«Do you have pigs in your decks?»

Nei, Oslo-ordfører Fabian Stang snakker ikke om gris, men om piggdekk. Fredag starter kommunen kontrollene.

750 kroner må du ut med dersom du ikke betaler for deg for å kjøre med pigger på dekket. I fjor bladde 12.000 Oslo-borgere opp med dette.

Meldingen dukket opp på det sosiale mediet Twitter 30.oktober. Og det er ikke juleribben Oslo-ordføreren har begynt å glede seg til.

Fra 1. november risikerer du nemlig en saftig bot dersom du kjører med piggdekk i Oslo og har glemt å betale for deg først.

Selv om det er lovlig å kjøre med piggdekk i denne perioden, må du betale piggdekkgebyr når du kjører i hovedstaden.

12.000 fikk bot

I fjor var det mange som trodde de skulle snike seg unna gebyret. Det førte til at Oslo-bilister satt igjen med bøter for hele ni millioner kroner i fjor, viser tall NRK Østlandssendingen har hentet inn.

Boten du må betale for å ha pigger på hjulene er nemlig 750 kroner. Hele 12.000 bilister punget ut med dette beløpet i fjor vinter. I år starter kontrollene allerede nå, advarer kommunen. Fra fredag av kan du dermed risikere å få en lapp i ruten når du kommer tilbake til bilen.

Miljøtiltak

— Vi mener at denne ordningen etterhvert er så godt kjent at vi vil kontrollere ordningen fra dag én, sier Odd Olav Bratteberg, seniorrådgiver i Bymiljøetaten i Oslo kommune, til statskanalen.

Oslo kommune skriver på sine nettsider at piggdekkgebyret er et miljøtiltak. Målet er å bedre luftkvaliteten. Piggdekk river opp asfalten og skaper svevestøv, som gir dårligere luftkvalitet.

I fjor håvet kommunen inn hele 45 millioner kronerpå piggdekkgebyr, ifølge NRK.