Oslo

Barnehagene er lei av Lucia-sjalusi

Mange barnehager opplevde at Lucia-toget ble en «missekonkurranse» for blonde jenter, ofte med veldig engasjerte foreldre. Nå har flere tatt grep for å gjøre feiringen enklere.

Valg av Lucia i barnehagene har ikke alltid vært uproblematisk, men i Seilduken barnehage gjør de det enkelt: Moa (5) er eldst, og får derfor æren. Foto: Stein J Bjørge

 • Sol Sigurjonsdottir

Det er desember, og du er fem år. Du er blant de eldste i barnehagen, endelig er det din tur. Endelig skal det velges hvem som får den gjeveste oppgaven av dem alle: Lucia.

For mange fem år gamle jenter er dette den store drømmen. Og for alle der ute med brunt, sort eller rødt hår — et vondt minne og arr for livet, fordi den blonde jenta alltid, alltid ble valgt.

For å unngå traumatisk stress for barnehagejenter og hodebry for barnehageansatte og foreldre, er det nå tatt grep noen steder.

Seilduken barnehage har gjort utvelgelsen av Lucia enkel og grei.

— Her går vi etter kalenderen, og velger den eldste jenta. Det har vi gjort i flere år, sier Helle Tidemansen, styrer i barnehagen.

- Årets Lucia er født 1. januar

Lucia skaper så mye hodebry for foreldre og barnehageansatte at reglene for feiringen er blitt langt mer skjerpet enn hva de en gang var. I dag skal ikke nødvendigvis den pene, blonde jenta velges. Seilduken har valgt kalenderløsningen for å unngå bråk og konflikter om utvelgelsen.

I år er det Moa på fem og et halvt år som får være Lucia. Hun har bursdag 1. januar, og er dermed eldst i barnehagen.

- Det var mye styr de årene da alle barna fikk være med i toget. Mange av foreldrene ville gjerne at barna deres skulle være med i toget, selv om de var veldig små, sier Helle Tidemansen, styrer i Seilduken barnehage. Foto: Stein J Bjørge

— Jeg gleder meg skikkelig! Man går rundt til hele barnehagen og synger for de andre, sier hun idet hun får prøve kronen på hodet. - Har dere hatt noen uheldige episoder rundt Lucia-feiringen?

— For noen år siden var det en som hadde veldig lyst, som var født senere på året, men det gikk fint til slutt. Alle vet hvordan reglene fungerer, og at det er den eldste som får lov til å gå, sier Tidemansen.

- Nærmest missekonkurranse

Like enkelt har det ikke vært i alle andre barnehager. Randi Frafjord er nylig pensjonert førskolelærer. Hun forteller at Lucia-feiringen ikke ble praktisert i Oslo-barnehagene før på slutten av 80-tallet, og at det ofte var mye dramatikk de første årene.

- Den gangen var Lucia nærmest som en missekonkurranse, sier hun.

— Lucia skulle være den pene, lyse jenta som var flinkest til å synge. Det lå mye prestisje i å bli valgt, sier Frafjord.

Det var flere episoder opp gjennom årene med både vrange barn og foreldre. Skuffelsen var ofte stor om ikke deres barn ble valgt til Lucia.

- Et par foreldre ba om et høytidelig møte med meg. De ville så gjerne at deres datter skulle være Lucia. Jeg sa at vi trakk om dette. Da lurte de på om jeg ikke bare kunne gjemme lappen med hennes navn i hånden min, og la henne vinne trekningen, sier hun.

Les også

Landets lengste Lucia-tog

— På et eller annet tidspunkt må både barnet og foreldrene lære seg å takle nederlag og tap. Jeg sa jeg ikke ville jukse, og denne jenta ble ikke valgt. Skuffelsen var så stor at foreldrene valgte å holde henne hjemme den dagen for å spare henne, sier hun.Lucia var alltid en jente, og guttene gikk bak. Dette endret seg på midten av 90-tallet.

— Jeg husker at det var noen gutter som syntes dette var urettferdig. De ville også ha muligheten til å være Lucia. Det var mange foreldre som reagerte på det den gang. Heldigvis har dette forandret seg, sier Frafjord.

