Harde ord etter Steens avgang: «Du er et forferdelig menneske»

Avgått helsebyråd Robert Steen gikk ut mot «lavmål» fra utvalgsleder Cecilie Lyngby i Oslo bystyre. Nå forteller Oslo-politikeren at Steen selv har sendt en melding til henne som hun begynte å gråte av.

Torsdag gikk Robert Steen (Ap) av som helsebyråd i Oslo og overlot nøkkelkortet til sin arvtager Marte Scharning Lund (Ap).

Oppdatering: Lørdag skriver Robert Steen på Facebook at han har beklaget meldingen sin overfor Cecilie Lyngby. Lyngby skriver i en SMS til Aftenposten at hun og Steen har ryddet opp. Hun synes det er leit at Steen fikk sparken og mener det ikke vil hjelpe å sette inn en ny byråd.


Torsdag måtte Robert Steen (Ap) gå av som helsebyråd i Oslo kommune. Fredag våknet han opp uten jobb, for første gang siden han var 14 år. Nå forteller Cecilie Lyngby, gruppeleder i Folkets partiFolkets partiTidligere Fokeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), at Steen skrev følgende i en tekstmelding til henne fredag morgen: «Du er et forferdelig menneske».

Tekstmeldingen ble først omtalt av Avisa Oslo.

– Fikk meg til å gråte


Karakterstikken var en direkte kommentar på Lyngbys uttalelse fra dagen før om at Steen viste «feighet» ved å gå av. Et skjermbilde av Lyngbys sitat var også med i meldingen.

Lyngby forteller til Aftenposten at meldingen har gått inn på henne.

– Dette personangrepet fikk meg faktisk til å begynne å gråte, for selv om politikere skal tåle mer enn de fleste gikk dette sterkt inn på meg, sier Lyngby til Aftenposten.

– Etter hvert som jeg fikk summet meg, forsto jeg ingenting av det Steen skrev. Hva var det han tenkte på? Hvilket motiv hadde han for å karakterisere meg slik han gjorde? Hva handler dette personangrepet egentlig om? spør hun.

Cecilie Lyngby.

– Jeg ble såret

Steen har stått i en storm den siste tiden. Etter flere sterke historier fra pårørende og pasienter ved Ullern helsehus, har opposisjonen snakket om mulig mistillit.

Som gruppeleder i Folkes parti og leder for Helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre har Cecilie Lyngby ledet høringene mot Steen.

Etter at Steen gikk av, omtalte hun dette som «feigt» overfor NRK.
I tillegg til å sende SMSen, gikk Steen fredag ut på Facebook og omtalte uttalelsen som «lavmål».

– Jeg sa det jeg følte der og da, og det står jeg inne for

Robert Steen sier til Aftenposten at han står for innholdet i SMSen til Lyngby.
– Konteksten er at jeg sto opp i dag morges til den første dagen siden jeg gikk i barnehagen uten å ha noe å gjøre. Det var første dag uten jobb. Det er ikke noe hyggelig. Du ligger ganske langt nede. Det er tøft. Når du slår opp avisene, så kommer du da til rikskringkastingens nettsider som er nasjonalt dekkende. Så ser du at du er omtalt som en feiging. Uten at det har noe som helst binding til noe eller relevans. Jeg blir kalt feiging og ikke av hvem som helst, men av den personen som har posisjonen som leder i helse- og sosialutvalget i Norges hovedstad, sier Steen og legger til:

– Da reagerer jeg som mennesker gjør. Jeg blir såret. Jeg tror kanskje det er noe av det verste jeg er blitt utsatt for i mitt liv. Jeg blir sint. Jeg blir lei meg. Jeg tenker at dette er ikke ålreit. Det må jeg som voksenperson si fra om, så sender jeg en melding til Cecilie Lyngby. Jeg tenker at det må være mellom henne og meg, men jeg må si fra det er ikke ok å gjøre noe slikt til NRK, det er ikke ålreit.

Lyngby sier fredag at hun står inne for det hun sa dagen før om at hun mener Steens avgang er feig.

– Jeg står inne for det jeg har sagt, og jeg gjentar at når en byråd trekker seg midt i en høring da opplever jeg dette som en feig handling. I tillegg handler det om noe langt mer enn politikk, det handler om de store avsløringene rundt eldreomsorgen i Oslo som Robert Steen har det hele og fulle ansvaret for. Som leder av helse- og sosialutvalget i Oslo kommune er det min plikt å jobbe for en god eldreomsorg. Å gjennomføre høringer rundt eldreomsorgen er en del av min oppgave som politiker.

Ønsket å fortsette til valget

Steen vil ikke svare direkte på Aftenpostens spørsmål om han selv valgte å trekke seg eller om han ble bedt om å gå av som helsebyråd.

Men til Dagbladet sier Steen at han ikke ville gå av og at han har vært tydelig på at han gjerne skulle fortsatt til valget i høst.

Byrådsleder Raymond Johansen vil ikke kommentere beskyldningene om at Steen er feig som trekker seg midt i en høring, og den skarpe ordvekslingen mellom Steen og Lyngby.

«Jeg har ikke noen kommentar utover det jeg sa i går», sier han i en sms via sin kommunikasjonssjef.

Under pressekonferansen torsdag ville Johansen ikke svare konkret på spørsmål om Steen sluttet av egen vilje.

Han viste til at Steen selv hadde signalisert at han var på vei ut fra Oslo-politikken.

Beskjeden om at Steen trakk seg fra Oslo Aps nominasjonsliste, kom i kjølvannet av at han i høst ikke ble nominert på det som regnes som sikker plass blant de ti øverste på listen. Han ble plassert først på 19. plass.

Robert Steen gir en klem til sin etterfølger Marte Scharning Lund (Ap) på sin siste dag som helsebyråd torsdag.

Bekymret for pensjon

Robert Steen beskriver overfor Aftenposten hvilken situasjon han er i akkurat nå.

– Det er snakk om et menneske, en familieforsørger som over natten har mistet sitt arbeid og sin inntekt. Som over natten vil få sin pensjon kraftig forminsket, fordi det er de siste årene av arbeidslivet som har mest å si for pensjonsberegningen. Som har stått i mediebildet nasjonalt og blitt beskyldt for å ikke kunne gjøre jobben min, sier han.

– Men det er et ganske sterkt uttrykk å kalle noen «et forferdelig menneske»?
– Jeg opplever at det er ikke noe sterkere enn å ha stått på 24 /7 for Oslo kommune og bli kalt for feig. På Bogerud i gamle dager sa de at det er best å sparke folk når de ligger nede, for da kan de ikke ta igjen. Sånn opplevde jeg det.

Usikker på fremtiden

På spørsmål om hva han skal gjøre fremover, sier Steen at han må bruke litt tid på å lande.

– Det har vært noen tøffe døgn, sier Steen, som forteller at han så sent som siste kveld som byråd var på besøk hos en eldre mann med store ernæringsmessige utfordringer.

– Det har gått i 110 til det siste, sier han.

Steen innrømmer at han gjerne skulle ha ønsket at hans utgang fra Oslo-politikken hadde skjedd på en annen måte.

– Jeg mener genuint at det overhodet ikke er grunnlag for noe mistillit. Det er jeg sikker på at ville kommet tydelig frem i arbeidet videre. Det er frustrerende å ikke få være med helt inn, sier han.