Oslo

Siktet i imam-saken ga samtykke til fengsling

38-åringen som er siktet for drapsforsøket på imamen, er varetektsfengslet i fire uker med alle restriksjoner. Han må tilbringe den første uken i full isolasjon.

En 38 år gammel mann ble i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire uker. Han er siktet for drapsforsøk på imam Nehmat Ali Shah. Foto: Nina Selbo Torset

  • Lene Li Dragland
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

En 38 år gammel norskpakistaner er siktet for drapsforsøk på imam Nehmat Ali Shah eller medvirkning til dette. Han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag klokken 13.

Politiet ba om fire uker varetektsfengsling med brev-, besøks— og medieforbud, hvorav de to første ukene i isolasjon.

- Vi fikk medhold i begjæringen, men han blir kun holdt i isolasjon den første uken, sier politiadvokat Leif Morten Eide etter fengslingsmøtet.

Påtalemyndigheten og siktedes forsvarer ba om at fengslingsmøtet gikk for lukkede dører og fikk medhold av tingretten. Pressen fikk derfor ikke være til stede i sal 128.

Dørene ble lukket av hensyn til den siktede og på grunn av faren for bevisforspillelse, ifølge partene i saken.

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere hva som kom frem under fengslingsmøtet, men fremholder at siktede ikke hadde noen motforestillinger mot å forklare seg.

Les også:

Les også

Tidligere Young Guns-medlem siktet for overfall på imam

Samtykket i fengsling

Advokat Kai Vaag representerte den siktede 38-åringen under fengslingsmøtet. Vegard Aaløkken er oppnenvt som forsvarer for mannen, men han er for øyeblikket på ferie.

Imam Nehmat Ali Shah Foto: Snare, Knut

— Siktede ga samtykke til fengslingen. Begrunnelsen for det er at han ønsker å gi politiet tid til å få ham sjekket ut av saken, sier Vaag til Aftenposten.Den siktede 38-åringen har nektet straffskyld siden han ble pågrepet i en leilighet i Oslo mandag formiddag. I avhør tirsdag skal han ha forklart seg villig til politiet.

— Han benekter å ha noe med denne saken å gjøre, sier Vaag.

Tilknyttet gjengmiljø i Oslo

Norskpakistaneren har i mange år vært regnet som en del av gjengmiljøet i Oslo og er tidligere straffedømt for vold og trusler.

Han knyttes til gruppen Young Guns, som har en lang historie med blant annet drap og drapsforsøk og grove voldshandlinger. I 2009 ble 38-åringen dømt til fengsel i ett år og seks måneder for blant annet grove trusler, ulovlig oppbevaring av våpen og for å ha avfyrt skudd mot en person.

Han ble regnet som ledende da han og fem andre i gjengen stormet en leilighet med finlandshetter og pistol midt på natten for å konfrontere en annen norsk kriminell.

Mannen var også involvert da Young Guns barket sammen med B-gjengen utenfor lagmannsretten midt i Oslo sentrum i 2009.

Mannen er i tillegg dømt for en rekke lovbrudd, blant annet grove narkotikalovbrudd og vinningskriminalitet.

Les også:

Les også

- Siktede har ingen relasjon til imamen eller moskeen

Angrepet bakfra

Imam Nehmat Ali Shah ble angrepet av en maskert mann utenfor sitt hjem i Motzfeldts gate om kvelden 17. juni. Shah er hovedimam i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat.

Skadene ble først betegnet som livstruende, men imamen ble utskrevet fra sykehus dagen etter.

Politiet har opplyst til Aftenposten at de tror flere gjerningsmenn kan stå bak drapsforsøket og at de ikke utelukker flere pågripelser.

Les også

  1. Mann pågrepet for overfall på imam

  2. Imamen: Jeg er bedre nå, gudskjelov

  3. - Han ble knivstukket i låret, ansiktet og hodet