Erna Solberg vil flytte Statsministerens kontor tilbake til Høyblokken

Statsminister Erna Solberg (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) vil fjerne to og bygge fire nye etasjer på toppen av Høyblokken.

Statsminister Erna Solberg og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil flytte Statsministerens kontor tilbake til Høyblokken i regjeringskvartalet i Oslo sentrum.
  • Ingvild Fjelltveit

De fire nye etasjene skal huse Statsministerens kontor (SMK) i fremtiden, om de to ministrene får det som de vil.

– Høyblokken har en viktig symbolverdi, den har vært sentrum for det politiske Norge siden 1958. Dessuten vil det å flytte tilbake vise at vi gjenoppretter situasjonen slik den var før 22. juli, sier Erna Solberg til Aftenposten.

Siden 2011 har Statsministerens kontor holdt til i Forsvarsdepartementets lokaler ved Akershus festning.

– Jeg har vært heldig å få låne plass hos Forsvarsdepartementet, og har det veldig fint der. Men vi mener det er riktig at vi forsøker å samle regjeringen i regjeringskvartalet igjen, sier Solberg.

Vil rive det gamle påbygget og bygge fire nye etasjer

Samtidig legger ikke statsministeren skjul på at det gamle statsministerkontoret hadde behov for fornyelse.

– For at vi skal kunne drive en regjering herfra, er vi avhengig av å ha funksjonelle lokaler. Det var behov for fornyelse av romløsninger og vi trenger mer plass enn det er i lokalene i dag, sier Solberg.

For å få dette til, foreslås det å rive de to eksisterende toppetasjene på Høyblokken og bygge fire nye.

Statsministeren presiserer at det er et toetasjes påbygg fra 80-tallet som skal rives, ikke noe i selve originalstrukturen.

Endringen vil innebære at Høyblokken vil gå fra å være 56 meter høy til å bli 68 meter høy.

Illustrasjonsbilde av de fire nye toppetasjene på Høyblokken. Hvordan etasjene skal utformes, blir avgjort etter an ny arkitektkonkurranse senere i prosessen.

– Vi vil ta vare på mye av det gamle, fasaden forblir som den er og det skal være mulig å gå under bygget, slik det er i dag. Men vi er også opptatt av å modernisere lokalene for å gjøre dem mer praktiske, sier Solberg.

– Jeg er glad vi tar vare på Høyblokkens kvaliteter og tar med oss historien inn i et nytt og moderne regjeringskvartal, sier Sanner.

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet som har ansvar for gjennomføringen av arbeidet med et nytt regjeringskvartal.

Statsbygg har på oppdrag fra departementet arbeidet med å lage reguleringsplanen for det nye kvartalet siden før jul.

– Vi håper å ha et forslag vi kan sende ut på høring klart ganske snart, og at vi har den endelige reguleringsplanen klar i løpet av 2016 eller tidlig i 2017, sier Jan Tore Sanner.

Ikke klart hva som fyller resten av Høyblokken

– Sikkerhetsmessig vil det å flytte inn gjøre at vi kan opprettholde sikkerheten mer effektivt. Når vi samler flere departementer på samme sted, gjør det at vi kan samhandle og koordinere bedre, sier Solberg.

Tidligere holdt Justisdepartementet til i Høyblokken i etasjene under Statsministerens kontor, men om også det flyttes tilbake til bygningen på sikt er ikke klart. Kommunal- og moderniseringsministeren vil ikke si noe mer om hva som vil fylle de resterende etasjene i Høyblokken.

– Det vet vi ikke enda, sier Jan Tore Sanner.

Høyblokken kan bli to etasjer høyere enn den er i dag, men det er ikke kjent hva alle etasjene skal brukes til.

Flytter ikke før 2024

Det nye regjeringskvartalet skal etter planen være ferdig og klart til å tas i bruk i perioden 2024-2028.

– Det er jo ikke sikkert at jeg sitter som statsminister da, så om jeg kommer til å ha kontor i Høyblokken vil tiden vise, sier Solberg.