Oslo

Knips det perfekte sommerbildet

Her viser Aftenpostens fotografer Stein J. Bjørge og Katrine Nordli enkle triks for å ta det perfekte feriebildet. Ha alltid kameraet tilgjengelig. Og lek!

Slik kan det gjøres. Dynamikk i bildet skapes når motivet både er fjern og nært. Aftenpostens fotografer Katrine Nordli og Stein J. Bjørge gleder seg til å kåre vinneren av vår sommerbildekonkurranse.
  • Forf>carl Martin Nordby (foto)
  • <forf>bjørn Egil Halvorsen <

Send oss ditt sommerbilde!Ukespremien er et digitalkamera. Sommerens beste bilde blir premiert med en A-jolle verdt kr. 24 500,— . - Lek ja. Lek med motivet, poengterer Stein J. Bjørge der han står ved vannspeilet i Middelalderparken og sjongelerer med noen knæsjoransje badeballer. - Men du skal aldri avbryte lek for å ta bilder, supplerer Katrine Nordli.

Sommerbildejury

Det kan lønne seg å lytte til våre husfotografer. Katrine Nordli og Stein J. Bjørge utgjør nemlig juryen i den store sommerbildekonkurransen som Aften i år arrangerer i samarbeid med Aftenposten.no. I hele sommer kan du sende inn dine blinkskudd, og det vanker flotte premier for vinnerne. - Hva ser dere etter?- Lys, komposisjonen og at bildet kommuniserer med oss, sier Nordli.- Vi ser også etter øyeblikksbildet. Arrangerte bilder er vi ikke så glad i, sier Bjørge, som har gjort seg ferdig med sjongleringen. For dette er helt essensielt, mener han.- Det er en arv fra fortiden som tydeligvis forfølger oss i generasjoner: Å stå musestille rett opp og ned og se rett inn i kamera. I dag finnes det så mange tekniske finesser som gjør at du kan fryse bildet selv om motivet er i bevegelse, sier Børge. Begge to understreker at bildene som regel blir bedre hvis du er litt modig. Gå tett på motivet, lyder oppfordringen. Det motsatte, skrekkeksempelet, er "menneske-foran-bygning-bildet".- He-he, det er klassisk. Mannen skal helst ha med både kona og taket, og går 50 meter unna for å knipse. Resultatet blir gjerne at kona blir helt usynlig og ugjenkjennelig. Ta henne heller med deg de 50 skrittene og la henne stå i forgrunnen når du tar bildet, sier Bjørge.Likevel er kanskje det viktigste, i alle fall mest grunnleggende, tipset å ha kameraet tilgjengelig. Helst skal det være din forlengde kroppsdel. Hvordan skal du ellers klare å forevige podens gledesstrålende ansiktsuttrykk over første vellykkede svømmetak eller når båtvante onkel Kåre mister fotfestet og faller i vannet? Eller som Bjørge sier det:- Det nytter ikke å ha kameraet gjemt på bunnen av vesken til mor!

Ikke slik! Kjedelige oppstilte bilder med stor avstand til motivet vinner neppe noen premie i sommerkonkurransen.