Oslo

Dette er årets Oslo-borger 2013

Christian Ringnes ga oslofolk en ny kunstpark. Aftenpostens lesere svarte med å stemme ham frem som "Årets Osloborger".

Aftenpostens sjefredaktør, Espen Egil Hansen, overleverte prisen til Christian Ringnes i Ekebergparken. Prisen er et portrett av Aftenpostens tegner, Inge Grødum. Foto: Rolf Øhman

 • Astrid Løken
  Astrid Løken
  journalist

Christian Ringnes ble begeistret da han så at tegneren Inge Grødum hadde fått med seg kuene på silkeskjerfet hans. Foto: Jan Tomas Espedal

«Den mannen skulle vært rammet inn». «Kongen av Oslo». «Han fortjener heder for sin gavmildhet, tålmodighet og gode humør».

Bak sitatene står folk som stemte på Christian Ringnes. Han ville bygge en park for folket.

Men det skulle ikke bli helt problemfritt.

Aksjonsgruppen for bevaring av Ekebergskogen mente parken ville rasere skogen. Kvinneskulpturer som tema møtte også motstand. Men da parken sto ferdig i høst, var det mange som jublet. Folk strømmet til for å se parken og alle kvinneskulpturene. Aftenpostens kulturredaktør ble så begeistret at han sammenlignet parken med Vigelandsparken.

Nå har mannen bak den omstridte skulpturparken også fått heder fra Aftenpostens lesere. De har kåret ham til Årets Osloborger.

Stemmene har kommet inn på nett, E-post, SMS og på postkort. Over 13.000 har stemt.

Suveren vinner

Christian Ringnes fikk 4360 av stemmene og vant klart. På annen plass kom Adil Kahn, som fikk 3661 stemmer.

img098.pdf Foto: Inge Grødum

— Du har gitt et fantastisk tilskudd til byen. Folk har jo ikke bare stemt på deg. De har jo vært her og stemt med føttene sine også, sa Aftenpostens sjefredaktør, Espen Egil Hansen, da han overrakte prisen til Ringnes i skulpturparken torsdag.- Veldig moro. Jeg var jo spent, sier Ringnes, som innrømmer at han har vært inne på osloby.no og tittet på hvordan han ligger an underveis.

— Jeg satt og regnet prosenter. Jeg så jo at jeg hadde en sjanse, men jeg så jo også at Adil Kahn, som er en flott kandidat, lå like bak. Han er jo ung og de rundt ham kan jo dette med sosiale medier. Men jeg tok ham vel på postkortstemmene, sa Ringnes under prisutdelingen på Ekeberg.

Premien er et portrett, tegnet av Aftenpostens tegner, Inge Grødum.

- Du verden, så flott. Han har jo fått med tørkle i halsen også, også at det er kuer på det! Og damen nederst der ser jo ut som om hun er fra middelalderen, påpeker den fornøyde vinneren.

- Til tross for motstanden har byens borgere kåret deg til "Årets Osloborger". Hva tenker du om det?

— Først og fremst er jeg veldig takknemlig. Og veldig glad for at privat initiativ verdsettes. Dessuten tenker jeg at det ofte er protester når store ting skal bygges, men at kritikken gjerne stilner når ting er ferdig.

Venter på gondolen

Ringnes har ønsket seg en gondolbane fra Bjørvika og opp til parken. Han har også sagt at han vil bekoste en slik bane, så sant ingen andre gjør det. Slikt krever anbudsrunde.

Christian Ringnes ble begeistret da han så at tegneren Inge Grødum hadde fått med seg kuene på silkeskjerfet hans. Foto: Jan Tomas Espedal

Enkelte stemmegivere er opptatt av det med gondolbane. Per Olav, som stemte på Ringnes, skriver: "På tide! Og nå gleder jeg meg til gondolbane". En annen takker for parken og fortsetter: "Nå krysser jeg fingrene for gondolbane også".Gondolbanen ligger inne i reguleringsplanen for Bjørvika, men

Les også

Fjernet gondolbanen for å få fart på Lambda

.

Ringnes drømmer fortsatt om gondolbane og har ikke tenkt å gi opp.

— Men det tar tid å få igjennom planer. Vi vet jo at det blir meningsbrytning og protester her også, sier Ringnes.

Les også

 1. Sjefen for =Oslo

 2. Helt normal superkvinne

 3. Skimuseets førstedame gjennom 30 år

 4. Sturla Stålsett har rom for alle

 5. «Det er Oslos mangfold av epler som skaper smaken»

 6. Vil samle verden med musikk

 7. Adil Khan - fra gaten til scenen