Oslo

Kraftig prishopp for akutthjelp til kjæledyr

Pågangen ved den offentlige smådyrklinikken i Oslo er så stor at kunder som kommer utenom vanlig kontortid må ut med flere tusen kroner i tilleggsgebyr.

Berit Bertling ble sjokkert over at oppmøtegebyret på klinikken var på 2500 kroner. Her med hunden Kip og katten Miscka.
  • Sol Sigurjonsdottir
Hunden Kip ble bitt i hodet av en annen hund under en luftetur.

— Jeg fikk rett og slett bakoversveis da de sa hva sluttsummen ble. Det er helt ellevilt, sier Berit Bertling.Forrige uke ble labradoren Kip overfalt av en annen hund under en luftetur. Bertling tok med Kip til Smådyrklinikken ved Universitetsdyresykehuset i Oslo, for mange fortsatt kjent som Veterinærhøgskolen.

Først da hun skulle betale, oppdaget hun at klinikken har innført et «akuttgebyr» på 2500 kroner, som slår inn etter kokken 15. Dermed kom regningen på litt over 3000 kroner for sårrens, barbering og to antibiotikasprøyter.

— Da jeg fikk høre prisen, tenkte jeg at det var en fordel at det ikke var min hund som bet. Det var helt uprovosert, og derfor var det den andre hundeeieren som måtte ta regningen, sier Bertling.

Hun understreker at hun er fullt klar over at det er dyrt å ta kjæledyr til lege.

— De er flinke, og Kip ble godt tatt vare på. De må likevel opplyse om prisen, slik at det går klar frem at det kommer til å koste minst 3000 kroner å dra til veterinæren uten forhåndsbestilt time. Med en endret prispolitikk er det drøyt at man venter helt til man skal betale med å si noe om det.

- Kan ikke drive fastlegeordning døgnet rundt

Klinikksjef Åshild Roaldset forteller at Smådyrklinikken på Adamstuen innførte gebyret da de måtte avvikle sitt drop-in-tilbud på ettermiddags- og kveldstid i juni.

— Vi er et henvisningssykehus og kan ikke drive fastlegeordning døgnet rundt. Å legge ned drop-in tilbudet har bedret tilbudet til de innlagte pasientene og til den økende mengden kritisk syke pasienter som senes til oss fra dyreklinikker over hele landet.

På dagtid tar klinikken imot pasienter med timeavtale, men på kvelden må de prioritere henviste og kritisk syke pasienter.

— Det er viktig at vi har et godt tilbud til de sykeste. Vi er hovedsakelig henvisningsdyresykehus, og tar imot pasienter andre dyresykehus og klinikker ikke kan ta hånd om selv. Disse pasientene kommer gjerne til oss på ettermiddagen når andre klinikker stenger for dagen, forklarer Roaldset.

Ingen hjelp fra staten

— Vi har oppslag om våre priser på vår nettside og i vår resepsjon, og vi pleier å opplyse om våre akuttpriser når dyreeier ringer oss. Akuttprisen er nå den samme klokken tre på ettermiddagen som den er om man kommer hit midnatt. Da vi hadde åpent for drop-in på kveldstid, veltet det inn pasienter. Det gjorde at vi måtte avvise pasienter som helst burde kommet inn på sykehuset.

Hun bekrefter at mange blir overrasket over de høye prisene på veterinærtjenester, og påpeker at man må regne med å bruke 5-10.000 kroner døgnet på intensivbehandling. Det er ikke inkludert kirurgi eller andre inngrep.

— Jeg tror mange ikke skjønner at tannlege er billigere enn dyrlege. Mange skaffer seg dyr uten å tenke over kostnaden på veterinærtjeneste. Vi møter mange som er overrasket over at de kan få en katt gratis, men så koster det kanskje over 20.000 kroner for å operere den hvis den brekker noen ben. Mange tror det er gratis, men staten dekker ikke dette.

Forventer hjelp

Tidligere ble langt flere hardt skadde og syke dyr avlivet. Men i dag har man andre muligheter for å redde disse dyrene, og mange dyreeiere forventer spesialisthelsetjenester til dyret sitt uten at de har tenkt over kostnaden. Vi er så heldige at vi har så godt som gratis helsetilbud for mennesker, og da er det mange som innbiller seg at det tilbudet også gjelder dyr.

— Lønningene er det dyreste eieren må dekke. Våre professorer og førsteamanuenser er statsansatte og har arbeidstid til kl 15 på sommeren. Dersom vi må kalle ut en slik fagperson utenom ordinær arbeidstid, er det dessverre slik at dyreeiere må dekke overtidsbetalingen. Kunnskapsdepartementet, som er eier Universitetsdyresykehuset, dekker ikke kostnader til behandling av private kjæledyr.

Roaldset anbefaler alle som har mulighet til det å forsikre dyrene sine. Hun understreker at gebyret er i tråd med markedsprisene. En sjekk Osloby har gjort, viser at private dyreklinikker som tilbyr døgnvakt opererer med lignende priser.

Berit Bertling vil gjerne informere andre som ikke er klar over hvor høye prisene på akutthjelp er.

— Det er en kjent sak at man bør forsikre dyret sitt, men det er ikke alle som har råd til å betale et ekstragebyr på 2500 kroner. Et så høyt gebyr betyr i realiteten at man ikke har et akuttilbud i Oslo. Jeg skjønner argumentet om at man må skjerme de sykeste pasientene, men har ikke anledning til å ringe rundt for å sjekke de ulike prisene om det oppstår en akutt skade, mener Bertling.