Oslo

Her kan du handle uten emballasje

Forrige uke åpnet «Holisten» i Mathallen, og i september åpner «Mølleren Sylvia» i Hegdehaugsveien. Butikkene selger økologisk mat uten emballasje.

Holisten i Mathallen. Frederico Dufay (f.v.), Ida Sigurdsen og Karoline Ottesen Foto: Rolf Øhman

 • Sol Sigurjonsdottir

Over hele verden er folk blitt inspirert til å produsere mindre søppel. Blogger som «Zero Waste Home» og «Trash is for tossers» har fått en stor tilhengerskare.

I Danmark har «Sop Spild av Mat» fått mye oppmerksomhet de siste årene. Mange er blitt mer bevisste. Å produsere mindre avfall er noe alle kan bli flinkere til.

For å redusere søppelberget er det nødvendig med mindre emballasje rundt mat og andre produkter. I Bergen har Norges første zerowaste-blogger startet opp «Grønare Kvardag», som er inspirert av franske Bea Johnson, som er bosatt i USA.

Hun driver den populære bloggen Zero Waste Home. Hennes familie eier ikke en eneste søppelbøtte, og har ikke produsert søppel på en årrekke. Hun er blitt inspirasjon for mange.

Ta med tomme syltetøyglass

I forrige uke åpnet «Holisten» dørene i Mathallen, i de tidligere lokalene til Melkerampa. Det er Mathallen-kollegene Ida Sigurdsen og Karoline Ottesen som står bak konseptet. De ble kjent gjennom jobben på Torget i Mathallen, hvor de har arbeidet siden åpningen.

Holisten er nyeste tilskudd til Mathallen. Foto: Rolf Øhman

— Vi har lenge tenkt på litt ulike konsepter hver for oss, men vi møttes i sommer, og da ble ideen om «Holisten» til. Lokalene ble ledige, og plutselig var alt i full sving, forteller de.- Navnet kommer fra ideen om holistisk tankegang. Alt henger sammen og går i sirkel, også når det gjelder matproduksjon, søppel, gjenbruk og etisk handel, forteller de. De selger økologisk mat i løsvekt, ferskpresset juice, supper og mer. Etter hvert vil de også få en økobar med alkoholservering, kurs og workshops i lokalet.

I den nye butikken kan du ta med syltetøyglass eller matbokser som du kan bruke som emballasje for det du kjøper. Her vil de selge bønner, linser, frukt, grønt, nøtter, eddik, oljer og andre varer i løsvekt.

- Vi ønsker mindre søppel. I Tyskland er folk vant til at de kan ta meg seg sekken full av glass og krukker for å handle. Vi håper flere og flere vil ta med egen emballasje, sier Sigurdsen.

Butikken er fylt opp med møbler funnet gratis på Finn, malt med giftfri naturmaling.

— Vi bruker ikke noe som ikke kan brytes ned, tar ingen snarveier. Dette handler ikke bare om en trend, men en naturlig utvikling. Det er noe som må komme, og vi tror det er kommet for å bli, forteller Ottesen.

 • Les også: Slik blir søppelet ditt til drivstoff

- Forbrukeren har stor makt

Kristine Ullaland har blogget siden april. Gjennom bloggen gir hun tips og råd til hvordan man kan leve så søppelfritt som mulig.

— Jeg tror vi må tenke på hvordan vi konsumerer mat og varer i dag. Det finnes masse kule alternativer der ute, man må bare være litt kreativ. Samtidig tenker jeg at norske forbrukere har glemt hvilken makt vi sitter på. Hvis vi som forbrukere begynner å stille krav, kan man få til mye.

Mathandel i løsvekt, uten unødvendig emballasje. Foto: Rolf Øhman

Hun begynte å blogge etter at hun i vår arrangerte et møte med Bea Johnson på Studentersamfunnet i Bergen. Johnson er kjent som en pioner innen zerowaste-bevegelsen.— Det var stappet, og folk satt på gulvet for å høre på henne. Etter det fikk jeg mange forespørsler om informasjon på norsk. Jeg fant mange spennende miljøsider på nett, men ikke mye om zerowaste. Først trodde jeg dette var et smalt tema, men responsen var over all forventning. Jeg tror folk er klare for en endring, og er lei av det kjøpejaget vi har havnet i.

Mølleren åpner i september

Også Elisabeth Tollisen har travle dager i forbindelse med åpningen av Mølleren Sylvia i september.

— Jeg tror det er mange som blir triste går inn i matbutikker. Man ser nesten ikke mat, bare emballasje. Man kan nesten glemme at maten kommer fra jorden. Når man handler kortreist mat trenger man ikke all den emballasjen som må til når mat blir fraktet fra andre siden av verden. Vi vil selge mest mulig kortreist norsk sesongbasert mat, gjerne fra småskalaprodusenter. Vi kommer også til å ta inn ukvernet korn som man kan kverne i dispenser i butikken. På den måten kan man lage sin egen kornblanding, forteller Tollisen.

Hun forteller at hun selv for noen år siden forsøkte å leve zerowaste, men fant ut at det var vanskelig. Nå blir det lettere.

— Jeg får veldig mange spørsmål og støttemeldinger. Det er et tegn på at det er interesse for denne typen handel, og at det er mange som ønsker seg det. Det er flere som vil starte noe lignende andre steder i landet, og det er spennende.

 1. Les også

  Søppelet ditt må bli kortreist, mener avfallsbransjen

 2. Les også

  Verdens land enige om bærekraftsmål

 3. Les også

  Nå kan det bli billigere å kvitte seg med norsk søppel i Sverige

 4. Les også

  Håver inn milliarder på det du kaster i søppelet

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Her er alt søppelet etter Kristine siden høsten 2015

 2. FORELDRELIV
  Publisert:

  Denne familien setter opp ukesmenyen etter plastfrie alternativer. Her er deres tips.

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  «Dette er en av de største utfordringene mennesket har stått overfor»

 4. OSLO
  Publisert:

  Valgsirkus på hjemmebane

 5. OSLO
  Publisert:

  12 ting du bare får høre i skoledebatter

 6. OSLO
  Publisert:

  Oslos gjeld vil doble seg på fire år