Mann nektet å overgi seg - politiet skjøt etter gjentatte advarsler

Dramatikk i Oslo etter at en mann truet en trikkefører med kniv. Politiet prøvde flere ganger å få mannen til å overgi seg før han ble skutt i benet.

Politiet melder på Twitter i dag at en mann truet en trikkefører med kniv. Hendelsen skjedde ved Solli plass i Oslo. Politiet ble varslet kl. 09.41 tirsdag og var på stedet kl. 09.45.

Selve trusselen skjedde inne på trikken. Noen hundre meter sørvest for Solli plass står en 13-trikk med knust glass i døren på førersiden.

– Han har truet trikkefører som har følt seg både redd og skremt. Det har helt sikkert vært en svært ubehagelig opplevelse. I tillegg til trikkeføreren er det en sivilperson på trikken som også har følt seg truet av vedkommende, sier innsatsleder Tore Barstad.

Et område ved Solli plass er sperret av like etter klokken 10 tirsdag formiddag.

Skutt i benet

Politiet avfyrte varselskudd, og deretter skjøt de mot gjerningsmannen. Vedkommende ble skutt i benet og er pågrepet av politiet ned mot Skillebekk.

– Hva var det som gjorde at politiet valgte å skyte vedkommende i benet?

– Det er rimelig å anta at gjerningsmannen ikke hørte på politiets første advarsler, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen i politiet.

– Politiet var redd for at denne utagerende og ustabile personen skulle skade publikum, opplyser stabssjef Martin Strand i Oslopolitiet på en pressekonferanse.

Gjerningsmannen ble kjørt til Ullevål sykehus. Han var våken og bevisst.

Hadde ikke elektrosjokkvåpen

Øyenvitner forteller at politiet ba mannen om å legge seg ned, men at vedkommende ikke fulgte ordre.

– Gjerningsmannen fikk de vanlige ordrene om å etterkomme de ordrene som blir gitt. Det gjorde han altså ikke. Det ble skutt med skarpt. Politiet prøvde først å stoppe ham med pepperspray, så avførte de et varselskudd. Deretter avfyrte politiet et rettet skudd mot benet, sier Barstad.

Politiet har for tiden et prøveprosjekt med elektrosjokkvåpen i enkelte politidistrikter og blant enkelte politibetjenter. Politifolkene som var involvert i akkurat denne pågripelsen bar ikke elektrosjokkvåpen, opplyser politiet.

Spesialenheten er rutinemessig varslet og har startet etterforskning av episoden, ettersom skudd ble avfyrt fra politiets våpen.

Gjerningsmannen er født i 1960, har vært norsk statsborger siden 2002, og er kjent for politiet fra flere trusselsituasjoner, opplyser Strand på pressekonferansen.

Ruter melder at det kjører for øyeblikket kun en trikk mellom Skillebekk og Bekkestua. De anbefaler reisende å benytte alternativ transport inntil videre. T-bane 3 går mellom Bekkestua og Oslo sentrum. Buss 31 går mellom Skøyen og Solli - Oslo sentrum.

Vitner til hendelsen, både på trikken og det som skjedde etterpå, bes kontakte politiet.

Politiet avfyrte et varselskudd og skjøt deretter mannen i benet. Han fikk førstehjelp på stedet.

Granat-mistanke

Gjerningsmannen skal ha opplyst at han hadde en granat i bagen sin. Politiets bombegruppe kom til stedet litt etter klokken 10.

– Bombegruppen har vært på stedet og de har nå gjort sine undersøkelser. De har ikke funnet noe mistenkelig i bagen, sier Barstad.