Politiet mener restaurantskyting var målrettet angrep

Gjestene på Calles mat og vinhus i Oslo kastet seg ned på gulvet da skuddene kom. Politiets avdeling for organisert kriminalitet har nå overtatt etterforskningen.

Politiet sperret av Hausmannsgate mellom Torggata og Calmeyers gate i kveld, etter at det ble løsnet flere skudd mot en restaurant i området.

Bjørn Larsen (70) satt fredelig inne i restauranten Calle’s Mat og Vinhus da skytingen begynte. Han kastet seg ned på gulvet mens kulene suste rundt ham.

– Det smalt minst 2–3 skudd. Det ene skuddet gikk over meg og smalt inn i taket. Vi kastet oss ned på gulvet. En bil forsvant oppover Calmeyers gate i full fart, sier Larsen, fortsatt sjokkert over den dramatiske hendelsen. Han ble like etterpå avhørt av politiet som vitne.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 17.42. Lørdag morgen opplyser politiet til Aftenposten at de fortsatt jakter på gjerningsmannen.

Jobber opp mot konkrete personer

Politiet har i løpet av natten avhørt et tosifret antall vitner, sier vaktleder for politiets krimvakt Thomas Enger.

– Det gjenstår fortsatt flere avhør. Vi har også tauet inn bilen for undersøkelser, sier Enger til Aftenposten.

– Vi har opplysninger som det jobbes aktivt med, og gjør undersøkelser opp mot konkrete miljø og personer.

Oslopolitiets avdeling for organisert kriminalitet har nå overtatt etterforskningen.

– Det er ikke noe som tilsier at dette er vilkårlig, og publikum trenger ikke være engstelig for at det er knyttet til terror, sier Enger.

Politiet er fortsatt interessert i tips i saken, som kan sendes til kriminalvakten.oslo@politiet.no.

Bjørn Larsen (70) satt fredelig inne på restauranten da kulene begynte å suse inn av vinduet. - Vi måtte bare kaste oss ned på gulvet, forteller han.

Et målrettet angrep

– Vi anser dette som et målrettet angrep, sa vaktleder Anders Bille Johnsrud ved kriminalvakten i Oslo fredag kveld.

Han sa da at politiet naturlig nok ser svært alvorlig på at folk begynner å skyte på åpen gate mot et utested fullt av gjester.

– Men i og med at vi mener dette er et målrettet angrep, ønsker vi å formidle at folk flest ikke trenger å føle frykt, sier Johnsrud.

– Betyr det at dere har en idé om motivet for skytingen?

– Vi har gode vitnebeskrivelser og tekniske funn, og har spor å jobbe med, sa Johnsrud.

Bilen som ble brukt av gjerningsmannen ble funnet i Øvre Elvebakke på Grünerløkka kort tid etterpå. En mann ble observert da han løp fra bilen.

– Han var ca 1,80 høy, og i mørke klær. Bilen er en Jeep med norske skilter. Den er meldt stjålet, sa innsatsleder Kristoffer Bang fredag kveld.

Denne bilen knyttes til hendelsen.

Store ressurser i sving

Johnsrud vil ikke si hvor eller når bilen ble stjålet.

Politiet sendte store ressurser til stedet da meldingen kom. Hausmanns gate ble stengt mellom Torggata og Calmeyers gate mens politiet arbeidet på stedet.

Bilder fra stedet viser at det er minst fire kulehull i vinduene på utestedet. Kulene har vært av grovt kaliber, to høyt oppe ved vinduet, ett midt på og ett i mannshøyde. Politifolk lette etter tomhylser og andre spor i gaten og på fortauet, og har sikret flere tomhylser.

Aftenposten har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar fra utestedets eiere. Styrelederen sier til NRK at hun ikke ønsker å kommentere hendelsen.

Har du bilder eller informasjon om hendelsen? Ta kontakt på webdesk@aftenposten.no eller telefon 22863133

Saken oppdateres.

Bilder fra stedet viser tydelig at det er flere kulehull i vinduet på utestedet.