Mann i 20-årene siktet for drapsforsøk: – Han erkjenner å ha skutt

Mannen som er siktet for drapsforsøk erkjenner ikke straffskyld for drapsforsøk, men innrømmer å ha skutt mannen i 20-årene ved Brynseng T-banestasjon mandag. Den siktede mannen er domfelt en rekke ganger.

Politi og ambulansepersonell ved Brynseng T-banestasjon i Oslo hvor en person ble skutt mandag kveld.

Natt til tirsdag pågrep politiet en mann i forbindelse med skytingen ved Brynseng T-banestasjon i Oslo mandag. Mannen er nå siktet for drapsforsøk.

Mannen er godt kjent av politiet fra tidligere.

– Han knyttes til et kriminelt miljø som er godt kjent av politiet, sier politiinspektør Grete Lien Metlid, leder felles enhet for etterretning og etterforskning.

Erkjenner å ha skutt

Tirsdag satt den siktede i et nesten fire timer langt avhør med politiet. Der erkjente han å ha stått bak skuddene ved T-banestasjonen, bekrefter mannens forsvarer, advokat Torgeir Falkum.

– Han erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld for drapsforsøk, sier Falkum.

Han erkjenner å ha skutt mannen i 20-årene, sier advokaten.

Mannens forsvarer ønsker ikke å kommentere spørsmål om foranledningen til skyteepisoden, men bekrefter at det er en relasjon mellom hans klient og den fornærmede.

– Han vil fremstilles for varetektsfengsling onsdag. Han samtykker til den fengslingen som politiet kommer til å be om, sier Falkum.

Offer utenfor livsfare

Den var rundt klokken 20.30 mandag kveld at politiet rykket ut med store styrker etter melding om skudd ved Brynseng stasjon.

– Politiet var raskt på stedet, og der finner vi en mann i 20-årene med skuddskader. Det ble umiddelbart iverksatt livreddende førstehjelp, og han er nå utenfor livsfare, sier Metlid.

Hun sier at det er en relasjon mellom offer og siktede, men hun vil ikke gå nærmere inn på relasjonen. Etter det Aftenposten kjenner til, så er politiet også kjent med fornærmede fra tidligere.

Den siktedes forsvarer, advokat Torgeir Falkum, sier til Aftenposten at mannen skal i avhør med politiet klokken 12.

– Han har sagt seg villig til å stille til avhør og vil forklare seg der, sier Falkum.

Han ønsker ikke å kommentere hvordan mannen stiller seg til siktelsen for drapsforsøk.

To menn ble skutt utenfor en bolig på Trosterud i forrige uke. Fortsatt er ingen pågrepet i saken.

Domfelt en rekke ganger

Den siktede mannen er domfelt en rekke ganger. Han fikk sin første dom da han fortsatt var tenåring.

Han er blant annet dømt for å ha slått en annen ung gutt i hodet med en sofgun på en fest. Han er også dømt for vold etter at han sparket en politimann.

For tre år siden ble han dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for flere lovbrudd. Det groveste av forholdene var grov mishandling av en mann som han slo med en stein og sparket ham mens han lå nede. Deretter urinerte den siktede mannen på ham.

Deretter stakk han en pistol i munnen på offeret.

Mannens forsvarer bekrefter at han er kjent med hans klients tidligere forhold, men ønsker ikke å kommentere mer rundt dette.

Etter det Aftenposten kjenner til, så ble mannen løslatt tidligere i år.

– Ser ingen sammenheng mellom sakene

De siste to ukene har det vært tre skyteepisoder i Oslo.

  • Den første fant sted 15. august ved T-banestasjonen ved Skøyenåsen. Der ble to gutter skutt.
  • 25. august ble to unge menn, en i slutten av tenårene og en annen i 20-årene, skutt utenfor en bolig på Trosterud øst i Oslo.
  • Den tredje skyteepisoden fant sted mandag kveld ved Brynseng T-banestasjon.

Totalt fem personer er blitt skadet i forbindelse med de tre episodene. Det er fortsatt ikke pågrepet noen i forbindelse med episoden på Trosterud, som politiet ikke kobler til kriminelle gjenger eller andre miljøer.

Oslo-politiet tar skytingene på alvor, men ser ingen sammenheng mellom dem.

– Dette tar vi på det største alvor. Det er svært alvorlig at det skytes i det offentlige rom, sier Metlid. Hun forstår at dette skaper uro blant befolkningen.

Onsdag 25. august ble to menn skutt ved en oppgang på Trosterud i Oslo. Begge havnet på sykehus. Ingen er pågrepet i forbindelse med skytingen, men Metlid sier politiet jobber med konkrete spor.

– Vi har tro på at dette skal føre frem, sier Metlid.

Hun sier saken er den høyest prioriterte saken i Oslo politidistrikt, og at pågår det etterforskning nærmest døgnet rundt.

En mann i 30-årene ble pågrepet kort tid etter at to gutter ble skutt ved T-banestasjonen på Skøyenåsen 15. august.

Følger nøye med

Metlid opplyser at de følger nøye med på gjengsituasjonen og kriminelle miljøer i hovedstaden.

– Vi har god kunnskap og etterretning, og den bruker vi aktivt. Det er et relativt stabilt konfliktbilde og spenningsnivå, og det er dynamisk. Det vil si at det kan inntreffe alvorlige hendelser med ujevne mellomrom, sier hun.