Oslo

Blåser liv i spøkelsestårnet

Jan Chr. G. Sundt, styrelederen i Tryvann Vinterpark, bidrar gjerne økonomisk til en gjenåpning av Tryvannstårnet, men han vil at kommunen skal dra i gang prosessen.

Jan Chr. G. Sundt, investor og medeier i alpinanlegget på Tryvann, er villig til å åpne lommeboken for å få liv og røre i Tryvannstårnet. Direktøren i Bymiljøetaten synes det er et bra initiativ.

  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist

Landemerket har stått som et lysende spøkelsestårn, avstengt med gittergjerde, siden 2004. Da var det nye brannsikkerhetsregler som satte kroken på døren inn til det en gang så populære utsiktstårnet på toppen av Tryvannshøgda. På 1980— og 90-tallet strømmet 100 000 mennesker årlig til den luftige attraksjonen. En rekke politikere har forsøkt å få åpnet tårnet igjen, men forsøkene har strandet.

Les også

Egon sikler på Tryvannstårnet

I år er tårnet 50 år, og nylig tok lederen for byutviklingskomiteen, Jøran Kallmyr, i Aften til orde for å selge tårnet til en privat aktør som har lyst til å utvikle det. Restaurantkjeden Egon, som driver restaurant i Tyholttårnet i Trondheim, ble invitert av Aften på befaring i tårnet. "For et potensial", utbrøt restaurantsjefen idet han steg opp i publikumsgalleriet.

Skrev e-post

Jan Chr. G. Sundt, mangemillionær og styrelederen i Tryvann Vinterpark, bet seg merke i engasjementet. Noen dager senere skrev han en e-post til direktøren i Bymiljøetaten, Hans Edvardsen. Sundt påpekte at publikum burde få tilgang til utsikten fra tårnet. "Hvis man skulle få folket opp i tårnet igjen må nok kommunen ta en proaktiv rolle, gjerne i samarbeid med en privat aktør.", skrev Sundt.

— Vi medvirker gjerne økonomisk til at det skjer noe oppe i tårnet, men da må kommunen dra i gang. For prosessene i det offentlige er så lange og tunge at jeg ikke orker å dra prosessen, sier Sundt til Aften.

Sundt, som eier 50 prosent av aksjene i Tryvann Vinterpark, er opptatt av at også det som er rundt skisenteret skal være tiltalende.

— Det spøkelsestårnet som står her nå er et trist syn. Klart man lengter etter å komme opp i et sånt tårn, sier Sundt, som både har vært oppe i det tårnet som står der nå og det som sto på platået tidligere.

Må handle raskt

Tryvann Vinterpark har fått tillatelse til å bygge et serveringssted på Tryvann og planlegger byggestart i løpet av et par år.

— Så hvis vi skal vurdere å gjøre noe med tårnet, må kommunen ta et hurtig initiativ. For når byggingen av serveringsstedet starter, blir det naturlig nok mindre interessant for oss å gjøre noe i tårnet, sier Sundt.

- Bra initiativ

Bymiljøetaten har tidligere avfeid muligheten for en gjenåpning på bakgrunn av manglende godkjent rømningsvei. Men nå, etter anmodningen fra Sundt, ser direktøren i Bymiljøetaten, Hans Edvardsen, på saken med nye friske øyne.

- Man kan kanskje bygge om til en restaurant i publikumsgalleriet; lage det til en attraksjon, slik at turgåere og de som bruker sommer- og vinterparken kan få et kvalitetstilbud med byens beste utsikt. En kombinasjon av natur og gode kultur- og kulinariske opplevelser i tårnet vil kunne åpne et spennende perspektiv. Jeg tror det er mulig å få til et konstruktivt samarbeid mellom kommunen og potensielle utviklere. Initiativet fra Sundt er bra, sier Edvardsen.

Kollektivtilbudet må bedres

Både Sundt og Edvardsen mener det må en kollektivløsning på plass før en gjenåpning.

— Hvis Tryvannstårnet skal gjenåpnes må vi først ha en bane eller bussløsning opp dit. Vi har hatt møter med Ruter og sett på muligheter for kollektivløsning i forbindelse med vinterparken, sier Edvardsen.

Byråden vil gå en ny runde

Samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V) vil gjøre et nytt forsøk på å få åpnet Tryvannstårnet.

— Et samlet bystyre ønsker å få gjenåpnet det som en attraksjon. Sist saken var oppe, stoppet det opp fordi tårnet manglet rømningsvei. Det har skjedd mye med Tryvann siden den gangen; med Tryvann Vinterpark og egne sommeraktiviteter. Det betyr større aktivitet og flere folk. Da er det betimelig å ta en ny runde for å få åpnet tårnet, sier Elvestuen. Han trekker frem Ingierstrand Bad, som kommunen totalrehabiliterer for 50 millioner kroner, som eksempel på at det går an. Kommunen søker nå etter private som kan drive restauranten der ute.

— Ingenting er bedre enn om private ønsker å utvikle Tryvannstårnet, men kommunen må være part i prosessen.

Bygge nytt?

Friluftsmannen Thomas Heftye ga i sin tid Tryvann-tomten til kommunen for at folket skulle få et utfluktssted. Det var også Heftye som bygget det første tårnet. Dagens tårn er det fjerde i rekken på Tryvann. Som et alternativ til å gjenåpne dagens tårn, lanserer Sundt ideen om å bygge et nytt tårn på den storslagne tomten.

- Hvis det blir slik at OL skal arrangeres i Oslo i 2022, bør tårnet stå ferdig til åpningen. Tenk deg et nytt stilig tårn, hvor man kan skue utover vintereventyret og hovedstaden. Det hadde vært noe, sier Sundt. Han viser til at Holmenkollbakken har utviklet seg etter bruk og behov.

— Et byggverk på et så spesielt punkt som på Tryvann, bør også utvikles ettersom behovene endrer seg. Jeg mener det er naturlig om man bygger et nytt Tryvannstårn, som dekker dagens behov, sier Sundt. Direktør i Bymiljøetaten, Hans Edvardsen, påpeker at tårnet har status som verneverdig. Han mener derfor det er uaktuelt å rive det 50 år gamle tårnet.