Oslo

Stort underskudd på Tronsmo etter flytting

Bokhandelen i Oslo måtte flytte fra Tullinløkka til Universitetsgata i fjor. Det førte til økt salg - og røde tall i regnskapet.

Sommeren 2015 flyttet Tronsmo Bokhandel fra Tullinløkka, der de hadde holdt til i 42 år.
  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

Sommeren 2015 måtte den tradisjonsrike bokhandelen Tronsmo flytte fra Tullinløkka, der de hadde hadde hatt adresse siden 1973. Gårdeier Entra skal rive bygget som bokhandelen holdt til i.

Eierne av Tronsmo fryktet at flyttingen skulle bety kroken på døren, men slik gikk det ikke. Tronsmo fikk etter hvert tilslag på nye lokaler i Universitetsgata like rundt hjørnet.

Flyttingen kostet riktignok Tronsmo dyrt. Fjoråret endte med et underkudd (årsresultat) på nesten 670.000 kroner. I 2014 hadde bokhandelen et overskudd på 565.000 kroner.

– Underskuddet skyldes flyttingen, med alt av utgifter til oppussing, håndverkere, datautstyr og interiør. I tillegg har vi måttet leie et ekstra lager, sier daglig leder Eva Stenlund Thorsen ved Tronsmo.

Også den svake kronekursen har hatt påvirkning på Tronsmo-resultatet.

  • Bakgrunn: Tronsmo skal ut, hele bygården rives og universitetet inn

Selger mer bøker enn før

Den gledelige nyheten for bokhandelen er de selger mer bøker i nye lokaler. I 2015 økte Tronsmo omsetningen fra nesten 14,5 millioner kroner til nesten 16,5 millioner. Omsetningen har fortsatt å øke i 2016.

Tronsmo har plass til langt flere bøker og tegneserier i Universitetsgata sammenlignet med hva de hadde før.

– Vi er fornøyd, styret er fornøyd og kundene er fornøyd. Nå har vi vært her i et år, men fortsatt kommer det kunder innom som trodde vi hadde stengt og som blir glade for å se at vi fortsatt finnes, sier Stenlund Thorsen.

Skal bli universitet

Selskapet bak Tronsmo eies hovedsakelig av eiendomsinvestor Thor Furuholmen, forfatter/aktivist Unni Katarina Rustad, forlegger Bjørn Smith-Simonsen og Forlaget Oktober.

Da Tronsmo fikk varsel om utkastelse i fjor, førte det til stort oppstyr og mye engasjement blant både Oslo-politikere og innbyggere.

Entra, som eier flere av gårdene i kvartalet, ønsker å rive Tullingården for å bygge et 13 etasjers høyhus som skal huse studenter ved Universitetet i Oslo.

Les mer om

  1. Bøker
  2. Entra