Lynnedslag, voldsom nedbør og årets varmeste dag i Oslo. Slik var uværsdagen.

Men det blir kaldt i hovedstaden fremover.

Lynnedslag i horisonten bak Operaen i Oslo torsdag.
  • Eirik Husøy

Torsdag var det værmessig turbulent for østlendinger og sørlendinger. Tusenvis av lynnedslag ble registrert, og kraftig torden drønnet over store områder. Samtidig var det store temperaturforskjeller, og svært kraftige regnbyger førte til oversvømmelser flere steder.

  • To menn ble sendt til sykehus etter lynnedslag utenfor Stavanger
  • Flere steder ble det meldt om oversvømte kjellere
  • Over 40.000 var uten strøm i perioder
Les også

Slik herjet uværet: Lynnedslag, oversvømmelse og strømbrudd

Vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt opplyser at det var spesielt omfattende tordenaktivitet over hele østlandet i går.

– Det var utbredt tordenaktivitet over et stort område med mange tusen lynnedslag i Sør-Norge. De kraftigste uværene var lokale, men det var utbredt. Svært mange på hele østlandet opplevde torden i går, sier Alsvik Walløe.

Varmeste dag i Oslo i år

Det var jevnt over svært varmt i hele Sør-Norge torsdag, og blant annet i Bergen ble det målt 28 varmegrader.

På Bygdøy i Oslo ble det målt 28,7 varmegrader, og på Blindern ble det målt 28. Det gjør gårsdagen til årets varmeste dag i hovedstaden.

– Det var den varmeste dagen i Oslo i år med god margin. Den høyeste temperaturen før det i år var 25 grader, sier Alsvik Walløe.

Men varmest i landet var det ikke, for i Trøndelag bikket temperaturen 30 varmegrader flere steder. På Kotsøy sør i Trøndelag stoppet det metaforiske kvikksølvet på 30,7 grader og ble dermed varmest torsdag.

... men det blir kaldt fremover

I hovedstaden gikk temperaturene fra 14–15 til over 28 og tilbake igjen mer enn ti grader i løpet av gårsdagen. Grunnen til det beskriver Alsvik Walløe som en kile av varmluft.

– Det kom en kile av varmluft fra kontinentet: Tyskland via svenskekysten og så til Sør-Norge. Men samtidig kom det en kald front fra Nordsjøen som presset den varme luften unna ganske raskt. Miksen med veldig varm luft som blir fortrengt av den kjølige, skaper ustabil luft som har en tendens til å skape kraftige værfenomener.

Fremover blir det derimot kalde temperaturer i Oslo.

– Nå er den varme luften over, og Oslo vil bli liggende på den kjølige siden. Det blir uvanlig kaldt for juni å være fremover, sier Alsvik Walløe.

Mye nedbør

Blindern var blant stasjonene der det ble målt mest nedbør i går. Der ble det målt totalt 21,5 mm nedbør i løpet av dagen.

– Mest kom det mellom 17 og 18 på ettermiddagen med rundt 10 mm i løpet av en times tid, sier Alsvik Walløe.

Men det falt mer i Akershus og Hedmark.

  • På Ilseng i Hedmark ble det målt 33 mm
  • På Hamar ble det målt 30 mm
  • På Gjettum og Bærums Verk falt det 32,5 mm

– Alle disse stedene er blant dem som fikk mest nedbør. Så er det også mange steder vi ikke har stasjoner, så det kan ha kommet mer andre steder, sier Alsvik Walløe.

Slik så det ut på parkeringsplassen ved Arkitekthøyskolen litt før klokken 18.30 torsdag.