Oslo

Hotelljentene skulle bo på Plaza - der stenger de hotellet

De fire damene fra Kvinesdal skulle på Oslo-weekend og høre Dixie Chicks i Spektrum - rett overfor hotellet. Trodde de. For så var hotellstreiken et faktum.

Merete Eiesland (25), Randi Marie Lunde (25), Kristin Gulletad (26) og Hanne Nilsen (25), fra Sirdal og Kvinesdal, måtte gi opp hotelloppholdet på Oslo Plaza.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

De kom med nattoget til Oslo lørdag morgen 07.30. I høst ble tur bestilt med konsert i Spektrum søndag kveld og hotell vegg i vegg — Radisson Blu Plaza, for fire venninner og kolleger fra Kvinesdal. Planen var å bli til mandag.

Ved 15.30-tiden lørdag møter Aftenposten de fire i resepsjonen på hotellet. De står der med hver sin koffert, på vei ut. Det ble ikke noe av innsjekkingen, ikke noe av oppholdet. Nå er de på vei til et leilighetskompleks på Grünerløkka.

Skulle bo på et annet hotell enn sitt eget

Paradoksalt nok jobber Merete Eiesland (26), Randi Marie Lunde (25), Kristin Gullestad (26) og Hanne Nilsen (25) selv på hotell, nemlig The Bølgen & Moi Hotel Utsikten, i Kvinesdal.

Radisson Blu Plaza er hardt rammet av streiken

— Vi fikk ikke noen beskjed om muligheten for streik på vårt eget hotell, og vi fikk ikke noe forhåndsvarsel fra Plaza, sier Kristin Gullestad.

— Har dere forståelse for at det streikes, ifølge Fellesforbundet på grunn av for dårlig lønn?

— Vi som jobber på hotell er ikke overbetalt, sier Kristin Gullestad.

— Det vet vi alt om, sier Randi Marie Lunde.

Først frokost - så tvungen utsjekking

Lørdag ble det brudd i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO reiseliv. Dermed var streiken blant nesten 3500 hotell-, kantine- og restaurantansatte et faktum.

Plaza, der 98 ansatte tas ut i streik fra kl. 08 søndag, opplyser at alle gjestene får beskjed om å sjekke ut senest klokken 12.

De rekker evt. frokost før de må forlate hotellet. Dette gjør hotellet for å følge spillereglene i arbeidslivet, får Aftenposten opplyst.

Også Clarion Hotell Royal Christiania nesten vegg i vegg med Plaza, rammes hardt av streiken.

78 ansatte skal ut i streik fra søndag kl. 08. Men i resepsjonen får Aftenposten beskjed om at hotellet vil drive som vanlig - inntil videre.

Tok situasjonen med et smil - klare for Sentrumsløpet

Én gjeng i resepsjonen hos Royal Chrisitiania lar seg uansett ikke prege av situasjonen.

Damene fra Dragerskogen barnehage på Raufoss klare for Sentrumsløpet, og ev. utsjekking fra Royal Christiania søndag - om hotellet likevel må gi opp normal drift.

I knallrøde drakter står venninnene fra Espira Dragerskogen barnehage på Raufoss. Én har riktignok kofferten klar, men de øvrige er klare for Sentrumsløpet lørdag ettermiddag.

— Vi har ikke fått noen beskjed. Vi hørte i nyhetene lørdag morgen at det var fare for streik. Skulle det bli vanskelig her skal vi uansett sjekke ut søndag morgen, sier May Johansen.

Nesten 12.000 deltar i Sentrumsløpet i Oslo lørdag. Noen av deltakerne har en sterkere historie enn andre:

Les også

  1. Anette trodde hun skulle dø: - Jeg gikk til legen med litt trøblete mage. Det var starten.

  2. Klar med opptrapping av streiken

  3. Syv ting du bør vite om streiken i dag

  4. Turistboom og dårlige lønninger gir streik

Les mer om

  1. Streik