Ambulansefolkene slipper med advarsel

Ali Farah (ikke på bildet) ble slått ned i Sofienbergparken i fjor sommer. Her kjører ambulansen fra stedet uten Farah.
  • Jeg er dypt sjokkert, sier Kohinoor Nordberg om at ambulansefolkene som forlot Ali Farah (37) i Sofienbergparken slipper med refs.

Statens helsetilsyn la i dag frem resultatene av sin behandling av ambulansesaken fra Sofienbergparken i august i fjor.

Der konkluderer tilsynet med at behandlingen Ali Farah fikk av ambulansepersonellet i Sofienbergparken var «uforsvarlig og ikke i tråd med kravene om omsorgsfull hjelp» .

Beholder jobben

Men til tross for bruddene på på helsepersonelloven, beholder de to aktuelle ambulansefolkene sine autorisasjoner.

«Vi finner ikke at pliktbruddene er så markante avvik fra helsepersonelloven at de gir grunnlag for å begjære påtale», heter det i konklusjonen.

Tilsynet mener heller ikke at det er grunnlag for at de mister autorisasjonen, men har sendt dem et varsel om at de kan få en advarsel.

Tilsynet finner heller ikke grunnlag for å påtale Skadelegevakten i Oslo eller Ullevål universitetssykehus.

— Dypt sjokkert

Samboeren til Ali Farah, Kohinoor Nordberg er sjokkert over konklusjonen.

— Jeg er dypt sjokkert, sier hun til Aftenposten.no.

— I konklusjonen står det ingenting om hvor dårlig jobb ambulansepersonellet faktisk har gjort, sier Nordberg.

— De har brutt tre livsviktige forskrifter i helsepersonelloven, og hvis det ikke kvalifiserer til å miste jobben, skjønner jeg ikke hva som skal til, sier hun.

Kohinoor Nordberg og samboeren Ali Farah har ingen mulighet til å anke helsetilsynets konklusjon.

- Har du vurdert å forfølge dette sivilt?

— Jeg hadde i utgangspunktet ikke drømt om dette utfallet. Så nå må vi bare sette oss ned og diskutere og tenke over hvordan vi skal forfølge dette, sier hun.

Ikke rasisme

Ambulansepersonellet har blitt anklaget for rasistiske holdninger, men tilsynet finner ikke tilstrekkelige holdepunkter for at handlemåten til ambulansepersonellet var en konsekvens av rasisme.

- For å gi en administrativ reaksjon må det være dokumentert rasisme. Det mener vi det ikke er, sier direktør i Statens Helsetilsyn, Lars E. Hanssen.

— Det er imidlertid dokumentert at ambulansepersonellet har brukt skjellsord. Det er som nevnt uakseptabelt og i strid med helsepersonelloven, sier Hanssen.

— Rasisme eller ikke: Måten de behandlet en pasient på var så hårreisende at jeg ikke skjønner hvordan de kan konkludere slik de har gjort. Det gir et dårlig signal, sier Kohinoor Nordberg.

Får varsel

Helsetilsynet har i dag sendt varsel til ambulansepersonellet om advarsel for brudd på helsepersonelloven.

«Advarsel er en alvorlig reaksjon, og hvis man ikke innretter seg etter advarselen, vil man kunne miste autorisasjonen», heter det det i uttalelsen fra tilsynet.

Les også

- Der mistet du sjansen din

den 6. august i fjor.Det skapte sterke reaksjoner at ambulansepersonellet på stedet reiste uten å ta med seg den skadede mannen. 37-åringen ble til slutt fraktet til legevakt i drosje, og måtte senere opereres for hjerneblødning.

Politiet som kom til Sofienbergparken da Ali Farah ble slått ned i sommer, gjorde ikke noe straffbart, slo Spesialenheten for politisaker fast etter å ha etterforsket saken.

Men en av politimennene fikk likevel kritikk for å ha brukt ordet «neger»

Spesialenheten mente at ordet kan oppfattes nedsettende og bør derfor ikke brukes av politiet.

Kohinoor Nordberg hadde aldri drømt om at Statens helsetilsyn ville falle på en slik konklusjon.