Oslo-byråd reagerer på at politiet kaller barn «gjerningsperson» og «mistenkte» på Twitter

Oslo-politiet må endre ordbruken på Twitter, mener byråd Inga Marte Thorkildsen.

Det tar tid, og det er en krevende oppgave, å snu to tiår med kutt til vekst og satsing, skriver Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap (SV).

I et Facebook-innlegg onsdag kveld går Oslos byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), kraftig i rette med politiets bruk av Twitter.

Hun reagerer på at politiet for andre gang på to uker bruker begreper hun mener ikke passer seg om barn som er involvert i hendelser på skoler.

– De bruker ord som «gjerningsperson» og «mistenkte» og sender avgårde uniformert og bevæpnet politi – noe som selvfølgelig skremmer vannet av både unger, foreldre og ansatte. Ting kommer ut av kontroll, og det er politiets framferd som forårsaker det, skriver Thorkildsen.

Skal tas opp med ledelsen

– Vi har flere patruljer på Rustad skole etter at en elev ble truet med kniv av en annen. Mistenkte har forlatt skolen, men vi søker etter han,» skrev Oslo politidistrikt på Twitter 2. april.

Ordet «mistenkte» ble altså brukt to uker etter den første meldingen som også fikk en del omtale.

– Vi er på Brynseng skole, i forbindelse med en vold og trusselsituasjon. Vi har kontroll på gjerningsperson, skrev politiet 19. mars.

Thorkildsen skriver også at politiets bruk av uniformert og bevæpnet politi skremmer barna unødvendig. Hun akter å ta opp politiets twitring og utrykninger med politiledelsen.

– Politiet skal skape trygghet, ikke motsatt. Vi må klare å utvikle fornuftige måter å samarbeide på, som gjenoppretter tilliten i befolkningen, skriver Thorkildsen.

Politiet kommenterer ikke

Politiet ønsker ikke å kommentere saken.

– Vi har allerede uttalt oss om denne saken og har egentlig ikke noe nytt å komme med, skriver seniorrådgiver Eirik Barstad Wilmann i Oslo politidistrikt.

På Aftenpostens oppfølgingsspørsmål om hvorfor politiet 2. april igjen brukte en tilsvarende ordbruk på Twitter, vil ikke politiet gi noen ytterligere kommentar.

Politiet har tidligere fått kritikk for hvordan humor brukes når det rapporteres om alvorlige hendelser på Twitter. Politidirektoratet har tidligere oppfordret politiet til å være forsiktige med humoren og ironien.

Frps Solveig Horne omtaler Thorkildsens utspill som naive.

Frp kritisk til Thorkildsens uttalelser

Frps stortingsrepresentant og justispoliker Solveig Horne reagerer på Thorkildsens tilnærming.

«Dette er ren naivitet fra SV og Inga Marte Thorkildsen. De må starte å ta alvoret inn over seg, ellers så er jeg redd for at denne situasjonen vil utvikle seg. Kommunen må begynne å ta ansvar og se hva de burde gjort bedre for å forhindre at barn og unge har en oppførsel som gjør at de blir kriminelle fremfor å kritisere reell ordbruk», skriver Horne i en e-post.

«Vi vet at det er en økende ungdomskriminalitet i Oslo, og da er det både riktig og viktig at politiet tar dette på alvor og slår ned på de kriminelle ungdommene. Det er alarmerende at SVs Inga Marte Thorkildsen ikke ønsker det samme. Det at man har flere hendelser på skoler der elever blir truet med kniv er en skremmende utvikling», skriver hun videre