Her er russen som ruller med Ruter
Guttegjengen har konsept, navn, låt og gensere. Men når de skal ut å rulle er det månedskort fra Ruter som gjelder.
— Vi er fra Groruddalen, vi har ikke penger til buss, sier Robin Sandvid (18) med glimt i øyet, men legger til at de fleste av gutta jobber og at de hadde hatt muligheten til å ha en buss.
— Det handler om prioriteringer, sier han.
Russ på lavbudsjett
Guttegjengen har kalt seg 31-bussen. Ikke ulik annen bussruss, har de konsept, gensere med logo, og laget egen russelåt. Men når de skal ut og rulle slenger de seg på nettopp 31-bussen, noe som er langt snillere mot sparegrisen.
— Vi har vel brukt 600 kroner hver, sier Olai Aarseth (18).
De 15 kompisene, som har vokst opp sammen ved Grorud og Ammerud, har hatt det gøy med at mange tror 31-bussen er en vanlig russebuss. Gjengen forteller at flere har spurt om de kan være med på rulling.
340 kroner måneden
- Det var en som spurte hva det kostet å rulle med oss. Det er 340 kroner måneden, eller 30 kroner timen, humrer Agon Mazrekaj.
- Var det aldri et tema å være med på russebuss?
— Jeg angret litt før russetiden, men har ikke angret etterpå. Det er jo mye problemer med buss også, mange må på reparasjon. Plutselig mister man bussen en uke midt i russetiden, forteller Aarseth.
Han legger til at gjengen heller ikke hadde lyst til å bruke tiden det tar å gjøre i stand en buss, men heller prioritere det som er gøy.
— Å lage sang, for eksempel. Det var dritgøy. Da satt vi på rommet til en kompis med en sokk over mikrofonen, sier han.
Sangen kan du høre her.
Konseptet godt mottatt
Aarseth hadde trodd de skulle få mer negativ omtale, men det har haglet med positive tilbakemeldinger. Selv om foreldre er de største entusiastene, mener han.
— Det er mange damer som liker det også. Selv om vi sier vi har lite penger, liker de konseptet, legger Sandvid til.
Han har også fått high five fra en av bussjåførene. 31-bussen går hele døgnet, og selv om noen blir gretne når russen inntar bussen, er det oftest god stemning. Alle de forskjellige menneskene på bussen gjør turen ekstra gøy, legger Sandvid til.
— Jeg har alltid sagt at nattbussen er det beste nachet, sier Mazrekaj.
Buss er det store pengesluket
En undersøkelse publisert i mars, viser at en av fire ungdommer bruker mer enn 10.000 kroner på russetiden. Undersøkelsen viser også at en av tre ungdommer er medeier i en buss eller van, og at de i snitt bruker 30.000 kroner på bussen.
- Buss er det som stikker av med pengene, og spørsmålet er hvordan de får tak i pengene. Vi er opptatt av ungdom og gjeld, og ønsket blant annet å undersøke hvordan ungdommene finansierte russetiden, sier forbrukerombud Gry Nergård.
Undersøkelsen er utført av Finans Norge i samarbeid med Forbrukerombudet. Rundt 200 ungdommer fra Akershus, Oslo, Bergen og Nordland deltok.
Halvparten svarte at de bruker 5000 kroner på russetiden, noe som viser at det er store variasjoner i hva feiringen koster.
Heldigvis er det svært få som finansierer russetiden med forbrukslån. 63 prosent av ungdommen opplyser at de har egen jobb. Mange jobber på dugnad, eller får støtte fra familie.