Oslo

I 2013 stanset Høyre Aps forslag om tiggeforbud. Nå gjør Ap det samme mot Høyre.

For tre år siden ønsket Ap å innføre et tiggeforbud innenfor Ring 2, men ble nedstemt av Høyre. Til høsten vil Høyre legge frem forslag mot tigging i Oslo, men blir nedstemt av Ap.

Ion Bolmadar (til høyre) og kona Mhihaela har et forholdsvis trygt sted å sove, men vennen Andrei Danaila sover i parker og risikerer bot for de. De hevder at de tjener cirka 100 kroner dagen på tigging og tomflasker og vil gjerne ha et offentlig overnattingstilbud i Oslo. De vil gjerne jobbe, og ser på tigging som en nødløsning.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Grytidlig torsdag morgen rykket politiet ut til to romleirer i Ekebergskråningen for å tømme disse for folk. Ifølge Rusken-general Jan Hauger hadde det bodd folk der i nesten en måned før de ble tømt. Alt i alt skal 26 personer ha blitt bortvist fra stedet.

Fremdeles er det fem-seks mindre leirer i området. Da Osloby besøkte en av disse ved 13-tiden torsdag, var beboerne ikke til stede. Endel søppel og knust glass utenfor de små teltene som er dekket av presenning tyder på at disse fremdeles er i bruk.

Må flytte fra sted til sted

Mens det er stille i Ekebergskråningen, går praten høylytt på Olaf Ryes plass der fire romfolk sitter rundt grillen. I dag har de grillribbe, champignon og rundstykker på menyen.

Selv har han og kona vært tilknyttet Norge i 8–9 år. De er her stort sett om sommeren. Resten av året er de med sine fire barn i Romania. Bolmadar har klart å få seg deltidsjobb som hjelpemann i et firma. De andre dagene samler han flasker og tigger.

– Synes nordmenn var mye snillere før

– Jeg synes nordmenn var mye snillere før. Vi fikk mat og en god del penger. Nå blir vi jaget av politiet fra sted til sted. For et par år siden fikk jeg bot på 6000 kroner fordi jeg sov ute. Nå sover vi i en sykkelgarasje, sier Ion Bolmadar.

LES OGSÅ: Politiet om tilreisende: - Vi merker en veldig klar økning i våre parker og skogsområder

LES OGSÅ: Politiet anklages for rasisme mot romfolk

Vil foreslå tiggeforbud

Mens romfolk på Olaf Ryes plass snakker om et egnet sted til å overnatte, jobber Oslo Høyre for å fremme et forslag om å forby tigging i hele Oslo.

– Et tiggeforbud vil gjøre det mindre attraktivt å komme til Oslo og derfor føre til at mange av problemene som følger med tilreisende bostedsløse blir mindre, sier Eirik Lae Solberg (H).

– Hvorfor stemte dere ned Aps forslag om tiggeforbud innenfor
Ring 2 i 2013?

– Et forbud bare innenfor Ring 2 kunne ført til at tiggingen bare forflyttet seg til boligområdene. Etter stortingsvalget i 2013 jobbet Høyre-Frp regjeringen dessuten med et forslag om et nasjonalt tiggeforbud. Vi ønsket å avvente det fordi det ville gitt et forbud i hele byen. Men så ble det ikke noe av dette fordi verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet støttet det på Stortinget, svarer Solberg.

Kommunene kan innføre tiggeforbud selv

Det ble derimot flertall for å gi kommunene adgang til å innføre tiggeforbud. Derfor vil Høyre fremme et forslag om tiggeforbud i Oslo.

Solberg nevner ulovlige teltleirer, forsøpling i parkene og pågående tigging som et økende problem. Han mener også at byrådet kan gjøre mer for å forebygge ovennevnte problemer.

– Byrådet bør forsterke renholdet og i større grad ta i bruk oslovakter for å sikre at parkene ikke blir forsøplet. I tillegg kan det skiltes med parkering forbudt for å hindre overnatting i biler ved siden av parkene og friområdene.

LES OGSÅ: FAFO og media stakkarsliggjør romfolk

Ap har snudd

Mens Høyre vil foreslå et forbud, har Ap gått motsatt vei. Gjennom byrådserklæringen har Ap og de andre byrådspartiene forpliktet seg til at tigging ikke skal forbys. Dermed vil det ikke være flertall for Høyres forslag.

– Dette har vært gjenstand for omfattende diskusjon internt i partiet. Det hele dreier seg om sosiale problemer. Derfor må vi jobbe på andre fronter og se på sosialpolitikken. Det er bred aksept for dette i Ap, sier partiets gruppeleder i bystyret, Frode Jacobsen.

– Det er ingen «quick-fix»

– Hva sier du til utfordringene Høyre nevner?

– Vi må gjøre en bred innsats for å få tak i de utfordringene dette representerer. På generelt grunnlag kan jeg si at jeg er enig med flere av tingene Lae Solberg tar opp her, men dette er et problem som dukker opp hvert år. Et tiggeforbud virker som en enkel løsning. Problemet er fattigdom blant romfolket. Her må vi sette oss ned og komme frem til gode løsninger. Det er ingen «quick-fix» her, sier Jacobsen.

LES OGSÅ: Liv Guneriussen: - Man kan ikke øse Oslo for romfolk

Han er ikke enig med Lae Solberg i at byrådet ikke gjør nok for å holde parkene rene og andre utfordringer som blir nevnt.

– Bypatruljen er blitt styrket og er mer synlig enn før. Og så må vi bare fortsette å rydde ulovlige leirer, sier Jacobsen.

– Hva synes du om ideen om en sovesal der kan overnatte?

– Det er noe vi må se nærmere på. Det største problemet akkurat nå er ikke de som mangler et sted å bo, men de som er her for å drive med kriminalitet.

Vil betale for overnatting

Tilbake på Olav Ryes plass tar Andrei Danaila ordet. Han kom til Oslo for seks uker siden og sover i parker.

– Jeg vet det er ulovlig. Derfor sover jeg et par timer her og et par timer der. Noen ganger på en benk, sier Danaila som tigger og samler tomflasker på dagen.

– Fremfor å jage oss er det bedre å tilby oss en stor sovesal der vi kan overnatte. Vi kan også betale litt for det, sier Ion.

– Det vil også være en fordel for kommunen og politiet fordi da vet de hvor vi befinner oss. Det er trist at noen kriminelle landsmenn ødelegger for oss andre, legger Mhihaela Bolmadar til.

Les også

  1. Ørstavik: – Romfolk rammes hardt av tiggeforbud

  2. Han tigget, frøs og sov sammen med romfolk i en uke

  3. Flere gatemagasiner, færre tiggere og romfolk

  4. Man kan ikke øse Oslo for romfolk | Liv Guneriussen