Oslo

Her åpner byens nye urbane «turisthytte» neste år

Trodde du at DNT-hyttene må ligge langt fra bykjernen?

-Dette stedet gjør det lettere for unge som bor i byen å komme seg ut, mener Johanne Grue Reiten, leder i DNT Ung Oslo. Her ved det nye friluftshuset, «blyhytten», som åpner neste vår ved Sørenga.
  • Sol Sigurjonsdottir
DNT utvider stadig friluftstilbudet for bybefolkningen. Neste år åpner landets mest urbane «hytte» på Sørenga.

— Dette er banebrytende, det er ingen som har etablert denne typen friluftsaktivitet midt i byen før. Det er en kjempemulighet for DNT å gjøre dette på vegne av friluftslivet. Vi er ikke vant med å bygge ting som dette, så vi er veldig spent på dette nye prosjektet, sier Henning Hoff Wikborg, leder i DNT Oslo og omegn.

I mai eller juni neste år åpner byens mest urbane «turisthytte» ytterst på Sørenga, et steinkast fra det nye sjøbadet.

Her blir det kajakkutleie, buldrerom og mulighet for flere andre aktiviteter rettet mot sjø og nærområdene.

Nyheten om at DNT skulle utvikle et tilbud ved Sørenga har vært kjent siden mars, men nå kan endelig den faktiske bygningen vises frem for første gang.

Henning Hoff Wikborg, leder i DNT Oslo og omegn og Johanne Grue Reiten, leder i DNT Ung Oslo utenfor det nye friluftshuset. Det skal bygges ferdig og innredes før det åpner i mai eller juni.

I motsetning til de vanlige turisthyttene kan man ikke overnatte her, men stedet skal fungere som et møtested og informasjonssenter som legger til rette for friluftsaktiviteter midt i Oslo by.

Flere bynære aktiviteter

DNT har signert en langtidsleiekontrakt med Sørenga Utvikling på 30 år. Wikborg forteller at hytta på Sørenga er en start på en større trend i DNT om mer bynær aktivitet. Tanken var fjern for bare noen år siden.

Mye gjenstår før det blant annet blir buldrerom i de nye lokalene ved Sørenga, et steinkast fra sjøbadet.

— I en by som stadig fortettes, er det spesielt viktig å skape arenaer for fysisk aktivitet og opplevelse knyttet til dette. Kun 3 av 10 nordmenn beveger seg nok, viser en ny rapport fra Helsedirektoratet. For å snu en slik utvikling må det etableres tilbud om friluftsaktiviteter nær der mennesker bor og oppholder seg. Det er banebrytende og ganske sikkert tegn på en ny trend DNT Oslo og Omegn er med på å skape ute på Sørenga. En trend som går i retning av å skape aktivitetstilbud i «byrommet» nær menneskers bosted og der de oppholder seg. Vi når mange, det er miljøvennlig og det er med på å skape en levende by for fremtiden, forklarer Wikborg.I dag har DNT Oslo og Omegn 21 helårsåpne ubetjente hytter, én betjent hytte og et anlegg for Barnas Turlag i Oslomarka.

  • Det er ikke bare padlere i Oslofjorden ved Sørenga. Nylig fikk også badetranden besøk av en liten selunge som forvillet seg inn til den nye stranden. Se video her!

Hverdagstilbud for ungdom

Det var DNT Ung som har vært pådriver for å opprette denne typen tilbud.

De kommer til å arrangere kajakkurs, klatregrupper og ha sosiale samlinger i de nye lokalene på Sørenga.

Selv om mange aktiviteter vil bli tilrettelagt for barn og unge, vil det nye friluftshuset på Sørenga være åpent for alle.

DNT har åpner stadig flere markahytter de siste 10–15 årene. Nå blir det nytt friluftshus også i byen. -Drømmen er å kunne gå fra Sørenga i merkede traseer ut i naturen. Finne linjer som starter ut fra byen, sier Wikborg.

— Dette stedet gjør det lettere for unge som bor i byen å komme seg ut. Vi savnet å ha et godt tilbud i hverdagene, noe som er nærme byen og lettere tilgjengelig enn hyttene i marka. Vi ville gjerne ha ettermiddagsaktiviteter som ikke er dyre eller krever så mye utstyr. Det er stort potensial for å få inn flere nye brukergrupper her på Sørenga, mener Johanne Grue Reiten, leder i DNT Ung Oslo.

Les også

  1. Nå bygges det nytt friluftshus på Sørenga

  2. En liten sel forvillet seg inn til Sørenga sjøbad

  3. Her skal verdens mest urbane turisthytte bygges

  4. Folkefest under åpningen av nye Sørenga sjøbad

Les mer om

  1. Byutvikling