenom det vanlige.

Hvor: Riksscenen

Når: Fredag kl. 20


10. Susanna lager full fest med fullt band

Susanna deltar på Serendip-festivalen som går av stabelen på flere scener denne helgen.

Serendip er jazzstudentene ved Norges musikkhøgskoles egen festival med ny og banebrytende jazz, som foregår på flere scener rundt i byen. Denne lørdagen er det imidlertid artisten Susanna som lager festivitas på Nasjonal Jazzscene. Hennes nyeste album Triangle mottok så å si unison hyllest fra både kritikere og publikum. Ved siden av Susanna kan du oppleve Master Oogway og Pre-Echo.

Hvor: Nasjonal Jazzscene

Når: Lørdag kl. 18.30, se fullt program her