Klorutslipp har utradert livet i Akerselva

Det er nesten ikke liv igjen i Akerselva i Oslo etter at 6.000 liter klor lekket ut fra Vann- og avløpsetaten i Oslo forrige uke.

Etter en befaring betegner Norsk institutt for vannforskning (Niva) utslippet som noe av det verste i elvens historie, melder NRK.

— Nå kjenner ikke jeg hele historien, men jeg vil tro at dette ligger nær toppen, i og med at det har tatt alt sammen, sier seniorforsker Torleif Bækken. Han sier livet i elva har hatt bedre forutsetninger for å komme seg etter tidligere utslipp, ettersom disse har skjedd lenger nede i elven. Denne gangen kom forurensingen helt øverst i elveløpet, ved Oset vannrenseanlegg.

Bækken sier resultatet fra befaringen var mye død kreps, frosker og fisk.

- Vi har funnet én fisk det så vidt var liv i, ellers har vi bare funnet død fisk. Det står også dårlig til med insektlivet og dyrene på bunnen. Der er det ikke helt dødt, men de aller fleste gruppene ser ut til å være borte.

Konstituert direktør Per Kristiansen i Vann- og avløpsetaten sier de tar utslippet og resultatet av det tungt og at de nå vil finne ut hvordan det kunne skje.

Vi har jobbet med å bedre vannkvaliteten i Akerselva de siste 30 årene, så at vi har forurenset nå er veldig beklagelig for oss, sier Kristiansen.

Dette bildet av Akerselva er tatt i nedre del av Grünerløkka.