Oslo

– Unger er ikke skapt til å sitte stille!

Håvard Pedersen lærer nye generasjoner oslobarn gleden ved å ferdes i skog og mark.

– Skogen og naturen er en enorm kulturarv. Lærer barna seg å bli glad i skogen, vil de ta vare på den i kommende generasjoner, sier naturoppsynsmann Håvard Pedersen i Lillomarka.

 • Hilde Bjørhovde
  Hilde Bjørhovde
  Journalist

Over 50 000 barn og unge i osloskolen har fått være med ham på eventyrlige og lærerike turer i nærmarka, der huldra ligger på lur.

Gjennom 30 år har Håvard Pedersen (64) tatt med skoleklasser ut i skogen. Neste år blir ildsjelen pensjonist, men håper arbeidet med å lære nye generasjoner barn å bli glad i skogen skal videreføres av arbeidsgiveren Oslo kommunes bymiljøetat.

Tusser, troll og mestertyven Ole Høiland

– Unger er ikke skapt til å sitte stille, sier Håvard Pedersen og forteller om hvordan han selv som guttunge fant glede i å leke i skogen noen hundre meter fra barndomshjemmet på Årvoll.

Skolebarna blir revet med når han forteller om mestertyven Ole Høilands hemmelige skjulesteder, eventyr om tusser og troll, isskjæring i gamle dager og spennende historier fra Oslomarka.

– Når jeg ser at ungene blir engasjert, blir jeg enda mer engasjert selv, sier han.

I skogen får barna en annen arena enn i klasserommet, og lærere som har vært med på tur forteller at utedagene bidrar til bedre klassemiljø og mindre uro og mobbing. Pedersen mener at å ferdes i skogen gir mestring og bidrar positivt til den mentale helsen. Ekstra glad blir han når barn som sliter utfolder seg i glad lek mellom blåbærtuer, lyng og trær. Jenter med hijab bygger barhytter, og klassens urokråker er ofte de kjappeste på stien og de ivrigste hyttebyggerne.

– Skogen er en fin integreringsarena. Her er alle på like fot, sier Pedersen.

– Naturen er den morsomste gymsalen og det flotteste klasserommet, sier naturoppsynsmann Håvard Pedersen.

– Jeg er en døråpner for å vise barna en ny verden. Klassemiljø og trivsel styrkes på turene. Sagn og eventyr bidrar til å bygge bro mellom barna og skogen. Naturen er byens største museum, morsomste gymsal og flotteste klasserom, fastslår Pedersen, som er opptatt av at nye generasjoner osloborgere må lære seg å bruke skogen til rekreasjon og avkobling.

– Dagens barn er morgendagens politikere, sier Pedersen.

I tunge støvler tråkker han foran oss på stien til Isdammen på Årvoll. Her ble det skåret is så sent som i 1968, og dammen var en viktig forsyningskilde for is til kjøling av matvarer i Oslo.

Isdammen ved Årvoll er et populært utfartssted og en flott boltreplass. Her ble det skåret is helt frem til 1968. Håvard Pedersen forteller barna om isskjæring i gamle dager, da kjøleskap ikke var vanlig.

Etter sterkt lokalt engasjement for å bevare perlen i skogkanten, kjøpte Oslo kommune stedet i 2008. Nå fungerer den kunstige dammen som skøytebane om vinteren og badedam om sommeren. Naturen rundt er lekeplass og rasteplass, isskjærerredskapene forteller historier fra en annen tid.

Håvard Pedersen peker på en diger gran.

– Det kan bli juletre i London om noen år, sier naturoppsynsmannen. Kratt og kvist har han fjernet så treet kan vokse seg stort og vakkert.

Mange barn er aldri på tur i skogen

Mange barn i Oslo er ikke vant til å ferdes i skog og mark, og det gjelder ikke bare barn med annen kulturbakgrunn, men også etnisk norske.

– Det er ekstra gøy når jeg får høre at barn som har vært med i skogen senere tar med foreldrene for å vise dem gruven ved Sognsvann eller Ole Høilands gjemmesteder. En mor med tamilsk bakgrunn fortalte meg at hun aldri hadde vært i nærskogen før. I mange land er skogen farlig med ville dyr og giftige slanger. Nå er hun selv turleder for innvandrerkvinner, sier han.

Å ta med skoleklasser på tur, var en tilleggsoppgave for oppsynslederen i Lillomarka. Etter at Tonsenhagen skole var første skole ut i 1991, har Pedersen utvidet tilbudet slik at alle osloskoler skal kunne bli med ut i marka. Han har bistått med tilrettelegging for uteskole og faste lavvoplasser for både barnehager og skoler.

Ildsjelen klarer neppe å holde seg helt unna, selv om han snart blir pensjonist. Han skal skrive bok om sine erfaringer, og har sagt ja til noen turer med Barnas Turlag for å spre entusiasme for nærmarka og formidle kulturhistorie fra osloskogen.

Her kan du stemme:

Les mer om

 1. Marka
 2. Oslo
 3. Oslo kommune
 4. Natur
 5. Mobbing
 6. Årets Osloborger