Oslo

Over 3000 vil være med på syrisk matfest

Søndag blir Geitmyra - og Tåsenveien - gjort om til landets største restaurant. På menyen står syrisk mat og solidaritet.

Fattoush, en salat med pita og grønnsaker, er blant de tradisjonelle rettene du kan vente deg å smake i helgen.
  • Stein Erik Kirkebøen

Det skulle være en syrisk familiemiddag på Geitmyra matkultursenter for barn. Og det blir det. Men søndagens middag sprenger alle grenser.

— Interessen er overveldende. Jeg tror det skyldes at veldig mange ønsker å gjøre noe for flyktningene, og her ser en mulighet. Hvordan vi skal få plass til alle de som har sagt på Facebook-siden vår at de kommer, det vet vi ennå ikke, sa Roger Solheim, som er styreleder i matkultursenteret.

På tirsdag var løsningen på plass.

— Vi utvider, og dekker på i Tåsenveien. Hagefesten blir også gatefest, sier daglig leder Eivind Løvdal.

— Kommunen har snudd seg rundt på rekordtid, stengt nedre del av Tåsenveien for trafikk og sørget for at vi får plass til mange, mange fler.

Klarer dere å lage mat til tusenvis av gjester?

— Ja. I tillegg til syriske flyktninger får vi hjelp av en rekke kokker og cateringselskaper som er vant til å håndtere store begivenheteer, så det går, forsikrer han.

- En ressurs

Fredag skal en rekke flyktninger fra asylmottaket på Torshov ut på storhandel. Og hele lørdag og søndag formiddag skal innkjøpene gjøres om til velsmakende syrisk mat i samarbeid med noen av byens mest profilerte kokker.

— Noe av hensikten med dette tiltaket er å vise at flyktninger også er en verdifull ressurs, sier Solheim.

- Syria er en av verdens eldste og rikeste kulturer, og flyktningene som kommer til Norge har masse å bidra med.Også når det gjelder mat.

Søndag fra klokken 12 til 15 serveres syrisk familiemiddag på Geitmyra - opg i Tåsenveien. Barn spiser gratis, og foreldre betaler det de vil. Inntektene går uavkortet til Redd Barnas arbeid i Syria.

Les også:

Les også

Michelin-restaurant deler ut mat til migranter på Tøyen

Innsamling

I tillegg vil det være mulig å donere kjøkkenutstyr og leker til flyktningefamilier i Norge.

— Vi ønsker å samle inn kjeler, sleiver, visper, boller, bestikk og lignende. Pass på at det er helt og rent, og pakk det inn og merk hva som er inni. Ikke ta med kniver, elektrisk utstyr eller leker som trenger batterier, sier Solheim.

En lang rekke organisasjoner og privatpersoner organiserer nå ulike former for hjelpeaksjoner til flyktningene. Les her hvordan du kan bidra

Les også

  1. Byrådet i Oslo har funnet husrom til flyktningene

  2. UDI har bedt Røde Kors i Oslo huse 60 asylsøkere i natt

  3. 80.000 facebookmedlemmer på en drøy uke