Ny skulptur avdukes i Ekeberg-parken: Juletre eller sexleketøy?

Skulpturen «Santa» er siste tilskudd til kunstsamlingen ved Ekebergparken og et voldsomt blikkfang i rundkjøringen ved Oslo Hospital.

Er det et juletre eller noe helt annet som presser seg frem under presenningen nedenfor Ekebergparken? Torsdag avdukes kunstverket Santa.

Den kontroversielle amerikanske kunstneren Paul McCarthy (73) står bak den digre, rødmalte bronseskulpturen. Torsdag klokken 18 blir den avduket i rundkjøringen nedenfor Ekeberg skulpturpark. Og enten du velger å se en julenisse som holder et juletre eller noe helt annet, er dette et kunstverk som garantert kommer til å vekke oppsikt.

McCarthy er overrasket over at kunsten hans evner å provosere i en tid der bildeflommen i samfunnet er så stor.

– Enhver tiåring finner mye sterkere bilder på smarttelefonen sin enn noe jeg kan lage, sier Paul McCarthy og håper folk ser humoren i Santa når den avdukes, sier kunstneren. Han møter Aftenposten onsdag ettermiddag, dagen før avdukingen.

Utfordrende for trafikkflyten

Paul McCarthy er fornøyd med at kunstverket er plassert i rundkjøringen nedenfor Ekebergparken.

Den digre, røde nissefiguren med det himmelstormende juletreet – eller sexleketøyet – er et blikkfang som kan utfordre trafikkflyten og bilistenes konsentrasjon.

Alle nødvendige tillatelser til oppføring midt i rundkjøringen er naturligvis gitt fra rette kommunale instanser, bedyrer administrerende direktør Ina Johannesen i Ekebergparken. Hun sier de lenge har hatt et ønske om å få et av McCarthys verker i skulpturparken.

Selv rusler McCarthy rundt på fortauet nedenfor skulpturen i varmen. Grønn plast dekker foreløpig kunstverket hans, og svette arbeidere legger på plass kantstein rundt skulpturen.

Verk er blitt til over lang tid

– Kunstverket har utviklet seg over lang tid. Jeg er ikke ute etter å provosere, sier Paul McCarthy.

McCarthy sier han absolutt ikke er ute etter å provosere noen, og at Santa er et verk som har utviklet seg over lang tid, helt fra han som ung kunststudent i California på 70-tallet fikk et sexleketøy, en «rumpeplugg» i gave av en venn.

– Jeg visste ikke hva det var for noe, men syntes den hadde samme form som skulpturene til Brâncuși. (Constantin Brâncuși rumensk skulptør og modernist, red.anm.) Formen minnet meg også om et juletre, sier McCarthy.

– Jeg arbeidet i mange år som performancekunstner i en periode der kroppen var sentral i kunsten, også kroppen som skulptur. Blant annet var jeg Santa Claus i prosjekter, sier han.

På 80-tallet begynte han å lage skulptur, og verkene er både blitt vandalisert og flyttet.

Støtende juletre i Paris

Det gedigne oppblåsbare kunstverket «Tree» ble tappet for luft på place Vendome i Paris i 2014 under en internasjonal kunstfestival. Forbipasserende mente den grønne 24 meter høye skulpturen ga assosiasjoner til noe helt annet enn et juletre og ble støtt.

Opphisset ble også publikum i Rotterdam i 2001 av skulpturen «Santa Claus» – som er en forløper til skulpturen i Oslo.

Den er flyttet flere ganger og står i dag ved Museum Boijmans van Beuningen.

Overrasket over oppstandelsen i Europa

– Det som begynte som en liten skulptur av Santa Claus, ikke ment for annet enn mitt studio, har nå reist ut av atelieret, sier McCarthy, som ble overrasket over at kunstverkene har vakt så stor oppsikt i Europa.

Les også: Scenekunst provoserer mest i Bergen

– Lager du disse verkene primært for å provosere?

– Det er mer komplisert enn som så. Det involverer også humor, og Santa er et verk som er blitt til gjennom en mangeårig prosess som involverer mitt liv som kunstner, sier McCarthy.

– Jeg kjenner kulturen i USA, men ikke i Paris, Rotterdam eller Oslo. Derfor kan jeg vanskelig forutse hvordan folk reagerer, sier kunstneren, som trodde folk var mer liberale i Europa enn i USA når det gjelder kropp og seksualitet.

– Det ble snarere tvert imot. Da jeg viste Santa Claus i Paramount City i California, elsket alle verket! Det skal også sies at da nissefiguren ble flyttet i Rotterdam, gikk mange begeistrede mennesker i tog for å feire skulpturen! Mange har også sittet på nissens tre. Det er helt blankpolert, avslutter han.