Oslo

Meteorolog: Vær forberedt på opp mot 20 centimeter snø på Østlandet

Sesongens første snøfall kan inntreffe til helgen. Og det kan bli noen desimeter når den først kommer. Her fra St.Hanshaugen i Oslo etter et kraftig snøfall i 2006.

Fredag morgen vil innbyggerne i Oslo og andre steder på Østlandet trolig våkne til snø. Og det kan bli ganske mye i løpet av helgen.

  • Lorns Bjerkan
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

– Oslo må regne med å våkne til snø fredag morgen, sier hun, og understreker at det fort kan komme rundt 20 centimeter snø, og det vil fortsette gjennom helgen, sier Storm-meteorolog Beathe Tveita til TV2.

At det vil komme snø for første gang i Oslo-området fredag, får hun støtte av fra vakthavende meteorolog Terje Alvik Walløe i Meteorologisk institutt.

– Men at det blir 20 centimeter tror jeg ikke. Slik det ser ut nå vil det komme nedbør i form av snø, og det vil fortsette utover helgen, sier han til Aftenposten.

  • Slik så det ut i Oslos gater i fjor:

– Bør være forberedt

Hvor mye snø det vil bli, er han mer usikker på.

– Prognosene er usikre, og det blir nedbør, men mengden er usikkert. Jeg vil ikke gå ut med centimeter. Men det blir snø fredag, så man bør være forberedt, legger han til.

Walløe opplyser at det er kald luft fra nord som er årsaken til at temperaturen går ned.

– Temperaturen vil komme under null natt til torsdag, så vil den holde seg i nærheten av null fredag og utover, sier Walløe.

Nytt lavtrykk søndag

Lavtrykket som fører til nedbøren vil trolig først svekkes sent lørdag, men det ser ut til å danne seg et nytt søndag.

– Det betyr mer snø på Sør- og Østlandet, og vind opp i liten til stiv kuling i Oslofjorden, langs kysten av Agder, på Vestlandet og i Trøndelag. Først fra øst, og så fra nordøst, forteller Tveita til TV2.

Før den tid forteller Walløe at det vil klarne opp på himmelen i løpet av onsdagen og at det blir en del sol torsdag.