Oslo

Thorvald Stoltenberg (83) vil tilbake til politikken

Geir Lippestad, Turid Birkeland, Frode Kyvåg, Gro Balas og regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen vil også prøve å vinne valget for Oslo Arbeiderparti.

Thorvald Stoltenberg er klar for politikken igjen, etter et langt avbrekk med arbeid i humanitære organisasjoner.
  • Eivind Nicolai Lauritsen

Samtidig som en Stoltenberg forlater norsk politikk for å ta over en av verdens viktigste organisasjoner, varsler en annen sin tilbakekomst i norsk politikk.

Denne uken sendte Oslo Ap ut en liste med 75 navn til rundt 6200 medlemmer. Alle får dermed mulighet til å påvirke gjennom en rådgivende avstemning.

Hvert medlem kan krysse av ved åtte navn, samt spille inn inntil tre nye forslag.

Etter avstemningen, som avsluttes 13. oktober, intensiverer nominasjonskomiteen arbeidet med å sette sammen et forslag.

Det blir så en ny høringsrunde, hvor lagene får mulighet til å uttale seg, før nominasjonskomiteen sender ut et endelig forslag.

Profilert pensjonist

Thorvald Stoltenberg er ett av navnene på listen, og dersom partiet vil ha ham kan han bli en av partiets kandidater under valget neste høst.

Les også:

Les også

Thorvald Stoltenberg (83) bekrefter at han og filmregissør Anja Breien (74) «er sammen»

Stoltenberg er nummer 66. på en alfabetisk liste med 75 navn som Oslo Arbeiderparti har sendt ut til sine medlemmer. Selv om avstemningen anses som rådgivende er det ikke en ren popularitetskonkurranse, det er fortsatt ledelsen i lokalpartiet som bestemmer hvilke navn som havner på den endelige listen.

— Det er mennesker det handler om

— Enten du driver i FN eller i bydelsutvalget er det mennesker det handler om. Det er derfor man er med. Jeg er ikke med fordi jeg er så glad i tunneler og bruer, jeg er med fordi det gjelder menneskers liv, sier Stoltenberg til NRK.

Tidlig fredags morgen blir nyheten tatt godt i mot på mikrobloggtjenesten Twitter.

Den tidligere utenriks— og forsvarsministeren ble spurt om han ville stille av Raymond Johansen. Stoltenberg har også vært president i den internasjonale hjelpeorganisasjonen Røde Kors. Han sier at han har vært med på hver eneste valgkamp siden 1964 og ikke tenker gi seg nå, selv om han ikke ender opp på Oslo Aps kandidatliste.

— Jeg er avhengig av valgkamp for å leve et lykkelig liv, sier Stoltenberg.

Lippestad på listen

Advokat Geir Lippestad har også sagt ja til å stå på listen til Oslo Ap, men sier det er uaktuelt å bli heltidspolitiker neste høst. Han åpner imidlertid for å bruke fritiden sin på politikk.

— Det å sitte i bystyret lar seg kombinere med advokatyrket, og hvis medlemmene og befolkningen synes det er fornuftig, er jeg åpen for det, sier Lippestad til Osloby.

Geir Lippestad sier han er mest opptatt av ungdommens kår i hovedstaden, og utenfor.

Av politiske saker, er det ungdommens oppvekstvilkår som står hans hjerte nærmest.— Jeg har gjennom mitt yrke møtt mange som har falt utenfor, og ser hvor viktig bomiljø, nærmiljø og fritidsaktiviteter er. Jeg har tenkt på det i mange år, at skulle jeg jobbet med politikk, så er det disse ungdommene jeg brenner mest for.

Lippestad legger til at han har jobbet med helsepolitiske spørsmål i mange år. Han mener det er avgjørende at helse- og sosialfeltet ikke blir hengende etter i en by som vokser så raskt som Oslo.

— Her kan vi bli mye bedre. Blant annet med et tettere samarbeid med de ideelle aktørene som er viktige leverandører av disse tjenestene i dag. Oslo må også ta mål av seg å bli en av Europas mest inkluderende hovedsteder.

Flere kjente navn

Det er flere andre kjente navn på listen, blant dem Norway Cup-general Frode Kyvåg, nylig avgått kommunaldirektør Gro Balas, advokat Berit Reiss-Andersen, filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen og OL-forkjemper Birgit Skarstein.

I tillegg har tidligere kulturminister Turid Birkeland, nå direktør for Rikskonsertene, sagt ja. Men heller ikke hun ser for seg et heltidsverv.

— Jeg har ikke det i tankene i det hele tatt, men i den grad jeg kan bidra for å støtte opp under Raymonds valgkamp og bidra i bystyresammenheng, så gjør jeg gjerne det, sier Birkeland.

Representantskapet avgjør

Det er representantskapet i Oslo Ap som vedtar hvordan listen til slutt blir seende ut på et møte 21.–22. november.

Nominasjonskomiteens leder, Signe Horn, er svært godt fornøyd med de 75 navnene på listen.

— Vi synes dette er et veldig godt utgangspunkt. Her er det mange gode navn, alt fra talentfulle AUF-ere til personer som har utmerket seg med stort samfunnsengasjement på sine felt.

Da 65 av 74 lag meldte inn svar i første innspillsrunde, pekte samtlige på Raymond Johansen som byrådslederkandidat.

Tellevik Dahl som ordførerkandidat?

Ordførerspørsmålet er imidlertid langt mer åpent. Horn ønsker ikke å kommentere dette bortsett fra å slå fast at det skal være en kvinne da Oslo Aps vedtekter sier at det skal være annenhver mann og kvinne på listen.

Les også:

Les også

Ap kan gi opp kampen om ordførervervet

Under den første innspillsrunden pekte 30 lag på Tone Tellevik Dahl, mens 17 ønsket seg Rina Mariann Hansen. Begge er i dag heltidspolitikere på Rådhuset.

Les også

  1. «Oslo-folk skal for en gangs skyld få lov til å være forbannet»

  2. Libe Rieber-Mohn stiller ikke til gjenvalg i Oslo

  3. Ap-leder Jonas Gahr Støre: - Det er patetisk