Oslo kommune anmelder utested etter smitteutbrudd
Siste kveld før skjenkestopp var det høy partystemning på Oslo-utestedet Gamla. Torsdag er totalt 35 personer smittet.
Ved midnatt 9. november stengte tappekranene i hovedstaden. Den mandagen valgte mange å benytte sjansen til å ta en siste pils ute på byen. Det gjaldt blant annet på utestedet Gamla på Stortorvet.
Video fra utestedet den aktuelle kvelden viser at folk danset ivrig og tett, skriver VG. Torsdag formiddag er 35 gjester bekreftet smittet. Det er også registrert én sekundærsmittet. Altså en person som ikke deltok, men som er blitt smittet av deltagere på festen. I tillegg er 164 personer satt i karantene.
Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) har bedt om at det vurderes politianmeldelse av Gamla-festen.
Torsdag formiddag bekrefter Oslo kommune at de vil politianmelde forholdet. Anmeldelsen vil bli levert av Næringsetaten. Det opplyser byrådssekretær Halvard Hølleland (Ap) til Aftenposten.
Næringsetatens direktør Gunnhild Haugen forteller at VGs video understøttes av observasjoner fra etatens kontrollører samme kveld: Driften var ikke smittevernfaglig forsvarlig.
Aftenposten vært i kontakt med daglig leder Rune Johansen. Han ønsker ikke å kommentere anmeldelsen nå.
Hjelp oss å registrere status. Disse restaurantene holder fremdeles åpent.
– Ukollegialt
Skjenkestoppen i hovedstaden, som trådte i kraft mandag 9. november, gjelder i tre uker. Det betyr frem til 30. november. Før den tid skal Oslo kommune gjøre en ny vurdering av smittesituasjonen og veien videre.
Utelivsgründer Runar Eggesvik frykter konsekvensene av smitteutbruddet på Gamla.
– Dette tyder på at de ikke tar smittevernet på alvor. Det er ukollegialt på vegne av bransjen. Mange frykter nå at dette vil påvirke muligheten til å få åpne igjen i desember, sier han.
Eggesvik er ikke den eneste i bransjen som er frustrert. VG snakket torsdag med flere frustrerte utelivsaktører.
Serveringssteder får i dag lov til å holde åpent uten å servere alkohol. Men i praksis betyr tiltakene at de fleste av Oslos restauranter og utesteder holder dørene stengt. Det rammer en allerede kriserammet bransje hardt. Hundrevis av ansatte er permittert. Totalt jobber det 17.000 i Oslos utelivsbransje.
Flere restaurant- og utelivseiere frykter nå for livsverkene sine.
Ifølge NHOs medlemsundersøkelse innen uteliv og servering utført 14. oktober planla 67 prosent av bedriftene oppsigelser, mens 64 prosent vurderte at det var en reell risiko for å gå konkurs innen utgangen av året.
Tirsdag denne uken leverte representanter fra utelivet en underskriftskampanje til Oslo rådhus. Over 10.000 skrev under på under 48 timer, for å støtte kampen for utelivet i Norges største by.