X Games til Oslo for første gang

Er du interessert i vinteridrett, får du noen varierte og hektiske dager i slutten av februar og begynnelsen av mars.

Slik ser X Games-arrangøren for seg at BigAir-arenaen på Tøyen vil ta seg ut om et halvt år.

Til vinteren skal X Games for første gang arrangeres i Oslo. TV2, SAHR Produktion og amerikanske ESPN undertegnet kontrakten tirsdag formiddag, og 24. februar braker det løs.

X Games er et slags ekstremsportenes svar på OL. Der skal det konkurreres på ski, på snowboard og — for første gang i Vinter X Games - på skateboard.

Full rulle på Filipstad

Øvelsene som krever snø skal avvikles på Tøyen (!) og i Wyllerløypa, mens rullebrettkonkurransen avvikles i Skur 13 på Filipstad. Det blir den første toppinternasjonale rullebrettkonkurransen i Norge noensinne, ifølge en pressemelding som ble sendt ut før dagens kontraktinngåelse.

Og da kommer de beste utøverne i verden. X Games har ikke bare høy status, det er også lønnsomt for de beste. Samlet premiepott er på 650.000 dollar, over fem millioner norske kroner.

I formiddag presenterte stolte byråder vinterens begivenhet, sammen med like fornøyde representanter for TV2 og ESPN. Bystyret vedtok i vår å bevilge 42 millioner kroner til arrangementet.

- Når konkurransene på Tøyen og i Wyller nå blir komplettert med skateboard her i Skur 13, får vi et veldig spennende konsept. Samtidig inebærer dette et varig løft for skaterne i Oslo, sier idrettsbyråd Guri Melby (V).

Foreløpig har kommunen leid skuret for fem år.

— Men det kan jo hende det tar enda lenger tid før de kommer i gang med utbyggingen på Filipstad. Men da kan vi flyttet til en annen tom hall.Skateboardanlegget skal være mobilt, nettopp for at vi skal kunne flytte det, sier Melby.

- Skatehall i verdensklasse

Etter X Games er det fritt frem for Mats Hatlem (14) og andre skatere i Skur 13.

Skatehallen blir tilgjengelig for allmenheten etter at X Games Oslo er avsluttet, og gir et viktig og historisk tilskudd til hovedstadens skatere. — Det blir helt fantastisk. Endelig får Oslo en skatehall i verdensklasse, mener Mats Hatlem (14), mange ganger norgesmester i skating.

Her kan du lese mer om Skur 13 - Oslos nye sportshall.

Verdens vinterhovedstad

— Oslo skal være verdens vinteridrettshovedstad, og vi gleder oss til verdenseliten kommer til Oslo i februar.Jeg er sikker på at det vil inspirere unge i hele Norge til å ta på ski og brett og komme seg ut i bakken, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke. Han hadde funnet fram skateboardet fra 1984, men ventet med å bruke det til alle med kamera hadde forlatt området. - Vi støtter X Games Oslo fordi vi får vist frem nye sider av idrettsbyen Oslo, og vi ønsker å presentere Oslo som verdens beste kompaktarena for kultur og idrett.

I tillegg til idrettskonkurransen blir det også konserter og fest på Sirkustomta på Tøyen, der arrangørene lover «en internasjonal toppartist» i tillegg til lokale musikere.

Eies av TV-gigant

Den amerikanske sportskanalen ESPN, som eier arrangementet, og TV2 skal vise konkurransen direkte. TV2 skal fore norske seere med 21 timer fra de fire dagene, mens ESPN serverer USA og resten av verden.

De amerikanske X Games-eierne var like overstrømmende fornøyde som byrådene i dag, og sparte ikke på de store ordene:

– Vi synes det er veldig spennende å samarbeide med TV2 og de lokale arrangørene i SAHR Concepts, og vi berømmer Oslo kommune for støtten som gjør det mulig å arrangere X Games Oslo, sier Tim Reed, visepresident for ESPN X Games, i en pressemelding.

–Vi ser frem til å vise noen av verdens beste idrettsutøvere i én av verdens mest unike og dynamiske byer, med sin rike vintersportshistorie og imponerende rekke av ledende idrettsutøvere.

Programmet

Street-konkurransene, skateboard, Skur 13 torsdag 25. februar.

SuperPipe, snowboard, Wyller fredag 26. februar

BigAir, snowboard og ski, Tøyen lørdag 27. februar.

SuperPipe, ski, Wyller søndag 28. februar