Oslo

MS-tiltalt: - Vi valgte å «gønne» på

– Er du klar for å grilles? spurte forsvarer Trygve Staff før hans klient, tidligere leder i Manglerud Star Tom Arne Nyborg, skulle forklare seg om klubbens vekst og fall.

Tiltalte Tom Arne Nyborg hadde en stri dag i retten på tirsdag.
  • Stein Erik Kirkebøen

Og grillet ble den utroskapssiktede fotballederen av aktor.

Nå blir det likevel verre, skal man tro tiltalte selv.

Tom Arne Nyborg skal nå møte folk i retten som han selv sier han håpet å være ferdige med, nemlig sine tidligere pengeinnkrevere.

Reelle trusler?

Det må han fordi aktor ønsker å undersøke om han virkelig var så alvorlig truet av pengeinnkrevere at han kan påberope seg nødverge som en unnskyldning å ha forfalsket eposter.

Det gjorde han angivelig for å gi innkreverne inntrykk av at penger var på vei inn i Manglerud Star-systemet. Han lånte ved en anledning 650.000 kroner som han etter ni måneder skulle tilbakebetale meden rentepremie på 1,3 millioner.

– Jeg gikk med voldsalarm i flere måneder etter å ha vært truet av dem, sa en preget Nyborg.

Politiet henla saken han anmeldte.

Blir i salen

– Dette er folk jeg håpet jeg ikke skulle møtte igjen, sa Nyborg som mener dette var typisk for hvordan han er blitt behandlet av politiet.

Dommer Martens tilbød ham å sitte i en tolkeboks i rettssalen slik at han slapp å ha øyekontakt med kreditorene.

Nyborg takket nei:

– Jeg skal stå den av.

  • I Manglerud Star var det konstant mangel på penger. Dårlig kredittverdighet gjorde klubben avhengig av kontante penger.

Videreførte en dårlig tradisjon?

Nyborg hevdet tirsdag at det alltid hadde vært slik i Manglerud Star at man tok penger der det til enhver tid var penger for å betale der det dukket opp krav: Han mente han videreførte en tradisjon for ikke å bry seg om grenser mellom selskaper og stiftelser.

Det ble tidlig klart for Nyborg at toppfotballen var dårlig butikk. Da han kom inn i bildet i 2008 hadde klubben en gjeld på to millioner.

Nyborgs store visjon var å få mer penger ut av anleggene som klubben satt på. Han hadde storslagne planer om både idrettsbarnehager og eldreboliger som skulle generere penger til toppfotballsatsingen.

– Ideen er jeg fortsatt stolt over, sa Nyborg.

– Fra barnehage til toppfotball

Men utførelsen var ikke alltid like god. Blant de grove eksemplene aktor trakk frem, handlet om momsrefusjonen etter byggingen av Østmarka idrettsbarnehage. Det var et prosjekt i regi av et aksjeselskap Manglerud Star opprettet og et barnehageselskap.

Da bygget var reist kom sju millioner kroner i momsrefusjon.

De skulle brukes til å konvertere byggelånet. Men siden behovet var størst i Manglerud Toppfotball, ble pengene raskt skyflet dit.

Aktor boret for å finne ut hvem som fattet vedtak og hvem som visste om overføringen mellom vidt forskjellige selskaper.

Det var en rekke andre eksempler på at penger ikke alltid havnet der de skulle, at dokumentasjonen i mange tilfeller var svært dårlig og at han ikke var like god som aktors arbeidsgiver til å trekke forskuddsskatt.

– De har kanskje bedre likviditet i politiet, skjøt Nyborg inn.

Og det må de ha, for hos Manglerud Star var den som regel svært
dårlig.

To alternativer ...

– Vi diskuterte situasjonen flere ganger, og hadde to alternativer; det ene var å innse at vi ikke hadde økonomi til å gjennomføre satsingen. Vi brente for idretten og ville få til noe, derfor endte vi opp med det andre; vi valgte å «gønne» på. Vi jobbet med prosjekter som skulle generere penger og satset på at fotballaget rykket opp i 1. divisjon hvor det var penger å hente, sier han.

Det ble ikke flere prosjekter og det ble ikke opprykk.

I stedet ble det konkurs og rettssak.

Rettssaken varer ut neste uke, onsdag fortsetter utspørringen av tiltalte.

Les også

  1. Manglerud Star fikk ikke kreditt: Fikk bare kjøpt salami mot kontant betaling

  2. Manglerud Star: Krever 8.271.655 kroner av tidligere ledere

  3. Millioner forsvant i Manglerud Star: - Det er umulig å dokumentere hva pengene har gått til

Les mer om

  1. Økokrim