Vikingskipene får et nytt hjem

En internasjonal arkitektkonkurranse skal avgjøre hvordan det nye hjemmet blir.

AFP000175343_doc6aaii6nx9mchwv8h1v7-3ILf1yQPou.jpg
  • Arve Henriksen

Kampen om skjebnen til Vikingskipshuset på Kulturhistorisk museum på Bygdøy nærmer seg en løsning. Onsdag kunne kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen avsløre at det nå blir utlyst en internasjonal arkitektkonkurranse til et nybygg for de historiske skipene.

— Målet med denne konkurransen er å sikre og videreuvtikle samlingen, slik at kommende generasjoner skal få tilgang til kulturhistorisk kunnskap om vikingetiden. Og det forutsetter gode gode vilkår for å forske her på Bygdø, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Selv om skipene i seg selv er spennende nok, har mange etterlyst et mer moderne museum på Bygdøy.

Les vår anmeldelse av museet:

Tåler ikke flytting

Etter at en internasjonal ekspertgruppe konkluderte med at de historiske vikingskipene og gjenstandene på Bygdøy ikke ville tåle å bli flyttet til et nytt kulturhistorisk museum i Bjørvika, besluttet tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen i 2012 at skipene skulle bli på Bygdøy.

— Visjonen for et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy er å skape et globalt ledende senter for formidling av kunnskap om vikingtiden. Jeg håper at både norske og utenlandske arkitektfirmaer kaster seg over denne muligheten til å finne den beste løsningen for verdens viktigste vikingsamling, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han understreker ar ingen annen epoke i Norges historie har hatt så stor nasjonale og internasjonal betydning som vikingtiden.

- Trenger spesiell kompetanse

Nå skal det nye bygget knyttes opp til den eksisterende bygningsmassen på Bygdøy. Det som ikke er bestemt er hvordan det nye bygget er tiltenkt.

I fjor valgte Statsbygg å hente inn nye eksperter. Disse skulle undersøke om både skip og andre gjenstander faktisk vil tåle selve byggeprosessen.

- Vi trenger en helt spesiell kompetanse med hensyn til materialteknologi, statikk og vibrasjoner. Hva skjer med gjenstandene når selve byggingen tar til? Derfor ser vi for oss at sikring og eventuell flytting skilles ut som et eget oppdrag i dette prosjektet, sa kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Aftenposten i fjor høst.

Vikingskipshuset på Bygdøy er første trinn i Arnstein Arnebergs museumsplan. Nå skal det bygges nytt

Det store spørsmålet blir derfior om et nytt bygg skal bygges rundt det eksisterende bygget, for unngå at skipene blir flyttet. Det igjen kan skape store utfordringer når det gjelder rystelser fra byggearbeidene. Fristen er satt til 2. desember, og Statsbygg vil ha en avgjørelse innen 2016.

Arkitektene må ta hensyn til flere krav, mål og visjoner. Blant annet:

  • Finne løsninger som sikrer og bevarer vikingtidssamlingen for kommende generasjoner på en museumsfaglig forsvarlig måte, og som skaper gode visningsforhold for publikum.
  • Sikre arkitektonisk kvalitet og uttrykk som gjenspeiler anleggets betydning.
  • Finne gode miljøløsninger som legger til rette for å begrense museumsanleggets totale miljøbelastning.

*Finne løsninger som kombinerer det gamle og det nye bygget på en god måte.

Les også :