Oslo

Slik skal eldre i Oslo kunne bo lenger hjemme

På nattbordet i Almas hus står blant annet en dag og natt-kalender som kobles til strøm og viser dag, dato og tid på døgnet. Hjelpemiddelsentralen, NAV og spesialforretninger har et stort utvalg av alarmer, lyskilder, telefonapparater og klokker som styrker den enkeltes evne til å klare seg i hverdagen.
På skjermen er det lett å finne bilder, radiokanaler, viktig informasjon og å be noen ta kontakt. Denne heter Your memory assistant, og programvaren passer Android nettbrett. Man får tilgang til en personlig nettside, der man kan fjernstyre og tilpasse nettbrettet.
-Det er en fordel at beboeren ser badet, kjøkkenet og soverommet fra godstolen sin, sier geriatrisk sykepleier Solfrid Rosenvold Lyngroth. Slike detaljer betyr mye for en person med kognitiv svikt. Man husker ved å se. Og det gir den gode følelsen av å klare seg selv uten å måtte spørre andre hele tiden.
En talende klokke kan fortelle deg hvilken dag, dato, måned, år og når på døgnet det er. Det kan leses inn «huskelapper», og den kan gi påminninger om avtaler eller medisiner.
Dette er en digital huskelapp. Den varsler for eksempel om å ta medisiner. Dette trådløse varslingssystemet kan også ha talemeldinger som er spilt inn på forhånd.

GPS i skosålen eller en stemme som roper stopp om døren åpnes om natten hjelper eldre å klare seg bedre hjemme.

  • Bethen Steenbuch

Velferdsteknologien skal bli en god venn for eldre som ønsker å bo hjemme til de blir eldgamle. Oslo kommune har bevilget 20 millioner kroner i arbeidet med velferdsteknologi frem til 2018.

Hjelpemidlene har vært på markedet en stund. Nå akselererer bruken over hele landet. Flere kommuner har innredet egne demonstrasjonsleiligheter for velferdsteknologi.

Lilla sengetøy

Geriatrisk sykepleier Solfrid Rosenvold Lyngroth og ergoterapeut Sigrid Aketun ønsker blidt velkommen til den velutstyrte leiligheten Almas Hus ved Geriatrisk ressurssenter på Aker Helsearena.

Almas hus bugner av teknologi. Røde stuemøbler, lilla sengetøy og turkise baderomsfliser skaper fargesterke kontraster. Alt dette er viktig i et hjem, der mennesker med kognitiv svikt skal finne frem. Eldre med demens opplever mye nederlagsfølelse og stress.

Det er sjelden noen god følelse å måtte be andre om hjelp hele tiden. Hvor er wc? Er det natt nå? Hvilken dag er det? Her kommer velferdsteknologien inn med det mål for øye: mestring i trygge omgivelser.

Ikke gå ut

Fra godstolen kan Alma se rett til badet, soverommet og kjøkkenet. Slik skaper trygghet. For nå husker Alma ved å se selv.

Hvis Alma får den ideen at hun skal gå ut midt på natten, lyser den digitale veggtavlen i stuen og en stemme sier: «DET ER NATT. IKKE GÅ UT.»

Når Alma går ut av sengen, merker gulvet at hun står på det, og lyset går automatisk på i rommet. Slik unngår Alma å falle.

Vekker oppsikt i utlandet

I fjor hadde Almas hus 1200 besøkende. 240 var beslutningstagere fra Oslo, andre norske kommuner og utlandet, blant annet fra Polen og Danmark.

Det finnes mange leverandører av velferdsteknologi og mye kunnskap. Geriatrisk ressurssenter på Aker helsearena har kontakt med pårørende og bistår ansatte i bydelene, ved sykehus og sykehjem.

Det går an å besøke Almas hus, også for privatpersoner, og lære hvordan man bruker velferdsteknologi i hjemmet.

Rislingsanlegg i huset

Noen eldre glemmer å slukke stearinlys. Hjemmesykepleiere forteller at de daglig forhindrer branntilløp.

Stadig flere komfyrvarslere monteres. Aketun peker på vanntåkeanlegget i Almas hus. Det er koblet til røykvarsleren som kan kobles til Trygghetssentralen. Et vanntåkeanlegg til 50 000 kr dekker rundt 50 m². Flere kommuner låner anlegg ut til private hjem.

— Hvordan får eldre mest mulig nytte av velferdsteknologi?

— De må begynne så tidlig som mulig å venne seg til det tekniske utstyret. På den måten øker man sjansene for å klare seg i hverdagen, sier Sigrid Aketun.

Musikk i hodeputen

— Hver person må utredes for å se om velferdsteknologi er en løsning – og hvilke hjelpemidler som gjør mest nytte:

— Vi har såkalte hjertesamtaler, der vi kartlegger behovet for den enkelte. Elementer av glede er viktig, for eksempel en CD-spiller med yndlingsmusikk inne i hodeputen, sier Solfrid Rosenvold Lyngroth. Hverdagen planlegges for hver enkelt, slik at han eller hun mestrer hverdagen bedre. Følelsen av å ikke klare noe særlig selv er enormt stressende, også for mennesker med kognitiv svikt, sier hun.

Les også

  1. Skal kåre landets mest attraktive sted

  2. Her får eldre trene seg bort fra hoftebrudd og sykehjemsplass