Oslo

Møller Eiendom vant budkrigen om gamle Deichman. Budet endte på 245 millioner kroner.

Møller Eiendom planlegger å fylle det gamle biblioteket med arbeidsplasser, en rekke serveringssteder og sin egen fotosamling.

Møller Eiendom vant budrunden om gamle Deichman. Nå må budet godkjennes av bystyret.
  • Maria T. Pettrém
    Maria T. Pettrém
    Journalist

I juni ble gamle Deichman på Hammersborg i Oslo lagt ut for salg med en antatt markedsverdi på 58,6 millioner kroner. Mandag denne uken startet den ordinære budrunden. 11 aktører skal ha deltatt. Budrunden har nå pågått i fire dager.

Torsdag ettermiddag får Aftenposten bekreftet at Møller Eiendom vant budkrigen. Budet landet på 245 millioner kroner. Det er nesten 200 millioner over anslått markedsverdi.

Nå vil Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) lage en innstilling som skal til politisk behandling. Det er til slutt Oslo bystyre som skal godkjenne salget. EBY har tidligere sagt at de vil sende sin innstilling til politisk behandling i løpet av høsten.

– Det føles helt fantastisk. Vi har strukket oss langt for å få tak i denne eiendommen. Det har vært kniving gjennom hele budrunden frem til vi endte på denne sluttsummen i dag, sier administrerende direktør i Møller Eiendom, Andreas Jul Røsjø.

Les også

Antatt markedsverdi: 58,6 mill. Nåværende bud: Over 200 millioner. Budrunden pågår fortsatt.

Slik ser Møller Eiendom for seg at gamle Deichman kan se ut.

«En multifunksjonell storstue»

Obos og Christian Ringnes-selskapet Eiendomsspar er blant aktørene Møller Eiendom har kjempet mot i budkrigen. Røsjø i Møller Eiendom sier til Aftenposten at han ikke kjenner til hvor mange aktører som deltok i budrunden mot slutten.

– Men inntrykket var at det var rundt fire-fem andre aktører fra tirsdag, sier han.

Eiendomsselskapet Møller Eiendom ønsker å etablere «en multifunksjonell storstue som skal tilrettelegge for et mangfold av møter mellom mennesker».

De ønsker å fylle bygget med fleksible forsamlingsrom, moderne arbeidsplasser, et bredt utbud av servering i ulike kategorier, samt arealer viet fotokunst. Møller-familien er innehavere av en av Norges største samling av kunstfoto. Den ønsker de å vie plass til i bygget.

– Vi ønsker å tilgjengeliggjøre fotografi for Oslos befolkning. Dette vil vi kombineres med kulturelt innhold og servering. Vi er fortsatt i en tidlig fase i konseptarbeidet, så dette vil vi kna til etterhvert, sier han. Nøyaktig når bygget får åpne for publikum er for tidlig å si.

Les også

Obos, Møller Eiendom og Christian Ringnes i budkrig om gamle Deichman

Minst 64 millioner i vedlikeholdsutgifter

Det gamle hovedbiblioteket har ligget ute for salg siden juni. Hverken kommunale eller statlige etater har ønsket å ta i bruk det gamle hovedbiblioteket. Derfor ble det vedtatt at den 12.500 kvadratmeter store bygningen skulle selges.

Kjøpet av bygget kommer ikke uten krav. Kjøper må belage seg på minst 64 millioner kroner i vedlikeholdsutgifter. 1,8 millioner av disse er strakstiltak.

Det følger også med en bruksrettsavtale, som innebærer at Oslos befolkning og byens besøkende også i fremtiden skal gis tilgang til deler av bygningen. Dette gjelder blant annet inngangspartiet mot Regjeringskvartalet, hovedsalen med tilhørende takterrasse og mesanin og uteområdene.

Les mer om

  1. Eiendom
  2. Byutvikling