Oslo

Mørkhudede avvist på fire av fem utesteder

En irakisk kurder og fire etiopiere ble nektet adgang til fire av fem utesteder i Oslo. Det viser en test med skjult kamera.

  • Forf>
  • <forf>ingrid Wærp <

Et utested som driver diskriminering, kan fratas retten til å selge alkohol. Det slo Stortinget fast 6. desember.Men få blir tatt, fordi altfor få tilfeller rapporteres, mener Senter mot etnisk diskriminering i Oslo.Nå har nettportalen Utrop, utstyrt med skjult kamera, testet utesteder i Oslo. De mørkhudede testpersonene ble avist på fire av fem utesteder.På det første utestedet hvor to av de afrikanske guttene forsøkte å komme inn, ble det hevdet at det var en fest for svenske privatpersoner. Senere ble det observert at flere hvite nordmenn spaserte rett inn. Utrops journalist, en hvit jente med utenlandsk opphav, ble invitert inn.Ved et annet utested ble en afrikansk og en irakisk gutt nektet adgang til et diskotek. Begrunnelsen var at de ikke var pent nok kledd. Senere blir de to andre afrikanske guttene stoppet. De får ikke komme inn fordi de har joggesko på seg. Alt dette til tross for at guttene var fine i tøyet, og at mange hvite gjester var mindre pyntet.Redaktør av Utrop, Majoran Vivekananthan, mener dette utvilsomt er snakk om systematisk diskriminering.— Dette er hårreisende. Spesielt annengenerasjons innvandrere opplever slik forskjellsbehandling, sier han.

Første møte

Å bli nektet adgang til utesteder er mange ungdommers første møte med rasisme, mener Ann Helen Aarø, faglig sjef i Senter mot etnisk diskriminering.- De kommer ut av det beskyttede nærmiljøet. Når de så diskrimineres på utestedet, opplever de dette som en stor belastning.Hun mener den store underrapporteringen av diskriminering skyldes at folk ikke tror det nytter å gjøre noe. Det er sjelden utesteder blir dømt for diskriminering.

Lovendring

Nå er det vedtatt endringer i alkoholloven, som gjør at utesteder kan miste skjenkebevillingen ved diskriminering. - Nå gjenstår det å se om myndighetene vil bruke denne hjemmelen, sier Aarø.

Les også

  1. Afrikaner nektet adgang på utested