Her har politiet parkert på handicap-plass

Selv om det var mange ledige parkeringsplasser i nærheten, valgte politipatruljen en handicap-plass på Frognerstranda.

Politifolkene som kjørte denne bilen sist tirsdag ignorerte skiltet som forteller at denne p-plassen på Frognerstranda er reservert handicappede. I praksis er det fritt frem for politiet å bryte parkeringsregler.

— Dette er skammelig. Politifolkene burde vært spreke nok til å parkere et annet sted, raser Bjørn Hansen som sitter i Rådet for funksjonshemmede i Oslo kommune.

Hansen er selv avhengig av rullestol, og vet hvor vanskelig det kan være å finne en ledig handicap-parkering (HC-parkering) i byen. Han er ikke særlig imponert over politiet som sist tirsdag parkerte på en HC-plass på Frognerstranda ved 15.30-tiden. Ingen politifolk var å se i nærheten av bilen.

Hadde en vanlig bil stått der, ville den ha fått et gebyr på 500 kroner. Hadde ikke eieren dukket opp innen kort tid, ville den trolig også ha blitt tauet bort.

Bjørn Hansen sier det er skammelig at politiet parkerte på en såkalt HC-parkering selv om det var andre ledige p-plasser på Frognerstranda.

— Det er 5000 personer i Oslo som har et såkalt HC-kort, mens det er kun 500 plasser. Derfor er det tullete at noen andre enn de som trenger disse plassene tar seg til rette. Politiet burde i hvert fall ha vært blant de første til å respektere regelverket, sier Hansen til Osloby. Han legger til at politiet kan stå der så lenge de sitter i bilen, slik at flytter når en bil med HC-kort kommer.

Indignert

Det var Anders Stokstad som tok bilder av den feilparkerte politibilen.

- Vi har en person i familien som er avhengig av HC-parkering. Jeg er indignert på hennes vegne. Dette er eksempel på småting som jeg ville ha fått bot for, men politiet kan bare ta seg til rette, sier Stokstad til Osloby.

Politibilen sto på parkeringen ikke så langt fra restaurant Kongen. Ifølge Stokstad var han i området i 20 minutter uten at han så en politimann.

— Det var flere ledige parkeringsplasser i området. Sånn sett er det rart at politiet parkerte der. For øvrig har jeg sett lignende en gang tidligere da en politibil sto på HC-parkering i Sporveis gata mens politifolkene skulle kjøpe kaffe, sier Stokstad.

Har lov

— Lovverket gir politiet rett til å fravike trafikkreglene, slik at de kan parkere med uniformerte biler på fortau, HC-plasser, ved stopp-forbudtskilt etc. når situasjonen krever det, sier Odd Bratteberg, seniorrådgiver i Bymiljøetaten som har ansvaret for feilparkeringer i byen.

På generelt grunnlag sier han at det er veldig viktig at HC-plassene er tilgjengelig for de som har mest behov for parkering.

— Våre trafikkbetjenter er spesielt oppmerksomme på ulovlig parkering på HC-plasser. Hittil i år er det gitt over 3800 gebyrer for ulovlig parkering på HC, sier Bratteberg.

Selv om etaten i teorien kan gebyrlegge uniformerte politibiler for feilparkering, skjer det aldri. Etaten har derimot gebyrlagt sivile politibiler ved noen tilfeller.

Ikke helt til bunns

— Vi har ikke kommet helt til bunns i hvorfor denne bilen sto akkurat her. Det var melding om en batteribrann og personskade et kort stykke fra dette stedet, men vi har ikke snakket med de som kjørte denne bilen, sier Roar Hanssen, pressevakt i Oslo politidistrikt.

På generelt grunnlag sier Hanssen at politiet har lov til å fravike trafikkreglene når det er tjenstlig behov.

— Det gjelder for eksempel fartsgrenser, skilting og parkeringsregler. Denne vurderingen gjøres ut fra den informasjonen patruljene har når de kommer til stedet, påpeker han.