Oslo

Kaos i Holmenkollen: Slåsskamper, folk i T-banesporet og mange skader

Minst åtte personer er skadet i to forskjellige hendelser under kaoset som oppsto i Holmenkollen lørdag.

Bildet viser hendelsen på Voksenlia stasjon hvor en kvinne satt fast mellom toget og perrongen. Syv personer fikk strøm i seg.
 • og NTB
 • Bjørn Egil Halvorsen
  Journalist
 • Eirik Husøy
  Journalist
 • Erlend Nesje
  Journalist

På Voksenlia T-banestasjon ble en kvinne lørdag ettermiddag fastklemt mellom vognsettet og perrongen, før hun havnet under vognsettet.

Hun er kritisk skadet og sendt til Ullevål sykehus, opplyser politibetjent Torgeir Lundstrøm ved kriminalvakten.

– Konkret hendelsesforløp er for tidlig å si noe om, sier han.

Totalt syv personer, medregnet kvinnen, fikk strømskader. Deseks andre ble kjørt til legevakten for undersøkelser. Fem av dem var vektere på jobb.

Kvinnen ble fraktet ut av området med helikopter ettersom kaoset i området gjorde det vanskelig for nødetatene å komme seg opp til stasjonen.

Først lørdag kveld begynte forholdene å roe seg i området. Politiet hadde ved 20.30-tiden kontroll over situasjonen. Samtidig begynte også T-banen å gå igjen, men med en del forsinkelser.

Uoversiktlig situasjon

– Vi har hatt mange politipatruljer i området i forbindelse med Holmenkollen Skifestival. De melder om store problemer. Foreløpig er det veldig uoversiktlig, sa operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Jøkling, til Aftenposten tidligere i dag.

Et stort antall patruljer rykket ut til området.

Det ble er rapportert om at store mengder mennesker og folk som rev ned gjerder, personer som slåss innbyrdes, noen som var aggressive mot politiet og hoppet ut i sporet foran T-banen.

Flere personer tok seg ned i T-banesporet og begynt å gå ned mot sentrum i løpet av ettermiddagen og kvelden.

Politiet beskrev det som «fullstendig kaos».

Bildet viser hendelsen på Voksenlia stasjon hvor en kvinne satt fast mellom toget og perrongen. Syv personer fikk strøm i seg.

– Nødetatene sliter med å komme frem og det er litt kaotisk nå. Det er mye å henge fingrene i, og vår kapasitet begynner å nærme seg sprengt, sa Jøkling tidligere på kvelden.

På et tidspunkt ble også strømmen til Holmenkollbanen kuttet. Det sjeldne tiltaket kom etter mye bråk og kaos lørdag ettermiddag.

– Jeg har aldri vært borte i noe lignende, sa Cato Asperud i Sporveien til Aftenposten.

Flere dramatiske hendelser

I en annen hendelse meldte politiet først at flere personer skulle være påkjørt av T-banen ved Besserud. Det viste seg å være én person, som er sendt til sykehus.

«En person hadde trolig falt mellom perrong og spor. Skadeomfang er noe uvisst, men sannsynligvis ikke veldig alvorlige. Kjørt av gårde med ambulanse. Ingen flere er funnet i sporet. T-banen har startet å gå igjen. Vi foretar åstedsundersøkelser», skriver politiet på Twitter klokken 18.33.

– Han ble reddet opp av brannvesenet og har nå kun lettere sårskader, sier Jøkling i Oslo politidistrikt til NTB. Mannen ble kjørt til legevakten for kontroll i ambulanse.

Ved Jarbakken skal en jente ha blitt påkjørt, men nødetater slet med å komme frem på grunn av voldsom trafikk. Tilstanden er ikke kjent.

Mange av personene som er på vei hjemover er ifølge politiet å betrakte som overstadig berusede, og oppfører seg dårlig og svært ufint både mot polititjenestemenn, vektere og andre publikummere.

Folk skal ha besvimt inne i mengden og det ble meldt om tendenser til panikk.

Over hundre skader er blitt behandlet av Røde Kors Hjelpekorps i og rundt Holmenkollen i løpet av det siste døgnet, opplyser hovedvaktleder Anders Oustorp.

Over tyve frivillige har vært på vakt gjennom døgnet.

Vaktene og politiet gjorde sitt beste for å ha kontroll på folk, men det var i perioder stor trengsel på flere av T-banestasjonene i Holmenkollen.
Nødetatene måtte rykket ut til Holmenkollen lørdag. Det var slåsskamper, trengsel og flere personer som besvimte. T-banen sto i flere perioder, og da køet det seg raskt.
Mange mennesker på vei ut samtidig fra området lørdag ettermiddag i Holmenkollen. Når T-banen da stanset opp, ble det raskt kaos.

– Rystende

Ragnfrid Trohaug reiste hjem fra Holmenkollen Skifestival rundt klokken 16 lørdag ettermiddag. Det var før kaoset virkelig startet.

Hun har vært i Holmenkollen også tidligere år og tenkte at det var helt vanlig med mye folk og forsinkelser på T-banen. Men hun spør seg om det ikke var mer fyll i år enn før.

Hun reagerte på at folk var svært beruset.

– På vei opp var det god «17. mai-stemning» med folk i nikkers. Å reise tilbake var noe helt annet. Folk var så beruset at de lå og sov i T-bane-vognene, og andre helte øl over seg, sier Trohaug.

Trohaug beskriver situasjonen som «ubehagelig» da hun hadde med seg barn.

– Jeg er ikke lettskremt, men det var ganske rystende, forteller hun til Aftenposten.

Utover kvelden var køen av reisende blant annet på Besserud stasjon lang.
Det var, som vanlig, svært fulle T-baner ned fra Holmenkollen.

Les mer om

 1. Holmenkollen
 2. Sporveien
 3. Oslo