Oslo

«Hun må jobbe hardt for å tjene penger», skrev moren til sønnen. Sammen tvang de to unge kvinner til prostitusjon.

Kvinnene ble lurt til Oslo fra Romania og tvunget til prostitusjon. Denne uken ble en mor, hennes samboer, to sønner og en av kjærestene deres dømt for menneskehandel og hallikvirksomhet.

I en blokk på Oslos vestkant ble to kvinner tvunget til å prostituere seg. Nå er fem personer dømt for menneskehandel og hallikvirksomhet.
 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

Sommeren 2020 kontaktes norsk politi av rumenske kolleger om en mulig sak om menneskehandel. En far mistenker at datteren hans er fraktet til Norge for å prostituere seg mot sin vilje.

Rumensk politi sender over et kart som viser to adresser på Oslos vestkant. Politiet starter å etterforske personer og adresser. To uker etter tipset fra Romania rykker politiet ut til en av adressene.

Her finner politiet tre personer. En ung mann og moren hans. Samt en ung kvinne, som skal vise seg å være et offer for menneskehandel.

Den unge mannen siktes og politiet tar beslag i telefonen hans. En skattkiste, skal det vise seg, forteller politiadvokat Anne Cathrine Aga fra Oslo politidistrikt.

Én kvinne med 50–60 kunder. Den andre med enda flere.

De to jentene kom fra enkle kår i Romania. Den ene hadde akkurat fylt 18 år da hun kom til Norge. Den andre var mindreårig da hun kom.

Politiet mener de to brødrene har påvirket jentene over en lang periode. De har benyttet seg av en metode kjent som «Lover boys». Gjerningspersonene får da ofrene til å tro at de er forelsket i dem, for så å utnytte dem. De siste årene har Europol sett flere slike saker.

– De ble lovet gull og grønne skoger. Men endte opp med å bli avskåret fra venner og familie, sier Aga.

Jentene hadde i realiteten ingen mulighet til å komme seg unna kontrollen de domfelte hadde over dem, mener politiadvokaten.

Den ene av jentene fortalte at da hun kom til Norge, så ble hun fortalt at hun ikke lenger var kjæreste med den eldste av brødrene. Hun fikk da beskjed om at hun skulle prostituere seg.

Det ble opprettet en profil på en nettside som formidler seksuelle tjenester. Politiet mener en av kvinnene har hatt mellom 50 og 60 unike kunder, mens den andre har hatt flere.

– Mange norske menn har utnyttet disse jentene og betalt penger til menneskehandlere, sier Aga.

Slik så profilene til nettsiden som formidler seksuelle tjenester ut. Telefonnummeret som var koblet til annonsen tilhørte moren til de to brødrene. Dette er ikke et bilde av en av de to kvinnene fra saken i Oslo.

Dømt for menneskehandel og hallikvirksomhet

Oslo-politiet fikk senest i vår kritikk for at de ikke avdekker nok, og etterforsker for få, menneskehandelsaker.

– Vi har ikke gjort en god nok jobb, og derfor har vi tatt flere grep, sa politioverbetjent Grete Lien Metlid fra Oslo politidistrikt i mai.

Men samme måned, etter tipset fra rumensk politi, startet menneskehandelavsnittet etterforskning. Denne uken kom resultatet i tingrettsdommen for de fem tiltalte:

 • To brødre og en tidligere kjæreste av én av dem, er dømt til fengsel for organisert menneskehandel. De dømmes til mellom tre og fire og et halvt år i fengsel.
 • Moren til de to brødrene dømmes til fengsel i tre år og ni måneder for menneskehandel og hallikvirksomhet.
 • Morens samboer dømmes til fengsel i 120 dager for hallikvirksomhet.

Det er to fornærmede kvinner fra Romania. Begge tilkjennes 170.000 kroner i oppreisning.

Dommen er ikke rettskraftig.

«Jeg tror jeg banker henne opp»

På telefonen til en av brødrene fant politiet flere meldinger som viser regimet kvinnene levde under. I en melding skriver den yngste broren til moren:

– Ingenting tyder på at de er blitt fysisk sperret inne. Men de har ikke hatt noe annet valg enn å gjøre som de er bedt om, sier Aga.

I en melding til en av sønnene skrev moren:

– Når folk sier at sexkjøp er handel mellom fritt samtykkende mennesker, må de ta seg sammen og tenke seg godt om. Det er ingenting som tyder på at det har vært et snev av frivillighet fra disse jentene, sier politiadvokat Aga.

Hun ber folk ta «gode valg» i møte med mulige menneskehandel- og utnyttelsessituasjoner.

Moren, de to sønnene og den tidligere kjæresten til den eldste av sønnene blir dømt etter den såkalte mafiaparagrafen. Oslo tingrett beskriver menneskehandelen som «godt organisert».

Ikke tatt stilling til ankespørsmålet

De domfelte har ennå ikke bestemt seg for om de vil anke dommen. Men alle nektet straffskyld under rettssaken. Moren ble av tingretten frikjent for den ene tiltaleposten for menneskehandel.

Advokat Bjørn Philipson representerer den eldste broren. Han sier at hans klient er informert om dommen, men at de ikke har gått gjennom den. Han vil nok ta betenkningstid, sier Philipson.

– Det er naturlig at det vil komme en anke, sier han.

Den yngste brorens forsvarer, advokat Inam Ghous Ali, sier at han ikke har gått gjennom dommen med sin klient. Han vil derfor komme tilbake til ankegrunner senere.

– Men hans umiddelbare respons er at han nekter straffskyld, sier han.

Les også

 1. Fem år av livet hans forsvant i en ulovlig vaskehall. Var det din bil han vasket?

 2. Ny rapport: Må hjelpe stadig flere ofre for menneskehandel, selv under pandemien

 3. «Nora» (20) sluttet som sugarbabe: – Mange daddies er aggressive alfamenn

Les mer om

 1. Menneskehandel
 2. Krim
 3. Oslo tingrett
 4. Oslo politidistrikt
 5. Prostitusjon
 6. Romania