Det er blitt lov å spille poker om penger i Norge

Etter mange år i undergrunnen kan pokerspillerne i Norge dyrke sin lidenskap, med både kort og (litt) penger på bordet.

  • Stein Erik Kirkebøen

Vi hører dem før vi ser dem. Entusiastiske jubelbrøl og høylytt latter buldrer gjennom lukkede vinduer og ut i det stille nabolaget i Prinsdal. Noen minutter senere fikk vi forklaringen på oppstyret.

Intenst og lavmælt går spillet sin gang.

— To av spillerne fikk utdelt to ess hver. Det er ganske unikt. Og så endte det likevel med at en vant hånden alene. Det er også unikt. Det var det som fikk frem entusiasmen, det er ikke sånn hele tiden, forsikrer Roar Johnsen.Før vi fortsetter, en spesialservice for alle poker-ignoranter: poker er ikke poker, det er minst ørten varianter av spillet. Texas Hold'em er den vanligste og mest spilte. Det var den som ble spilt på pokerlaget vi besøkte.

En helt vanlig stue

Vi ble litt skuffet da vi kom frem til åstedet. Vi hadde håpet det var litt mer som på film; et snuskete kjellerlokale hvor sigarrøyken ligger tykk over whisky-glassene og bannordene smeller i murveggene når kortene kommer på bordet.

Så kommer vi i stedet inn i en lys og hyggelig stue hvor Morgan Kane hadde følt seg like mye hjemme som en snøball i Sahara, og hvor Tove og Roar Johnsen har lagt den grønne pokerduken på salongbordet og invitert gode kompiser på et hyggelig lag med poker.

Og, selv om det skal være - og er - hyggelig, det er ikke rom for noe tull. Her tas poker på alvor, Osloby fikk på forhånd beskjed om at vi var hjertelig velkommen, men at det passet best om vi kom mellom 15 og 15.15, for da var det pause. Det hørtes litt voldsomt ut!

Utholdenhetsidrett

— Neida, men det må være litt orden når vi skal spille i 12 timer, poker er en utholdenhetsidrett. Vi har ett kvarters pause hver annen time. Klokken gjør at vi husker å ta pausene og å regulere innsatsen. Og så bytter vi litt på plassene, forklarer Johnsen.

Helt vanlige folk i en helt vanlig stue. Etter lovendringen ved nyttår kan de legge både kortene oig pengene på bordet. Fra v. Kjartan Lindø, Geir Egholm, Gunnar Øverberg og Roar Johnsen

— Det er viktig, skyter Gunnar Øverberg inn. - Hvem du sitter ved siden av kan ha stor betydning for spillet, derfor må vi innimellom bytte plasser.

Konsentrert

Og støyende er det ikke. Når spillerne har funnet sine plasser, senker stillheten seg. Kjønnsfordelingen er som den pleier å være når det dreier seg om spill av ett eller annet slag; åtte menn og to kvinner. Stort sett sitter de ti som starter, ettersom de går tom for jetonger må spillerne forlate bordet, innbitte og stille og kalkulerer og vurderer. Selv om latteren sitter løst, er det dyp konsentrasjon rundt den grønne filten. Det er helt nødvendig å være våken; det går så fort at det for en som ikke kjenner spillet, er vanskelig å følge med. Poker er nemlig matematikk og sannsynlighetsberegning, det har lite med flaks å gjøre.

— Flaks betyr ikke noe, derimot skal du ikke undervurdere uflaksens betydning, sier Martin Søgstad.

— Poker er et ferdighetsspill. Derfor var det også meningsløst at det var regulert av lotteriloven, sier Geir Egholm. Han sier det med tyngde, og han har det svart på hvitt at han har rett: - I 2011 ble jeg dømt i tingretten for å ha arrangert pokerlag. Den anså poker som et lykkespill. Jeg anket, og for halvannet år siden ble jeg frikjent i lagmannsretten som slo fast at poker er et ferdighetsspill. Det står i dommen.

Dom banet vei

Og den dommen var med på å bane vei for at det nå er tillatt å spille poker om penger, innenfor svært begrensede rammer, i private lag.

Klare for en ny hånd. Alltid med troen på at denne gangen vil hellet og matematikken stå dem bi. Fra v. Gunnar Øverberg, Roar Johnsen og Anders Grizzly Fægri.

— Her hos oss i kveld handler det ikke om mye penger, da, skyter Anders Grizzly Fægri inn. - Her er det ingen som spiller seg fra gård og grunn. Vi kan ikke tape mer enn 200 kroner. For den innsatsen får vi underholdning i hyggelig lag en hel kveld.Hos Johnsen hadde hver spiller har lagt inn 200 kroner. og etter 12 timers spill (!) delte de tre beste potten. Søgstad stakk av med seieren og tusen kroner, mens vertskapet, Roar og Tove Johnsen, vant henholdsvis 600 og 400 kroner.

Ingen ble millionær i Johnsens stue i Prinsdal lørdag kveld. Og ingen ble ruinert. Hva er det da som driver dem til å dele en lang lørdagskveld med ruter, spar, hjerter og kløver og spille hånd etter hånd med poker?

— Å vinne, sier Geir Egholm. - Og selv om det ikke er snakk om store penger, så er det likevel mer motiverende å spille om penger enn om fyrstikker.

— Men her spiller vi først og fremst fordi det er hyggelig, sier kveldens vert.

Lovlig moro

De garvede spillerne i Johnsens hyggelige stue legger ikke skjul på at det de har spilt kort før, og det har nok hendt at det også da har slumpet til å være penger på bordet.

I sjakk kan du bli verdensmester selv om du dupper avlitt under spillet, i poker må du holde deg våken. Og det gjør Anders Grizzly Fægri, selv om det ikke alltid ser sånn ut.

— Jeg har vel ikke akkurat følt at jeg har gjort noe ulovlig når jeg tidligere har spilt poker med kamerater, men det gir en bedre følelse å vite at det er vi gjør er lovlig, sier Anders Marstrander.- Det er hyggelig å kunne dyrke hobbyen sin uten å gjøre seg til lovbryter, synes vinner Søgstad.

Større enn fotball

— Jeg tror at opphevelse av lovforbudet er bra for norsk poker. Jeg tror vi nå får både større oppmerksomhet og økt prestisje, sier Egholm.

Fra nyttår ble det lovlig å arrangere pokerturneringer, men entusiastene er ikke fornøyde. Egholm håper på en ytterligere liberalisering, slik at det kan bli økonomisk og praktisk mulig å arrangere NM i poker på norsk jord. I år, som de foregående årene, skal det arrangeres i Dublin. Det kan fort bli et par tusen nordmenn som reiser dit for å dyrke sin lidenskap. For til tross langvarig lovforbud, poker er en folkebevegelse i Norge.

— Det blir antatt at omkring en halv million nordmenn spiller poker. Ifølge en meningsmåling, som sannsynligvis ikke inkluderer de aller yngste, er det flere i Norge som spiller poker enn fotball. Og det er jo litt pussig å ha et lovforbud mot en folkebevegelse.