Stem på din favoritt

Dette er kandidatene.

Seks kandidater har laget forslag til nytt regjeringskvartal.

Stem på din favoritt nederst i denne saken.

Siden januar i år har seks arkitekt— og konsulentteam på nærmere 94 personer jobbet med forslagene som til slutt skal forme det nye regjeringskvartalet.

Mandag

Les også

blir forslagene presentert

for allmennheten for aller første gang. I fire uker blir forslagene vist frem for publikum i en egen utstilling i paviljongen i Høyblokken.

Her kan du lese mer om forslaget til studentene ved arkitekt— og designhøyskolen i Oslo (AHO).

1. Snøhettas forslag

Snøhetta har valgt tre tårn som skal tydeliggjøre regjeringens plassering i Oslo, samtidig som byrommet på bakkeplan åpnes for publikum.

Samtidig foreslår de at Youngstorget blir den nye inngangsplassen til Regjeringskvartalet. En svakt skrånende Regjeringspassasje forbinder Storgata, Folketeaterpassasjen, Torggata og Youngstorget med Akersgata og den nye Regjeringsparken.

2. BIGs forslag

Det danske arkitektkontoret BIG skisserer tre tårn, det høyeste på 105 meter, i erstatning for R5 og R6. Til sammenligning er Høyblokken 60 meter. Også BIG ønsker seg en park utenfor Høyblokken.

3. ASPLAN VIAs forslag

Et raffinert tårn som ikke overdøver de ikoniske H— og G-blokkene, men som med sin plassering komplementerer og fullfører en helhetlig komposisjon. Asplan Viak ønsker samtidig å forvandle området foran Høyblokken til Norges flotteste byhage. Blant forslagene er en egen rosehage.

4. MVRDVs forslag

Nederlandske MVRDV har et av de mest markante forslagene. De ønske å ramme inn regjeringskvartalet i en ring av kontorarbeidsplasser langs kvartalets grenselinje. På toppen av denne ringen vil de ha en egen takhage for byens befolkning, i tillegg til en egen hage på innsiden av ringen. Under Høyblokken skapes det en glass plaza med en sentral lobby.

5. LPOs forslag

Der Y-blokken i dag ligger, ønsker LPO å lage en stor regjeringspark. Der vil det også bli rom for minnestedet etter 22. juli. I tillegg foreslår de flere kontortårn i forskjellige høyder som skal gi plass til de forskjellige departementene og statsministerens kontor.

6. WHITEs forslag

Arkitektkontoret White ønsker å gå fra lukkede førsteetasjer til åpne fasader med en miks av aktiviteter som henvender seg til medarbeidere, besøkende og allmennheten. Videre ønsker de å bygge G-blokken høyere, foruten nybygg. I tillegg ønsker de å bruke Møllergata 19 som et eksternt konferansesenter.

7. AHOs forslag

Ved en feil manglet dette forslaget i avstemningen da denne saken ble publisert.

Studentene ved arkitekt— og designhøyskolen i Oslo (AHO) har skissert et syvende forslag til nytt regjeringskvartal - og de har gått i stikk motsatt retning. Hovedgrepet i deres forslag er å gjenbruke de historiske bygningene i området - og la Y-blokken stå.