Falne trær skapte kaos i Oslo

En mann er kjørt til legevakt etter at han fikk et tre over seg i Slottsparken i Oslo onsdag.

Oppryddingsarbeidet var raskt i gang etter treet som falt ned ved Gardens vaktstue i Slottsparken.

Det er en person som er lettere skadet. Han kjøres nå til legevakt, opplyser innsatsleder på stedet til NTB.

Operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt sier til NTB at de fikk melding om hendelsen klokken 14.37.

En person er lettere skadet og kjørt til legevakten, melder VG.

Twitter skriver politiet av vedkommende ble truffet av treet, og at de nå innhenter opplysninger på stedet, blant annet fra en gardist som meldte om ulykken.

Folk oppfordres til å unngå Slottsparken frem til vindkastene har roet seg, opplyser Kongehuset på sitt nettsted. Dronningparken holdes stengt ut dagen.

Treet falt like ved Gardevaktstuen, like ved Slottets fremside.

Gamle trær kan falle ned

Dette treet veltet over og skadet en person ved Frognerbekkdalen tidligere i dag.

Også i Frognerbekkdalen fikk en turgåer et tre over seg. Det går en mye brukt turvei i dalen, som ligger mellom Frognerparken og Drammensveien.

Bymiljøetaten ved kommunikasjonsrådgiver Guro Birkeland Tangen
bekrefter hendelsen hvor en person pådro seg skader.

– Vi vet foreløpig ikke mer om tilstanden til den forulykkede. Vi har bedt entreprenør om å fjerne treet, og ta bilder på stedet, opplyser Tangen, til Aftenposten.

Mange av Oslos trær er gamle, men Bymiljøetaten har gode rutiner for å sjekke helsetilstanden til trærne. Formålet er reduksjon av risiko, både i parker og i byrommet ellers. Likevel kan det forekomme uforutsette hendelser.

– Det kan forekomme at tre brekker på grunn av vind, og det kom farevarsel om liten storm ved lunsjtider i dag. Gamle trær kan miste grener, og trær kan til og med falle ned selv om dette ikke er vanlig, skriver Tangen.

Mye vind flere steder

– Det verste skal være over, sa vakthavende meteorolog Håvard Thorset ved Meteorologisk institutt til Aftenposten ved 17.00-tiden tirsdag.

Han opplyser at det har blåst kraftig flere steder i Norge i dag. Da Aftenposten snakker med ham, er det stedvis stiv kuling både i Oslofjorden, på kysten av Rogaland og på grensen mellom Nordland og Trøndelag.

Ifølge Thorset hadde det den siste timen blåst mye på Gullholmen utenfor Jeløya ved Moss.

– Der er det målt 16 meter pr. sekund og vindkast på 19 meter pr. sekund den siste timen, opplyser han.

Roer seg utover kvelden

Meteorologen sier det på Østlandet fortsatt vil blåse utover kvelden, men gradvis minke.

– Men det minker ikke så mye før 22-tiden. I morgen ser det mye roligere ut, sier han.

Thorset sier vinden var på det kraftigste i 10–11-tiden på formiddagen onsdag. Ved 17-tiden så han ikke bort ifra at det fortsatt ville kunne komme noen kraftige vindkast den nærmeste timen. Da blåste det fortsatt mye på Tryvann i Oslo.

– Der er det fortsatt 19,5 meter pr. sekund nå den siste timen. Vindkast er uforutsigbare av natur. Når og hvor de slår til, kan variere.

Travel ettermiddag for Brannvesenet

Det er ikke bare i Slottsparken at det har falt ned trær i Oslo i dag. Brannvesen i Oslo samt Asker og Bærum har hatt det travelt de siste timene.

Det er kanskje ikke så rart. Yr melder om gult farenivå. På Østlandet er det nå sterk vind fra nord med lokalt kraftige vindkast på 15–20 m/s. Det har resultert i at en rekke trær har falt over ende.

Et tre falt over Ringeriksveien/ E-16 ved Avtjerna. Treet tok med seg strømledninger og Hafslund var raskt på stedet. Stedet er nå ryddet.

Som om ikke det var nok falt et annet tre over veien ved Jansløkka skole i Asker. Hendelsen har skapt store trafikale utfordringer i området, men Asker og Bærum brann og redning melder at opprydding pågår. Det er ikke meldt om personskader.

Ikke lang tid etterpå ble det meldt om en hendelse i John Collets allé ved Ullevål i Oslo. Her falt et tre ut i veien, toppen knakk og Bymiljøetaten og Brann- og redningsetaten jobber med å sikre treet.

Et stort tre falt ned ved Gardens vaktstue i Slottsparken, onsdag. Én mann fikk treet over seg og ble kjørt til legevakt.