Pågrepet etter T-baneskyting ble dømt til forvaring i 2011, senest voldsdømt i januar

Tre kvarter før skyteepisoden skal den siktede mannen i 30-årene ha truet flere personer på Tveita. Men politiet måtte prioritere et annet oppdrag.

Her blir mannen pågrepet etter skytingen søndag.

Søndag kveld fikk politiet melding om at det hadde blitt avfyrt flere skudd inne på en T-banevogn på Skøyenåsen i Oslo. Et stort antall politistyrker ble da sendt til stedet.

Der fant politiet to personer som hadde blitt skutt. Like ved T-banestasjonen ble et skytevåpen funnet av politiet.

Kort tid etter ble en mann i 30-årene pågrepet. Nå etterforskes skyteepisoden som drapsforsøk. Det opplyser Oslo politidistrikt.

Den siktede er norsk statsborger. Han er godt kjent av politiet fra før. De to fornærmede er bekreftet å være utenfor livsfare. Begge er norske statsborgere i slutten av tenårene.

– Begge var ved bevissthet da politiet kom til stedet, sier Anne Alræk Solem, leder for Etterforskningsseksjon for drap i Oslo politidistrikt.

Politiet sier det er for tidlig å si noe om motivet bak drapsforsøkene. Så langt har de ingen informasjon om at det skal være en relasjon mellom den siktede mannen og ofrene. Men mannen i 30-årene erkjenner ikke straffskyld.

Truet personer på Tveita

Tre kvarter før skyteepisoden på Skøyenåsen T-banestasjon skal mannen i 30-årene ha truet forbipasserende ved restauranten Sushi & Asian på Tveita. Det opplyser Solem fra politiet.

– Vi er kjent med at siktede tidligere på kvelden skal ha truet forbipasserende. Vi ønsker å komme i kontakt med personer som kan ha informasjon rundt det som skjedde, sier hun til Aftenposten.

Politiet fikk melding om hendelsen ved restauranten på Tveita rundt klokken 19.25. Klokken 20.15 ble de kontaktet om flere skudd på Skøyenåsen T-banestasjon.

– Det skjedde en annen hendelse som måtte løses umiddelbart. Det ble derfor ikke sendt en patrulje til restauranten. Dessverre så skjer hendelsen på T-banen etterpå. Det er derfor viktig at vitner som var på restauranten klokken 19.25, tar kontakt, sier Solem.

– Var det et begrenset antall patruljer på jobb?

– Det har jeg ikke informasjon om. Det var press på ressurser, og man måtte prioritere, er jeg blitt fortalt av operasjonssentralen. Man måtte dra til et oppdrag som måtte løses umiddelbart, svarer Solem.

Politiet oppfordrer både vitner til skyteepisoden på Skøyenåsen og trusselepisoden ved restauranten på Tveita om å ta kontakt med politiet. De ber vitner eller andre ta kontakt via tipsadressen: https://tips.politiet.no/oslo.

Anne Alræk Solem fra Oslo politidistrikt.

Knytter seg til skytingen på T-banestasjon

Politiet hadde håp om å få avhørt den siktede mannen mandag, men det har ikke latt seg gjøre.

– Avhør har ikke latt seg gjøre mandag, så vi prøver igjen i morgen, sier Solem.

Mannens forsvarer, advokat Daniel Storrvik, sier til Aftenposten klokken 13 at han nettopp har vært sammen med sin klient.

– Han har ikke vært i form til å avgi noe avhør til politiet, sier Storrvik.

Han erkjenner ikke straffskyld for drapsforsøk.

– Min klient vedkjenner seg at det er han som er gjerningsmann, altså at det er rett mann som er pågrepet, men han erkjenner ikke drapsforsøk, sier forsvarsadvokaten.

Forsvarer: Ikke rasistisk motivert

Den siktede mener å ha handlet i selvforsvar, sier forsvareren. I forkant av at skuddene ble avløst skal det ha oppstått et basketak. Da skal skuddene ha blitt løsnet.

Søndag opplyste politiet at de blant annet undersøker om skytingen var rasistisk motivert. Dette avviser den siktede mannen.

– Han presiserer at dette ikke var rasistisk motivert, sier mannens forsvarer.

Han skal ha gitt uttrykk for at han tirsdag vil samtykke til varetektsfengsling.

– Det blir avhør når han føler seg i form. Vi tar sikte på det i morgen, sier Storrvik.

Han skal etter planen fremstilles for varetektsfengsling tirsdag, opplyser politiet.

Dømt til forvaring i 2011

Mannen i 30-årene er blitt straffedømt en rekke ganger. Den mest alvorlige dommen kom i 2011, da han ble dømt til forvaring. Den gangen ble han dømt for drapsforsøk etter å ha slått en annen person i hodet og ansiktet med et jernrør.

Han ble da dømt til forvaring i seks år, med en minstetid på fire år.

Etter at mannen ble løslatt i 2018, gikk det ikke lang tid før han igjen ble dømt. Etter det Aftenposten kjenner til, er den ferskeste dommen mot mannen fra januar i år.

Da ble han blant annet dømt for en voldsepisode som fant sted sommeren 2019. Da skal han ha slått og sparket en annen person i ansiktet. Offeret fikk da langvarige nerveskader i ansiktet.

Han ble også dømt for syv tilfeller av vold, blant annet mot en politibetjent som var med på å pågripe ham etter et basketak utenfor et utested i Oslo.

Aftenposten er kjent med at mannen etter planen skulle ha startet soning om ti dager.