Oslo

Brann inne i Oslos hovedbibliotek Deichman i Bjørvika – omfattende vannskader

Det brant i en sofa på Deichman Bjørvika i Oslo. Ingen personer er skadet. Men vann fra sprinkleranlegget har forårsaket store skader.

Flere tusen liter vann har sluppet ut inne på hovedbiblioteket i Oslo. Natt til onsdag jobber brannvesenet med å begrense skadene.
 • Ole Alexander Saue
  Journalist

Det har brent i en sofa inne på det nye Deichman ved Bjørvika, skriver politiet på Twitter. Sprinkleranlegget ble utløst, opplyser brannvesenet på samme kanal.

– Det kan godt tenkes at brannen er påsatt – bevisst eller ubevisst. Det er foreløpig for tidlig å si. Men det er en teori, sier politiets operasjonsleder Vidar Pedersen til Aftenposten.

Onsdag morgen forteller han at ingen foreløpig er pågrepet i saken, men at de har sikret seg video-overvåkning fra stedet.

Brannen spredte seg fra sofaen og oppover veggen. Selve brannen har ikke medført store skader, ifølge Pedersen. Men vannet fra sprinkleranlegget har medført omfattende skader.

Ingen personer er skadet. Det opplyser Jørn Johansen, kommunikasjonsdirektør for Deichman, til Aftenposten.

Avhører vitner

Rundt 600 personer skal ha vært inne på biblioteket da alarmen ble utløst klokken 21.48.

– Vitner avhøres på stedet, sier Pedersen i politiet.

Brannvesenet jobber nå med å begrense skadene fra vannet. Fire biler er på stedet tirsdag kveld. Det er vann i flere etasjer. Flere tusen liter vann har sluppet ut.

– Vi har stoppet sprinkleranlegget. Det er en større jobb med å fjerne vannet, sier vaktkommandør Eirik Sundt Fredriksen til Aftenposten.

Det drypper vann fra fasaden rundt klokken 22.30 tirsdag.

– Det har ikke vært en slukkeinnsats fra oss, så sprinkleren har nok fungert. Nå handler det om å fjerne vannet, sier Fredriksen.

Politiet er ferdige på stedet, skriver de på Twitter klokken 23.26. De har opprettet sak, opplyser de.

Åpner så fort som mulig onsdag

Biblioteksjef Knut Skansen sier til Aftenposten sent tirsdag kveld at de nå samarbeider med politiet.

– Jeg syns det er trist at det kan være påtent. Det ville vært veldig tragisk og bekymringsfullt, men jeg kan ikke spekulere i det før politiet har kommet lenger, sier han.

Biblioteksjef Knut Skansen.

Biblioteksjefen forteller at ett eller to sprinkleranlegg ble utløst. En del bøker er skadet.

– Det er en folkebibliotek-samling med bøker som kan erstattes.

Deler av gulvet i bygget må nok også åpnes og tørkes. Derfor vil biblioteket holde stengt onsdag morgen, men åpne så fort som mulig.

Samtidig vil trolig deler av bygget være avstengt i flere uker, sier Skansen.

– Det er ikke store deler av samlingen som er ødelagt. Nå er det først og fremst det byggtekniske som er krevende.

Deichman-biblioteket i Bjørvika er Oslos hovedbibliotek. Det åpnet i juni 2020. Biblioteket består av seks etasjer med blant annet bøker, leseplasser, scener, kinosal og restauranter.

Biblioteket har fått Oslo bys arkitekturpris. Det har også blitt kåret til Årets folkebibliotek 2021 av den internasjonale bibliotekorganisasjonen IFLA.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Hun ble trukket penger via suspendert Facebook-konto: – Ingen hjelp fra Meta

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5