16-åring avviser terrorplaner: – Lagde giften av ren nysgjerrighet

Aktor mener at den terrortiltalte 16-åringen planla et større angrep i Norge. Gutten nekter straffskyld og sier han lagde en gift av ren nysgjerrighet.

Statsadvokat Marit Formo er aktor i saken mot den terrorsiktede 16-åringen. Hun mener at PST avverget et mulig terrorangrep i Norge ved å pågripe ham.
  • NTB-Jonas Berge

16-åringen fra Syria er tiltalt for terrorforberedelser og deltagelse i terrororganisasjonen IS.

– Han planla terrorangrep ved bruk av gift eller eksplosiver. Det ble også avdekket en mistanke om at han i løpet av kort tid ville teste giften, sa aktor Marit Formo i sitt innledningsforedrag.

Gutten forklarte at han forsøkte å lage en gift etter at han kom i kontakt med en person som ga ham en oppskrift.

– Jeg lagde giften av ren nysgjerrighet. Jeg hadde ikke til hensikt å skade noen. Det var rett og slett av ren nysgjerrighet, sa han via tolken sin.

Han innrømmet å ha søkt på Den islamsk stat siden han var nysgjerrig, men fremhevet at han søkte på forskjellige ting som et tidsfordriv.

Les også

BAKGRUNN: 16-åring tiltalt for terrorplanlegging

Lukkede dører

Gutten, som snakker dårlig norsk, har ikke villet la seg avhøre av PST. Hans forsvarer, advokat Andreas Berg Fevang, har tidligere avvist at hans klient hadde terrorplaner.

– Jeg ønsker bare å bli ferdig med denne saken og legge den bak meg, sa 16-åringen i retten.

Saken går for lukkede dører i Oslo tingrett mellom 18. og 31. mai. Pressen får følge saken, men er ilagt delvis referatforbud. Det knytter seg i hovedsak til forhold som kan identifisere tiltalte.

16-åringen ble pågrepet og siktet 4. februar.

Skal ha sverget troskap til IS

I tiltalen hevdes det blant annet at tiltalte:

  • Avla troskapsed til IS og overførte 1390 kroner til et nettsted med IS-propaganda.
  • Delte tekster, lydfiler og nyheter om IS, skrev meldinger, deltok i diskusjoner og ga råd til andre deltagere i gruppene han frekventerte.
  • Bisto IS i å spre propaganda, blant annet ved å laste ned og publisere flere propagandavideoer på Twitter og laget en instruksjonsvideo om hvordan andre kunne publisere IS-videoer uten at de ble fanget opp og stanset.

Det står også at han:

  • Tok nettbasert kurs i produksjon av eksplosive innretninger.
  • Lastet ned og gjorde seg kjent med en lang rekke dokumenter som omhandler bombeproduksjon og -detonasjon, gisseltagning og drapsmetoder og forskjellige giftstoffer og virkningen av dem.
  • Gjorde en rekke antatt terrorrelaterte søk på Google og andre søketjenester på nettet, blant annet på «overfylte/trafikkerte steder i Norge», «underholdningssteder i Norge» og «nattklubber i Norge».