Oslo

Det stormer rundt bygningene i Barcode

Det kan bli ubehagelig å være fotgjenger i Bjørvika når vinden kommer fra sør eller nord. Som den stort sett gjør i Bjørvika.

Slik er det beregnet at vinden kommer inn i Bjørvika fra fjorden. Foto: Bjørbekkk og Lindheim/Kjeller vindteknikk for HAV eiendom

 • Kjersti Flugstad Eriksen

Om vinteren er det nordavinden som blåser, om sommeren kommer vinden fra sør. Den sørlige vinden fra fjorden kommer inn i byen med høy styrke. På den ene siden skal det være litt utlufting så ikke forurensningen legger seg som et teppe over gatene. På den annen side må ikke folk blåse bort.

Hanne Jonassen i Asplan Viak er spesialist i lokalklima og vindforhold på bakkeplan. Hun er bekymret for at vindforholdene fordi alle byggene i Barcode ligger i retning nord-sør.

Vinden ledes nedover bygningen. Høyhus gir turbulens på bakkeplan. Vindhastigheten er avhengig av høyden på bygget. Foto: Kjeller vindteknikk for HAV eiendom

— Det visste man vel allerede da man planla å legge byggene slik, men man tok sjansen. Det blir utrolig kaldt og forblåst for dem som beveger seg mellom husene. Og nå må man begynne med avdempende tiltak, sier Jonassen.

Kritisk på gangbroen

Det vil være åpent hele veien mot sjøen fra gangbroen som går over togskinnene på Oslo S. Området med møteplasser rundt gangbroen mener Jonassen vil være et kritisk punkt.

- Hit kommer folk i store mengder, og her skal de oppholde seg. Spørsmålet er om noen vil være her hvis det er veldig forblåst og i tillegg skyggefullt, sier Jonassen.

Men hun mener at byggene som nå skal planlegges i Bispevika, utenfor Barcoderekken, kan fungere som vindskjermer for gatene innenfor.

Vinden som treffer et høyhus føres ned til hjørnene på gateplan og rundt bygget. Foto: Kjeller vindteknikk for HAV eiendom

— Men vinden kan også øke om de legges feil. Byggene bør få varierte høyder og det bør unngås å legge for mange rette gateløp fra fjorden og inn mot Barcode-rekken, sier Jonassen.Fagansvarlig bebyggelsesplan hos Bjørvika Infrastruktur AS, Sverre Narvestad sier det er litt for tidlig å vite akkurat hvordan vindforholdene vil bli.

- Vi har ikke hatt noen systematisk måling av vind, men vi vet fra beregninger at det er en del vind i Barcode. Vindmåling vil ikke gi oss noen ny informasjon som vi ikke har, sier Narvestad.

Planter busker og trær

Bjørvika utvikling gjør uansett det de kan for å dempe vinden.

Korridoreffekt kan oppstå når vinden presses sammen og får økt hastighet, for eksempel i en gate med høye bygninger på begge sider. s Foto: Kjeller vindteknikk HAV eiendom

— Det er først og fremst planting av busker og trær, og noe bearbeiding av terrenget langs elvebreddene. Vindskjermer er uaktuelt å benytte, siden de vil hindre utsikt.Det er trærne nærmest PWC-bygget øst for det gamle Bispelokket som er mest forblåst nå. Lenger sør, som for eksempel langs operaen, er det så stor avstand til bebyggelsen på motsatt side at det ikke blir noen vindtunneleffekt.

- Når kraftig vind treffer fasaden på PWC-bygget har det blåst såpass at trærne er blitt skadet. Vi har jo opplevd ekstremvind i Oslo også, sier Narvestad.

Noen trær har sagt helt takk for seg, andre har knekket greiner. Når allmenningen er ferdig vil nye busker og trær samlet gi en vindbeskyttelse også av trærne langs fasaden.

— Før veivesenet er ferdig med sitt arbeid med å legge Nylandsveien ned, og det har kommet opp et siste bygg på den andre siden av Nylandsveien, kan vi ikke måle oss frem til hvordan vindforholdene blir, sier Narvestad.

Akerselva kan også hjelpe på vindforholdene. Der Akerselva renner under Dronning Eufemias gate blir den en dyp grop i terrenget, 4,4 meter dypere enn bakkenivået. Der kan det bli litt lunere, samtidig som vi vil få vindtunneleffekt under broen i Dronning Eufemias gate.

— Men det er sånn vinden er i Oslo. Det vil ikke bli noe verre der enn andre steder i havnen og langs fjorden, sier Narvestad.

Oppholdsarealet der gangbroen kommer ned i Barcode-rekken mener Jonassen at et kritisk sted. - Hit kommer folk i store mengder, og her skal de oppholde seg, sier hun. Foto: Kjersti Flugstad Eriksen

Barcode er bygget i retning nord/sør, slik at vinden blåser tvers gjennom. Foto: Kjersti Flugstad Eriksen

Relevante artikler

 1. OSLO

  Snart er dette Oslo-motivet historie

 2. DEBATT

  Barcode var i ferd med å bli et ikon. Nå er det borte.

 3. OSLO

  Her kan det bli ny sykkelgate i Bispevika

 4. OSLO

  Utbygger har ombestemt seg - skal skape mer liv i Bjørvika

 5. OSLO

  Mandag starter arbeidet med å bygge om Norges dyreste gate - igjen

 6. KRONIKK

  «Dette er en bekymringsmelding. Et varsel om at viktige deler av norsk arkitektur har beveget seg inn på tvilsomme stier.»