Oslo

Politiet til foreldre i Asker og Bærum: - Våkn opp

Fulle 13-åringer og én 15-åring som måtte til legevakten med hallusinasjoner. Slik var helgen i Asker og Bærum og politiet går nå ut med en sterk advarsel:

Skjermbilde2015-10-26kl.19.19.02-7JNlodQMNd.jpg
 • Hans O. Torgersen
  Hans O. Torgersen
  Journalist

«FORELDRE I ASKER OG BÆRUM — VÅKN OPP!»

Slik skriver ungdomspatruljen i Asker og Bærum politidistrikt på sin Facebook-side, der de gir uttrykk for stor bekymring om hjemme-alene-fester, alkohol til mindreårige og narkotika.

Politiet har advart foreldrene i de to kommunene om dette gjentatte ganger tidligere, men sist helg gikk det galt igjen - flere ganger.

«Politiet har måttet avslutte flere hjemme alene-fester med mindreårige ungdom i helgen. Festene var totalt ute av kontroll, hus rasert og ungdom ned i 13 års alder ble påtruffet beruset», skriver ungdomspatruljen .

Det er ingen ansvarlige voksne til stede ved ungdomsfestene, mange foreldre vet ikke hvor barna deres er og svært få kjører ungdommene sine til og fra fest.

— Vi mener at foreldrene er de beste forebyggerene. Hvis foreldrene kjører barna sine til og fra fest, da tenker vi at ungdommene begrenser inntaket av rusmidler, sier politiførstebetjent Trine Svartås, leder for ungdomspatruljen i Asker, til Aftenposten.

Overlatt til seg selv

Ungdommer er også overlatt helt til seg selv gjennom hele helgen fordi foreldrene har reist på hytta. Dette er et velkjent problem i Asker og Bærum, ifølge politiet.

Og når politiet kommer til hjemme-alene-festene, møter de ofte ungdommer som ikke har respekt for politifolkene og deres arbeid.

«Politiet ser en negativ utvikling vedrørende ungdommenes holdninger til politiet», skriver ungdomspatruljen.

Kommentator Helene Skjeggestad vender pekefingeren mot politiet:

Les også

«La ungdommen feste litt. Jeg tror de trenger det.»

Syntetisk cannabis

Den 15 år gamle gutten som i helgen måtte kjøres til legevakten i Bærum med hallusinasjoner, store kroppssmerter og brekninger, hadde trolig brukt syntetisk cannabis.

«Politiet kjenner til at flere ungdommer den siste tiden blant annet har spist Brownies, som har inneholdt cannabis», skriver ungdomspatruljen.

Helt ute av kontroll

I helgen måtte politiet altså avslutte flere hjemmealene-fester med mindreårige ungdom. Ifølge politiet var festene totalt ute av kontroll, hus var rasert og ungdom ned i 13 års alder ble påtruffet beruset.

— Hver eneste helg opplever vi hjemme-alene fester som vi avslutter og der det er mindreårige berusede, men det var kanskje ekstra ille denne helgen, sier Svartås.

Tidligere var det «risikoungdom» som ruset seg. Slik er det ikke lenger, mener hun.

— Det som er skremmende i Asker og Bærum er at dette gjelder all type ungdom, fra de som er flinke på skolen og flinke i idrett, til de som dropper ut fra skolen.

«Du som forelder/ foresatt må på bakgrunn av dette tenke at det kan gjelde DITT BARN», skriver ungdomspatruljen.

Neste helg planlegges det nye fester, og politiet har følgende råd til foreldre og foresatte:

 • Snakk med ungdommen din om hjemmealene-fester, og hvordan de skal oppføre seg på disse!
 • Kjør og hent din ungdom, til/ fra fest!
 • Ring andre foreldre/ foresatte, forviss deg om at festen er under kontroll av voksne!
 • Snakk med ungdommen din om alkohol og narkotika!
 • Vær tydelig i din holdning til ungdom & alkohol / ungdom & narkotika!
 • Vær nysgjerrig og ikke naiv!
  For to år siden skrev Aftenposten at ungdom på Oslos vestkant ruset seg mest. Se hva ungdommen hadde å si om problemet da:

Les også

 1. Politiet advarer mot fylletrend blant ungdomsskoleelever

 2. Vestkantfylla var like ille før

 3. 670 ungdommer fikk rushjelp hos Legevakten i fjor

 4. Barnevernet slår alarm om ny sextrend