Oslo

Til USA for å få fart på artistkarrieren

For ett år siden ble artisten Farida møtt med avslag fra norske plateselskaper. Nå har Øya-klare Farida amerikansk manager og flere interesserte aktører på det amerikanske markedet.

Den norske R&B-artisten Farida spiller på Øyafestivalen fredag denne uken.
 • Malin Kulseth
  Malin Kulseth
Farida i studio i Los Angeles.

26 år gamle Farida Bolseth Benounis gikk lenge under radaren til norsk musikkbransje før hun ble plukket opp av Bylarms demojury på senhøsten 2015. De to moderne R&B-låtene på hennes Soundcloud-profil var nok til å overbevise juryen.

Bylarm fikk ballen til å rulle

– Det var etter at Bylarm-bookingen ble offentliggjort at ballen virkelig begynte å rulle for meg. Bylarm og oppmerksomhet fra Christine Dancke og Marie Komissar i P3 har absolutt fått ting til å skje.

Samtidig tok den unge amerikaneren James Sibio kontakt. Han driver det relativt ferske selskapet Golden Child Media og likte låtene hun hadde lagt ut på nettstedet Soundcloud. Han var interessert i å jobbe med Farida, men understreket at han ville vise at han kunne få ting til å skje for henne før hun skulle vurdere om hun syntes det var en god idé.

James satte seg to mål; en låtpremiere på musikknettstedet The Fader og en låt ut på den amerikanske hitlisten Billboards nettsider.

Den norske R&B-artisten Farida spiller på Øyafestivalen fredag denne uken.

Mysteriekvinne

I løpet av noen uker gikk begge deler i boks, og musikkinteresserte og bransjefolk hjemme i Norge ble umiddelbart fascinert. Hvem var denne unge Gjøvik-kvinnen som hadde premiere musikken sin på to av verdens mest toneangivende nettsider?

– Alt som har skjedd med meg og musikken til nå er jo bare flaks, det er mange talenter som aldri får oppmerksomhet. Men jeg føler det er riktig for meg at det skjer akkurat nå. Jeg vet hvem jeg er og går ikke i kompromiss med kunsten min.

Farida bestemte seg for å prøve et samarbeid med Sibio. Noen uker etter Bylarm-konsertene hennes hadde en tredje låt premiere på bloggen til Solange Knowles, som foruten å være artist med eget plateselskap er lillesøsteren til Beyoncé.

Kort tid etter satt hun på et fly til Los Angeles for å møte manager James som hadde planlagt en rekke møter med flere plateselskaper og produsenter og en musikkvideoinnspilling for henne med den stigende fotografstjernen Aris Jerome.

Kom til semifinalen i Idol

Helt ukjent med musikkbransjen var Farida dog ikke. I 2014 kom hun til semifinalen i Idol, men hun følte aldri at det var helt hennes greie. Etter noen forsøk på å arbeide med forskjellige produsenter bestemte hun seg for å ta lydteknikk-utdanning.

– Jeg var drittlei av å bare få beskjed om hva jeg skulle gjøre i studio hele tiden, og skjønte at om jeg ikke lærte meg å snakke det språket selv så kom jeg aldri til å få den respekten jeg ønsket meg.

Etter de to årene med lydteknikk merket hun at hun ble møtt på en helt annen måte når hun jobbet i studio.

– Man blir ofte satt litt i bås som kvinnelig artist, man bare antar at de ikke er interessert i det tekniske. For meg var den mestringsfølelsen viktig.

Farida i studio i Los Angeles.

Ung og rastløs

Fremme i Los Angeles hadde Farida sitt første møte med to produsenter noen timer etter at flyet landet. På turen har hun vært rastløs og passasjeren i setet foran så overrasket på henne da hun oppdaget at det ikke var et barn som satt på Faridas plass. Farida hadde spilt Norwegians in flight-spill under nesten hele flyturen.

Dagen etter var hun roligere og fortalte at møtet med de to produsentene gikk bra.

– Vi hadde en «god vibe», hørte på noen beats og ble enige om å møtes igjen i løpet av uken jeg er i byen.

Slag i slag

Den samme uken møtte Farida flere produsenter med imponerende meritter som produksjon for artister som Kehlani, Rita Ora og Rihanna. En viste stolt frem demoen til en låt som nesten kom med på Beyoncés Lemonade som utkom samme uke.

 • Les anmeldelsen av Beyoncés Lemonade her:
Les også

Beyoncé er mer politisk og forbannet enn noensinne

En A&R i selskapet Epic som blant annet jobber med Meghan Trainor og Fifth Harmony fortalte at han har fulgt med på henne en stund og at sjefen hans L.A. Reid er på jakt etter nye artister å utvide stallen sin med. Han mente Farida kan ha potensiale til å være en av dem.

God start

Gisle G. Stokland, prosjektleder for Music Norway i Los Angeles og utgiver av musikkbloggen 730.no mener at det at Farida allerede har fått interesse i USA fra produsenter, management og media ikke er noen garanti for suksess, men en veldig god start.

– Samtidig synes mange i Norge at det er interessant med norske artister som får oppmerksomhet i USA, ettersom konkurransen på det amerikanske markedet er gedigen. Den amerikanske musikkbransjen blir mer interessert i en norsk artist hvis artisten kan vise til suksess på hjemmebane. Og gjerne i nabolandene. Da føles en dyr lansering i USA som mindre risiko.

USA ser mot Europa

Manager James Sibio mener mange amerikanske aktører ser over Atlanteren på jakt etter nye artister for tiden, spesielt mot Norden og Storbritannia.

– Fordi det høres annerledes ut enn artister fra USA. Her høres veldig mange like ut. Det var også noe av grunnen til at jeg først tok kontakt med Farida, rent bortsett fra at det var bra musikk så hørtes det annerledes ut.

– Det er veldig mye bra fra Skandinavia, Tove Lo og Lido for eksempel. Og Farida, selvsagt. En stor talentpool til å være et lite område.

Føler presset

Farida har fortsatt en vei å gå som artist og fortalte at hun virkelig følte på presset etter den første uken i Los Angeles. Nå må hun prestere. Etter hjemkomsten slapp hun miksteipen The 25th Hour som blant annet ble plukket opp av MTV i Storbritannia og omtalt som en solid introduksjon til det europeiske R&B-talentet.

– Akkurat nå skal jeg bare fokusere på musikken og min egen utvikling, jobbe med vokalen, tekstene og blande flere elementer med R&B-sjangeren. Og leve i nuet.

Før sommeren ble Farida booket til Øyafestivalen. Fredag denne uken skal hun spille på Bibliotekscenen i Tøyenparken. Nettstedet The Line of Best Fit har utpekt henne som en av sine fem norske favoritter i forkant av festivalen.

– Jeg er litt stresset før Øya, men presset kommer bare fra meg selv. Jeg er perfeksjonist.

Les også

 1. Bookingsjefens favoritter under Øyafestivalen

Les mer om

 1. Los Angeles
 2. Soundcloud
 3. Rihanna
 4. Karriere
 5. MTV
 6. Festival
 7. Bylarm