Oslo

- Kle dere som dere vil

Stortingspolitiker Hallgeir Langeland (SV) har fått mye kjeft for antrekkene sine, og er å regne som en av Stortingets desiderte klesverstinger. Nå forsvarer han ungdommens rett til å sagge på skolen.

  • Forf>
  • Forf><forf>anne Silje Bø <
  • <forf>kristin Kornberg <

Leserne diskuterer sagging og klesregler: Si din mening!


Mer eller mindre frivillig er Hallgeir Langeland forbundet med klesstil, eller rettere sagt mangel på en.— Jeg har aldri tatt særlig hensyn til at noen sier jeg må slutte å gå i Fretex-dresser og kjøpe meg noen italienske i stedet. Jeg har bevisst motarbeidet slipskulturen som Stortinget representerer, sier han.Utallige ganger har han brutt med Stortingets uskrevne kleskode og blant annet møtt i stortingssalen iført T-skjorter med ymse motiv.De siste dagene har Aften skrevet om elevene på Bjørnsletta skole som ikke lenger får sagge eller vise for mye bar hud på skolen. Langeland mener at skoleungdommen selv må få bestemme hva de skal ha på seg.- Jeg synes ikke et klesreglement hører hjemme på skolen. Så lenge det ikke er uniformsplikt, så må elevene gjøre som jeg har gjort i ti år på Stortinget, kle seg sånn de vil, sier Langeland.Han mener imidlertid at uniform på barne- og ungdomsskolen ville ha vært den beste løsningen. Da slipper foreldre å slite økonomisk og de unge med selvbildet som følge av motetrendene.- I dag er det et voldsomt press på å kjøpe de kuleste klærne, sier han.Langeland har vært gjennom en "extreme makeover", en gave han fikk på 50 års dagen av partileder Kristin Halvorsen og partiet.- Og så har jeg skaffet meg en dame som kler meg opp, så jeg ser penere ut i tøyet enn jeg noen gang har gjort, knegger han.

Fargerike Elin Horn Galtung

Elin Horn Galtung er bydelsutvalgsleder i Vestre Aker, noe hun har vært i 16 år. Hun er kjent for å være hakket mer fargerik og, som hun selv sier det, "med mye maling", enn det vi normalt forbinder med politikerstanden. Selv har hun bare en gang fått en reaksjon på klesprakten sin.- Jeg gikk på et lederkurs for 20 år siden, og fikk beskjed om å passe på at klesdrakten ikke måtte skjule for budskapet. De mente vel at jeg skulle gå i blå drakt med hvit bluse. Da begynte jeg å le, for jeg er blitt politiker ved å være meg. Jeg tror ikke det er en kjeft som ikke hører det jeg sier på grunn av hva jeg har på meg. Jeg tar hensyn, jeg vil ikke støte noen, men jeg elsker farger, sier hun.Saggeforbud på skolen fnyser hun av.- Jeg har ikke troen på forbud, jeg hadde ikke orket å bruke tiden på det. Det er viktigere hvordan man oppfører seg. Hvis jeg hadde reagert på et antrekk, så ville jeg kanskje snakket direkte med eleven om det, sier Elin Horn Galtung.

Ine Marie Eriksen Søreide fra "olajakke-ligaen"

En representant for den yngre garde på Stortinget er på linje med rektoren på Bjørnsletta skole. Ine Marie Eriksen Søreide (H) synes det er greit å innføre restriksjoner på sagging og bare mager hvis det anses som et problem på skolen. Selv fikk hun og flere andre unge representanter tilnavnet "olajakkeligaen" etter at de kom inn på Stortinget i 2001. Blant andre stortingspresidenten synes ikke det sømmet seg med dongeri i stortingssalen.- Vi var mange unge som kom på en gang. Det ble nok litt overveldende for en del, og jeg kan skjønne at noen reagerte. Men det er forskjell på å gå i olajakke og å vise underbuksen. Saggebukser ser jo faktisk ikke så okay ut, sier Søreide.

Mona Høiness, forsvarsadvokat

— I utgangspunktet synes jeg at ungdommene kler seg helt greit. Man bør være litt forsiktig med å dirigere folks utseende, det kan godt tenkes at de som kler seg på en spesiell måte gjør det fordi de vil dekke over et kompleks av et eller annet slag. Men jeg må innrømme at jeg har sett gutter som sagger i en slik grad at det ville vært mer praktisk om de kun gikk i bokser og leggvarmere. Som forsvarsadvokat kan jeg love deg at jeg ikke går i retten med klienter som har buksene ned på knærne eller andre som går halvnakne. Hvis de ikke kler seg skikkelig får de finne seg en annen advokat. Når man er tiltalt i en straffesak står det mye på spill, og da er det viktig å se ordentlig ut. - Har du selv fått kommentarer på grunn av klærne dine?Det har jeg ingen kommentar til. Men at klær skaper folk har jeg ingen tro på. Bare se på høyesterettsadvokat Tor Erling Staff som alltid går med rutete skjorter. Det er ingen som kan påstå at de ikke lytter til hans prosedyrer fordi han ikke er like hvit i snippen som de andre.

Jarle Aabø, informasjonsrådgiver i kommunikasjonsselskapet Aabø & Co

— Klær skaper omdømme. Hvis man ønsker å ha et bevisst forhold til sitt etterlatte inntrykk, så må man "dessverre" også forholde seg til sitt eget speilbilde. Den yrkesgruppen jeg kjenner til som kanskje har minst refleksjon over hvordan klær påvirker omgivelsene, er norske journalister. Og jeg var selvfølgelig en av dem de 20 årene jeg var journalist. Da fikk jeg aldri kommentarer på min egen klesstil, men det betyr ikke at folk ikke reagerte. Som informasjonsrådgiver kler jeg meg i tråd med mine omgivelser: dress skjorte og nypussede sko. Jeg har et avslappet forhold til det arbeidsantrekket. Det var først da jeg begynte å jobbe som informasjonsrådgiver at jeg ble bevisst på hvordan klær preger omdømme. Klesreglementet på Bjørnsletta skole har jeg ingen mening om.

Les også

  1. - Bør ikke følge klesregler

  2. Nei til sagging og dyp utringning på skolen

Hallgeir Langeland. Bildet er tatt i 2005. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX

Fargerike Elin Horn Galtung. Foto: CARL MARTIN NORDBY

Ine Marie Eriksen Søreide fra &quot;olajakke-ligaen&quot;. Foto: ROLF ØHMAN

Mona Høiness, forsvarsadvokat. Foto: OLAV URDAHL

Jarle Aabø, informasjonsrådgiver i kommunikasjonsselskapet Aabø &amp; Co.