Reiser hjem til mamma for å kunne leie ut leiligheten til turister

Istedenfor å ha en ukjent tredjeperson å dele leiligheten med gjennom hele året, sper søstrene Andrea (26) og Aurora (23) Ottmar på inntekten ved å bruke utleiertjenesten Airbnb.

Andrea Ottmar forteller at hun pleier å legge frem en liste med gode Oslo-tips før gjestene kommer til leiligheten. Når gjestene drar slipper de nøkkelen inn gjennom soveromsvinduet.

I en leilighet på 70 kvadratmeter på Nedre Kampen holder Andrea Ottmar (26) på å re opp senger og vaske gulv før tre amerikanere ankommer leiligheten senere tirsdag ettermiddag. De leier leiligheten med tre soverom for 900 kroner pr. natt.

Gjestene skal bo der i tre dager. For å gjøre plass flytter Ottmar og søsteren Aurora (23) som hun deler leiligheten med, inn hos foreldrene på Skøyen for helgen.

– Vi var tre som bodde her før, men da vi skulle skifte ut tredjemann begynte vi å tenke på Airbnb som en mulighet. Søsteren min og jeg trives veldig godt sammen, så vi hadde lyst til å teste det som en løsning, sier Ottmar til Aftenposten.

Andrea Ottmar venter tre gjester fra USA som har leid leiligheten på Nedre Kampen gjennom Airbnb for 900 kroner natten.

Hun forklarer at det er foreldrene som eier leiligheten, og at søstrene betaler hver sin månedlige sum i husleie. Ved å leie ut leiligheten en til to ganger i måneden via Airbnb går leiekostnadene opp i opp med det å ha en ekstra leietaker på permanent basis.

Både Ottmar og søsteren er nylig ferdige med å studere, og er i jobb. Ottmar forteller at de begynte å leie ut leiligheten via Airbnb i vinter.

– Det er jo litt pes å re opp senger og vaske flere ganger i måneden, så jeg prøver å unngå å leie ut når jeg har mye å gjøre på jobben. I begynnelsen la jeg sjokolade på putene og satt frem vin eller øl til gjestene, men det gjør jeg bare hvis vi har ekstra god tid. Akkurat nå er det en stille periode, så da kan jeg leie ut litt mer intensivt, sier Ottmar.

Flere studenter eier bolig

I en fersk undersøkelse oppgir 17 prosent av studenter mellom 19 og 29 år at de eier boligen de bor i. Det er økning på 5 prosent fra året før, skriver NTB. Undersøkelsen er gjort for av TNS Gallup for Nordea.

Aftenposten har vært i kontakt med flere unge boligeiere som benytter seg av Airbnb for å spe på inntekten.

Ikke ukontroversielt

Korttidsutleie av private leiligheter er ikke alltid like populært for alle berørte parter. Mandag kom dommen i en sak deret sameie gikk til sak mot en av sine beboere som hadde tjent 300 000 kroner på utstrakt utleie via Airbnb.

Naboene var lei av nye naboer i tide og utide. Naboene nådde ikke frem. Utleier vant saken, og får fortsette praksisen.

  • Eller gjør som Line Evensen. Hun leier ut hele huset:

– Veldig smart

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, kjent fra luksusfellen, kjenner godt til utleietrenden og mener det er en smart måte for unge å tjene noen ekstra kroner på.

– Det er dyrt å være ung og student, spesielt i Oslo, og derfor er nettopp dette en unik mulighet for studenter å tjene penger på. Det er enkelt, effektiv og veldig smart rett og slett, så jeg skjønner godt hvorfor det er flere og flere som gjør det, sier Sandmæl.

Les også

Tjente 300.000 på Airbnb-utleie - risikerer tvangssalg

Forbrukerøkonom hos DNB, Silje Sandmæl.

Sandmæl har fått flere henvendelser fra studenter som lurer på hva de bør huske på når de skal leie ut boligen sin på Airbnb.

– Det er noen forholdsregler som må tas før du leier ut boligen din. For eksempel er det skattefritt å leie ut for inntil 20 000 pr. år. Overstiger du dette må du skatte av hele summen. Det er imidlertid skattefritt hvis du kun leier ut et rom i en større leilighet som du bor i selv, sier Sandmæl og legger til:

– Selv om Airbnb har såkalt «vertsgaranti», så erstatter ikke dette en innboforsikring. Sjekk ut om innboforsikringen må oppgraderes slik at den også gjelder ved utleie.

– Høyere døgnpris

Daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, har tidligere i sommer uttalt at de ønsker å begrense bruken av Airbnb, blant annet fordi det kan presse opp leieprisene.

Han synes imidlertid at løsningen de to jentene har funnet er greit.

– Dette er helt innenfor tradisjonell Airbnb, og vi sier ikke nei til delingsøkonomi. Det er først og fremst blant profesjonelle utleiere vi ser behov for regulering, mener Aasen.

I tillegg til at korttidsleie gir økte priser har man som leieboer få rettigheter.

– Det kan gi en utrygg situasjon. Bolig er en av de viktigste rammene rundt folks liv, og det er viktig å vite at her kan man bo i lang tid fremover, forteller Aasen.

Aasen tror likevel det kan være uheldig hvis mange gjør som Andrea og Aurora Ottmar.

– Døgnprisene er mye høyere med Airbnb, selv når man tar høyde for ekstra kostnader. Man kan derfor leie ut mye mindre med Airbnb, men ha samme inntekt, sier han.