- Ingen som er Lucia

Margarinfabrikken barnehage er en av Oslos største barnehager. I morgen har de seks Lucia-feiringer i de ulike avdelingene i barnehagen. Her er det ingen som blir valgt til å være Lucia.

— Her utpeker man ikke noen, alle er Lucia, både gutter og jenter. Vi markerer ikke at det er én person, alle går likt kledd hos oss. Vi bytter på hvem som går foran etter hvert som de går i toget, sier styrer Line Brandt.

I Dumpa musikkbarnehage på Kampen er det de eldste barna som går i Lucia-toget. I denne barnehagen kan både jenter og gutter være Lucia. 4- og 5-åringene i barnehagen har eget kor, som besøker de andre avdelingene.

— Vi har trekning om dette, hvor både jenter og gutter i koret kan være med. Jeg husker at vi har hatt en Lucia-gutt tidligere, men dette er helt tilfeldig etter hvem som er blitt trukket, sier styrer Turid Oma.

- Prøver å tone det ned

I Etterstad barnehage praktiseres ikke Lucia-gutt, men de har stjernegutter i toget.

- Vi trekker mellom jentene. Vi prøver å tone det ned litt, men det er klart det er stas å bli valgt som Lucia som går først i toget, sier styrer Gøril Bjarg.

Les også

Barnehager velger bort Lucia-feiring

Vibeke Lie, styrer i Collettløkka barnehage, forteller at de pleier å feire Lucia på ettermiddagen, i motsetning til mange andre barnehager som feirer om morgenen.— Det velges en stjernegutt og en Luciajente blant de største barna, som går først i toget. Ofte trekker vi lapp om dette, men om det er noen barn som vi vet trenger litt ekstra status, er vi voksne av og til med i spillet, sier hun.

Til tross for at det av og til blir skuffelser, synes hun barna er flinke.

— Det er veldig stas å bli valgt, men jeg synes de er flinke til å takle dette.

Dropper Lucia - velger lysfest

Grønland barnehage dropper årets Lucia-feiring, ettersom den er ukjent for både barn og foreldre. De velger heller å ha en egen lysfest.

— Det er ikke alle som har kjennskap til Lucia. Opp gjennom årene har vi fått mange spørsmål fra foreldre til barna i barnehagen, som lurer på hva denne feiringen er og hvorfor vi har den, sier Mona Rogne, styrer i Grønland barnehage.

Den flerkulturelle barnehagen består av 86 barn, og er eid av Urtehagen barnehager AS, en islamsk stiftelse. Tidligere har barnehagen feiret Lucia på tradisjonelt vis, men i år går de nye veier.

- Vi hadde en brainstorming på hva vi kan gjøre som vil inkludere alle. Vi ville ha noe som symboliserer lys, håp, vennskap og solidaritet på tvers av alle religioner og kulturer, sier Rogne.

Løsningen blir en lysmarkering. Uteområdet skal dekoreres med lys som barna selv lager.

Les også

Slik lager man hjemmelagde lussekatter

— Alle barna skal lage sin egen lysholder av enten syltetøyglass eller keramikk. Vi plasserer lysene ute om det er fint vær, og inviterer foreldrene på frokost, sier hun.- Vi ville ha en feiring som samler alle, og som ikke er ekskluderende, men som har en felles grobunn for alle, sier hun.

Relevante artikler

 1. SID
  Publisert:

  Foreldrene mine kommer fra Midtøsten, og som 5-åring fikk jeg være Lucia. Det var fantastisk.

 2. NORGE
  Publisert:

  Fortalte om mishandling hjemme – barnehagen gjorde ingenting

 3. NORGE
  Publisert:

  I denne barnehagen går guttene og jentene hver for seg. – Vanskelig å jobbe med likestilling når begge kjønn er sammen

 4. NORGE
  Publisert:

  – Det er for galt at vi må be foreldre om hjelp til å passe barna

 5. OSLO
  Publisert:

  Systematisk språkopplæring i barnehagen gir gode resultater

 6. NORGE
  Publisert:

  Mener menn i barnehage bidrar til å viske ut skillene mellom jente- og guttelek