Oslos rotter gasser seg i «fuglemat» og matrester
Det var rottefest ved Storo T-banestasjon i ettermiddagsrushet torsdag. Skadedyrene myldret rundt i det som så ut til å være havregryn rett ved nedgangen til stasjonen. Sporveien ber folk unngå å legge ut «fuglemat» på bakken.
Bernt Kristoffersen dro opp mobilkameraet og foreviget rottekalaset da han gikk ut fra T-banestasjonen.
– Hva i alle dager? tenkte jeg da jeg så alle rottene ved sykkelstativet, sier han til Aftenposten. Skadedyrene myldret på gangveien utenfor Storogården.
Pressekontakt Jan Rustad i Oslo Sporveier er godt kjent med rotteplagen på og ved byens T-banestasjoner.
Tror de mater fugler
– Problemet er alle hjertegode mennesker som tror de mater fugler, og strør ut korn og brød. Da dukker rottene opp, sier Rustad. Han oppfordrer folk til ikke å strø mat på bakken.
– Det er ikke fuglene som får glede av det. Rottene dukker opp med én gang, og så har du det gående.
Saken fortsetter under rottegrafikken.
Rustad sier at Storo ikke er eneste T-banestasjon i Oslo hvor dette skjer. Oslo Sporveier har en person ansatt for å håndtere problemet med gnagere. Det innebærer blant annet å sette opp feller på stasjonsområdene.
– Vi bruker en del penger på å begrense gnagerproblematikken, for rottene kan jo begynne å gnage på kablene våre. Da kan vi få kortslutninger, sier han.
Gårdeier må rydde opp
Selv om Oslo Sporveier prøver å bli kvitt rotteplagen på stasjonene, har de ikke myndighet utenfor områdene.
– Blir maten lagt utenfor stasjonsområdene, er det opp til sameiene og borettslagene å rydde opp, sier Rustad. Han lover likevel å få Sporveiens rottebekjemper til å ta en titt utenfor Storo T-banestasjon fredag morgen.
Rotter seg sammen i hagen
– Ikke legg ut mat
Rotteplagen i Oslo er ikke av ny dato. Rustad sier det begynte å akselerere da potetvogner dukket opp rundt i byen, og mange kastet fra seg matrester. Nå er potetvognene borte fra gatebildet.
– Litt mindre grising med mat ute blant publikum hadde gjort problemet mindre, sier Rustad.
– Vi får gjort lite så lenge publikum fortsetter å legge ut mat. Det som er ment for fuglene, ender i helt andre mager, sier Rustad.